foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/02, 2022

Ikea testar 3D-bulle

Ikea ska testa en 3D-printad vegetarisk version av sin ikoniska köttbulle. Men inte i sina restauranger, utan i sina anställningsintervjuer för teknisk personal. Den 3D-producerade vegobullen ska både smaka och kännas som de traditionella köttbullarna.
Ikea säger till Göteborgs-Posten att man säker efter "människor med fantasi", av vilken anledning "Den här kampanjen är ett jättebra sätt att starta den konversationen", som man uttrycker det.

c

Probi ökad sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 33,41 miljoner SEK (28,10), efter att omsättningen dalat till 170,04 miljoner SEK (184,77). Den minskade omsättningen, enligt företaget, berodde helt på utvecklingen i Nord- och Sydamerika, där man bland annat tappade beställningar frå två större kunder.
"Vi nådde inte hela vägen till vårt långsiktiga finansiaella lönsamhetsmål under året", säger vd Tom Rönnlund, som ändå är nöjd att rörelsemarginalen ändå hamnade på 28 procent för helåret.

Ica satsar på att rädda mat i stor skala

Efter att ett 30-tal Icabutiker på eget bevåg inlett samarbete med svenska Too Good to Go, som tar hand om och säljer osåld men ätbar mat, så inleder nu Ica centralt ett partnerskap med företaget. Förhoppningen är att få fler Icabutiker i hela landet att ansluta sig.
"Ramavtalet är en del av vårt hållbarhetsarbete för ett minskat matsvinn", förklarar Icas hållbarhetsstrateg Karin Amnå.

Slaktare ska läras upp på nätet

Kött- och Charkföretagen (KCF) lanserar en webbaserad utbildning, Kött- & Charkakademin, som ett led i försöken att motverka bristen på arbetskraft inom sektorn. Slakt, styckning och charkuteritillverkning ingår, och innehåller även praktiska moment, som ska kunna leda fram till ett utbildningsbevis.
"Allt fler utbildningar inom slakt, styckning och chark har försvunnit de senaste 20 åren, samtidigt är behovet av utbildningar mycket stort då branschen är i skriande behov av personal", förklarar KCF:s vd Magnus Därth.

Oatly och Berte Qvarn ska betala för produktionsdata

Oatlys och Berte Qvarns spannmålsleverantörer ska få betalt inte bara för själva spannmålen, utan även för data kring hur spannmålen producerats. Det sker som ett sätt att få fram mer information kring hur man kan göra produktionen mer hållbar, skriver ATL.
I dagsläget deltar 30 odlare i ett test, men "nu tittar vi på hur vi kan skala upp projektet för att inkludera fler lantbrukare och större volymer under 2022", säger Jacob Morén, ansvarig för spårbarhet på teknikföretaget Skira, som sköter själva arbetet med datahanteringen.

Evanoff hjälper Havredals

Svenska havreproduktsföretaget Havredals får hjälp med marknadsföring och försäljning i dagligvaruhandeln från och med denna månad av Evanoff Group. Därmed hoppas man förstås nå ut bättre än man gör idag.

LMK föll

LMK Group föll med 3,19 procent till 31:85 SEK på onsdagen. Oatly föll med 2,60 procent till 7:11 USD, Humble Group föll med 2,23 procent till 24:10 SEK, och Simris Alg föll med 2,02 procent till 24:15 SEK.
Eatgood steg samtidigt med 3,69 procent till 2:53 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 3,60 procent till 2:59 SEK, Royal Unibrew steg med 3,24 procent till 785:00 DKK, och Carlsberg B steg med 3,06 procent till 1 094:50 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,81 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,06 procent.

Gomidda: För övrigt...

...kan vi bara instämma i Eatgoods vd Henrik Önnermarks följande kommentar ur bokslutskommunikén igår:
"Vi tror på ett slut för Covid, och att det får vara slutpratat om Covid inom kort".
Vi kunde inte sagt det bättre själva.

MailPoet