foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/02, 2022

Framgång för Eatgood i Saudiarabien

Eatgood har fått sin första beställning på en av foodtechföretagets Lightfryugnar som ska gå direkt till n mindre hamburgerkedja. Det sker i Saudiarabien, via företagets distributör Chbib. Eatgood ser en stor potential för sina produkter i landet, där priserna på vegetabiliska oljor är höga – samtidigt som USA-influerade snabbmatsvanor lett till stora problem med övervikt och fetma.

Dug direkt till brittiska tillverkare

Veg of Lunds nya potatisdryck Dug börjar nu säljas direkt till livsmedelsproducenter i Storbritannien. Sedan tidigare säljs den i matbutiker och på caféer i landet, men görs nu även tillgänglig för "leverantörer av färdigmat, dryckestillverkare och utvecklare av nya maträtter", skriver företaget.

Agtira söker nytt patent

Foodtechbolaget Agtira har lämnat in sin andra patentansökan. Denna gång handlar det om en flytande växtnäring som framställs av växtavfall och fiskslam, och som är viktig i så kallad akvaponisk odling.
"Utformningen av våra system gör att man kan använda näringslösningen i odlingsvattnet för att gynna växternas produktion utan att påverka fisken", förklarar forskningschefen Daniel Juhlin.

Regeringen: Ät mer vildsvin

Svenskarna ska fås att äta mer vildsvinskött med hjälp av ytterligare tre miljoner SEK, som regeringen satsar på olika projekt som ska främja detta. Sedan tidigare har regeringen satsat 18 miljoner SEK på samma sak, som ett led i arbetet att göra Sverige mer självförsörjande på mat.
Projektpengarna ska fördelas av Jordbruksverket.

Svensk Handel vill porta fler

Det måste bli lättare för butiker att porta oönskade kunder. Det är beskedet från Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer, när han träffar justitieminister Morgan Johansson (S) senare i vår. Sedan första april förra året får åklagare utfärda så kallade tillträdesförbud, men Per Geijer säger till Dagligvarunytt att "det är på tok för få ansökningar som leder till tillträdesförbud".
"Vi vill inte riskera att lagen blir verkningslös", säger Per Geijer.
"Det stora bekymret just nu är att många ansökningar inte leder någonvart eftersom många åklagare pekar på att det krävs fällande domar för att utdöma tillträdesförbud. Men det är riskbedömningen vi behöver skjuta in oss på. Är det sannolikt att den aktuella personen kommer tillbaka till butiken för att ställa till med stök och brottslighet så behöver vi kunna få till ett tillträdesförbud utan att personen är dömd för något brott", säger Per Geijer.

Forskare: Slå samman märkningarna

Nyckelhål, Svanar, Krav och andra märkningar i all ära, men bättre vore det om man kunde slå ihop alla dessa märkningar och certifieringar i ett eller några få "allmänt-schysst"-märken. Det är innebörden i en ny studie som genomförts vid universitetet i Wageningen i Nederländerna på uppdrag av det nederländska jordbruks-, natur- och livsmedelskvalitetsdepartementet.
Enligt studien är det mer sannolikt att kunderna kommer att köpa en produkt som har en gemensam märkning som visar att den till exempel både är rättvisemärkt, miljövänlig och klimatneutral, än samma produkt med flera olika märkningar för samma saker. "Trafikljusmärkningar", med röda, gula eller gröna etiketter som snabbt visar hur bra en vara är i olika avseenden, nämns särskilt som en mer effektiv väg.
Ändå har redan dagens system effekt på kundernas beteenden, visar studien. Dagens märkningar står för en knapp femtedel av vad som får kunderna att välja en viss vara, och Fairtrade har starkast positiv effekt, rapporterar Food Navigator.

Eatgood tog kort glädjeskutt

Eatgoods order i Saudiarabien skickade upp aktien med 17,87 procent som mest på eftermiddagen. Glädjen blev dock kortvarig: senare under dagen var ökningen mer måttliga 6,25 procent till 2:55 SEK.
Veg of Lunds nya exportframgångar ledde till en ökning med 8,93 procent till 18:90 SEK, men mest steg Norway Royal Salmon, med 9,01 procent till 213:00 NOK. Dalsspira steg med 4,74 procent till 1:99 SEK och Fuud steg med 3,52 procent till 1:06 SEK.
Lohilo föll med 4,20 procent till 6:39 SEK, medan Probi föll med 4,05 procent till 367:50 SEK, och Umida föll med 3,42 procent till 9:04 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,08 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,57 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,39 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,98 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,19 procent.

Gomidda: Förlåt att vi frågar

...men Eatgoods distributör i Saudiarabien, Chbib.
Hurihelafriden uttalar man DET?

MailPoet