foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/02, 2022

Vinstras för Midsona

Midsonas vinst före skatt för fjärde kvartalet rasade till 6 miljoner SEK (51), efter att omsättningen minskat till 1,01 miljarder SEK (1,08).
"Öppningseffekter efter pandemin hämmade vår försäljning eftersom såväl kunder som konsumenter avvecklade lager och överlag konsumerade mindre. Högre kostnader för insatsvaror, energi och transporter hade en avsevärd negativ påverkan på bruttomarginalen. Vi hade dessutom stora leveransstörningar", förklarar vd Peter Åsberg.
Samtidigt har företaget valt att köpa insatsvaror oavsett pris, för att inte äventyra leveranserna, men nu kommer man successivt att höja priserna.  

AAK investerar halv miljard

AAK ska investera 500 miljoner SEK i biomassapannor vid sin produktionsanläggning i Århus, Danmark. Pannorna ska eldas med biprodukter från företagets egen tillverkning, vilket därmed väntas leda till besparingar om 100 miljoner SEK per år. Dessutom räknar man med att minska koldioxidutsläppen med 90 procent.
Installationen ska vara klar i slutet av nästa år.

Uppåt för AAK

AAK ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 633 miljoner SEK (576), efter att omsättningen stigit till 10,44 miljarder SEK (7,30). Företaget har klarat de stigande råvarupriserna, och räknar med att göra det även i fortsättningen, säger vd Johan Westman.

Uppåt för Carlsberg

Carlsberg ökade sin vinst före skatt för andra halvåret till 5,55 miljarder DKK (4,63), efter att omsättningen stigit till 34,95 miljarder DKK (29,71). 
Företaget varnar dock för att "2022 kommer att bli ännu ett utmanande år", eftersom pandemin väntas fortsätta påverka verksamheten, medan kostnaderna väntas öka "substantiellt". Därmed kommer man att tvingas höja priserna, vilket i sin tur kan leda till lägre försäljning.

Kraftigt sänkt prognos för jordbruket

Det svenska jordbrukets resultat för förra året väntas bli en halv miljard SEK lägre än tidigare beräkningar, meddelar Jordbruksverket. Kraftigt ökade kostnader ä en av de främsta orsakerna till varför myndigheten nu tror på ett resultat om 7,9 miljarder SEK, vilket är i nivå med 2020. Prognosen är dock fortfarande osäker, säger SJV till ATL.

Uppåt för Biogaia

Biogaia ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 52,6 miljoner SEK (45,1), efter att omsättningen stigit till 206,2 miljoner SEK (187,6). 
"Trots pandemin har 2021 varit ett bra år för Biogaia", konstaterar vd Isabelle Ducellier.

Nya smaker från Sia

Sia Glass bjuder på VitChoklad SaltCitron, RomTryffel, Vanilj & HallonLyx samt BananKola till våren.
"Vi ser två trender hos svenska glasskonsumenter. Dels ett stråk av nostalgi, dels en mer vuxen smakprofil", säger marknadschefen Dan Bengtsson.

Nestlé fattar omstritt stängningsbeslut i UK

Nestlé stänger sin fabrik i Fawdon nära Newcastle i Storbritannien, varvid 475 personer väntas förlora sina jobb. Produktionen av flera ikoniska brittiska varumärken ska flyttas till Tjeckien, Polen och Bulgarien, vilket tillsammans med uppsägningarna har väckt bestörtning.
"Att transportera färdiga produkter från anläggningar i Europa tillbaka till Storbritannien – där de konsumeras – kommer att leda till påtagliga tillskott till väg- och sjötransporterna, vilket ökar föroreningarna och skadorna på miljön", säger Ross Murdoch, företrädare för fackförbundet GMB, till The Guardian.
Facket hävdar att den brittiska fabriken är lönsam och att stängningen är "oacceptabel", samt lovar att kämpa emot den.
Nestlé säger att varorna som tillverkas på anläggningen är små och har låg tillväxt, men säger att man fortfarande diskuterar saken med facket och de anställda.

Midsona rasade efter rapport

Midsonas svaga rapport sänkte A-aktien med 8,40 procent till 45:80 SEK och B-aktien med 6,67 procent till 37:80 SEK på fredagen. Samtidigt föll bland andra Veg of Lund med 7,71 procent till 17:35 SEK, Dalsspira med 5,00 procent till 1:90 SEK, Kesko B med 2,92 procent till 27:22 EUR och Kesko A med 2,88 procent till 25:30 EUR.
Skåne-Möllan steg med 4,24 procent till 615:00 SEK, Salmon Evolution steg med 3,51 procent till 11:20 OK, Harboes Bryggeri steg med 3,32 procent till 81:00 DKK, och AAK steg med 2,36 procent till 182:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,03 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 3,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,56 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,82 procent.

Gomidda: Allt för en paj

Gratis paj i resten av livet kan väl vara värt en tatuering. Det tycker Derek Marr, 34, i skotska Tranent, som av det skälet nu väljer att tatuera in caféet Nettie's logotyp i utbyte mot deras pajer, världsberömda i hela Skottland, rapporterar Edinburgh Live.
Till saken hör att dessa pajer, som Nettie's lanserade häromåret, görs på en sås av läskedrycken Irn-Bru, en slags skotsk variant av Fanta. Derek Marr är redan en köttig uppenbarelse med öknamnet "Hulken", vilket han liksom inte fått förgäves, om man säger så, men den eventuella nedbrytande effekt som ett livslångt intag av läskpajer kan tänkas få på hans kroppshydda kommer möjligen att modereras av det faktum att han redan börjat dela dem med kompisarna i rugbyklubben, där han spelar.
Eller så är Nettie's så beräknande att man räknar med att Derek Marr ska äta ihjäl sig i förtid, så att kostnaden inte ska bli så vansinnigt hög. Men så illvilliga kan de väl inte vara.

MailPoet