foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/02, 2022

LI slår larm: Kostnaderna skenar

Kostnaderna för svenska livsmedelsföretag skenar just nu till den grad att Livsmedelsföretagen (LI) går ut med en extrainsatt kostnadsrapport en dryg månad före den ordinarie, för att uppmärksamma saken. På en indexskala där 50 procent innebär oförändrade kostnader och 100 är maxvärdet, nådde värdet under fjärde kvartalet hela 99. Med andra ord har nästan samtliga LI:s medlemsföretag rapporterat om mycket stora kostnadsökningar.
"Under mina tolv år som chefsekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande, och jag vet faktiskt inte hur långt tillbaka man skulle behöva gå för att hitta något som ens kommer i närheten", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
"Det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm", säger han.
I stort sett allting har blivit dyrare för livsmedelsföretagen. Råvarukostnaderna är den enskilt största posten, medan förpackningsmaterial, el och transporter också ökat "explosionsartat" i pris, enligt LI.

Bra kvartal för Axfood

Axfoodkoncernen ökade sin vinst före skatt till 705 miljoner SEK (535) under fjärde kvartalet, efter att omsättningen stigit till 17,06 miljarder SEK (13,63).
Dagab visar bäst siffror, men då främst på grund av köpet av Bergendahls; omsättningen steg med 27,7 procent till 15,72 miljarder SEK medan rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster steg med 20,2 procent till 277 miljoner SEK.
Även siffrorna för Hemköp blir lite missvisande eftersom bara de butiker som Axfood äger självt redovisas, och antalet sådana har minskat. Därmed har även omsättningen gjort det, med 1,2 procent till 1,64 miljarder SEK under perioden, medan rörelsevinsten ökat med 38,0 procent till 73 miljoner SEK. För Willys ökade omsättningen med 3,7 procent till 8,42 miljarder SEK och rörelsevinsten med 1,2 procent till 343 miljoner SEK.

Visita jublar över slopade restriktioner

"Det är en glädjens dag, utan tvekan", säger branschorganisationens vd Jonas Siljhammar efter regeringens besked på torsdagen att covidrestriktionerna i allt väsentligt slopas från den 9 februari.
"Det är ett besked som ligger helt i linje med det som vi har försökt att framföra under en längre tid", säger han till P4 Extra i Sveriges Radio.
"Det är klart att vi har en väldigt lång väg tillbaka, det kommer att vara en tuff resa, men jag vet ju också att behovet där ute och längtan efter att umgås är ett uppdämt behov", säger Jonas Siljhammar.

Nästan hälften av all läsk sockerfri

48 procent av all läsk som säljs i Sverige numera är sockerfri. Det visar siffror från Sveriges Bryggerier. Försäljningen av sockerfri läsk steg med 14 procent under förra året, medan den över tio år stigit med nästan 200 procent.
"Vi ser en ökad medvetenhet och vilja hos konsumenterna att kontrollera sitt sockerintag och branschen har varit högst delaktig i den omställningen. Innovationstakten är hög hos de svenska läskproducenterna", säger Sveriges Bryggerier vd Anna-Karin Fondberg.

Agtira säljer sin fastighet för att få loss pengar

Agtira ska sälja sin anläggning i Härnösand till företagets storägare Stig Svedberg, och sedan hyra tillbaka den. Köpesumman blir på 64,5 miljoner SEK, och frigör 38,5 miljoner SEK i kapital till verksamheten. De pengarna tänker man använda för att fortsätta att expandera, enligt vd Mattias Gemborg.

HKScan kan säga upp 20

HKScan kan komma att säga upp 20 anställda i Finland på koncernnivå, som ett resultat av att man ska minska på stabens arbetsuppgifter. I fortsättningen ska denna fokusera på strategiutveckling, ledarskap, och allmän bolagsstyrning.

Uppåt för Kesko

Kesko ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 189,2 miljoner EUR (138,4), efter att omsättningen stigit till 2,87 miljarder EUR (2,67).

Carlsberg höjer målen

Carlsberg ska öka sin organiska tillväxtakt till 3-5 procent per år de närmaste fem åren. Det är ett av företagets nya mål i den nya femårsstrategi som man lanserade på torsdagen. Samtidigt ska man fortsätta att dela ut hälften av vinsten i aktieutdelning, samt köpa tillbaka aktier och dela ut ännu mer, om det finns pengar till det.

Godkänt för Axfoods rapport

Axfoods helårsrapport skickade upp aktien med 4,73 procent till 250:40 SEK på torsdagen, vilket får tolkas som att den fick godkänt av marknaden. Apetit steg med 2,79 procent till 12:90 EUR, medan Ice Fish Farm steg med 2,51 procent till 40:90 NOK och Veg of Lund steg med 2,43 procent till 19:00 SEK.
Underkänt blev det däremot för Agtiras fastighetsaffär, som sänkte aktien med 6,36 procent till 30:90 SEK, medan LMK Group föll med 5,83 procent till 29:90 SEK, Harboes Bryggeri föll med 4,39 procent till 78:40 DKK, Biogaia föll med 4,31 procent till 489:00 SEK, Novozymes föll med 4,15 procent till 422:20 DKK, och Chr. Hansen föll med 3,71 procent till 503:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,63 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,79 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,96 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,20 procent.

Gomidda: Huka er, Pripps

Blå, blå vindar och vatten och dina färger var blå och allt det där i all ära, men nu får nog Pripps se sig slaget på området "blå öl". För nu lanserar franska bryggeriet Hoppy Urban Brew en öl som även är blå till färgen och inte bara till burken.
"Line" heter den, och är resultatet av ett samarbete med företaget Etika Spirulina, som sysslar med alger som människoföda, rapporterar Reuters. Algerna får ölet att bli alldeles blått, när det tillsätts under bryggningen.
Ölet har sålt alldeles förträffligt, om än i liten skala, och nu satsar bryggeriet på att öka tillverkningen.
På Reuters bild ser ölet mest ut som en kylarvätska som borde bytts för väldigt många tusen mil sedan, men smaken är väl som vanligt delad.

MailPoet