foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/02, 2022

LRF: "Kostnadsexplosion" för lantbruket

Det svenska lantbruket står inför en kostnadsexplosion. Det var budskapet från LRF:s ordförande Palle Borgström när han träffade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på måndagen.
"Det fattas en–två miljarder för lantbrukarna", säger han till TT.
Köttbönderna har redan drabbats hårt av till exempel prisökningar på diesel, konstgödsel, el och förpackningsmaterial, men även många växtodlare kommer att drabbas under året, enligt LRF. Därför är det bråttom med ekonomiskt stöd, förklarar Palle Borgström, eftersom lantbrukarna snart måste bestämma sig om de ska så och satsa i vår.
Ännu finns dock inga besked från regeringen.

KLS Ugglarps kartlägger klimatavtryck

KLS Ugglarps grisuppfödare blir först ut att hamna under luppen när företaget ska kartlägga alla leverantörers klimatavtryck. "KLS Gårdsdata" kallas undersökningen, och ska på sikt syfta till att klimatpåverkan minskas.
"Vi hoppas kunna vara klara med gris under första kvartalet. Under resten av året sker sammanställningen på nöt och under 2023 börjar vi med lammleverantörerna", säger kommunikationschefen Anna Droben till ATL.

Ökad förlust för Eatgood

Eatgood ökade sin förlust för fjärde kvartalet 2021 till -1,46 miljoner SEK (-0,75), men omsättningen steg till 0,77 miljoner SEK (0,45). Därmed är vd Henrik Önnermark positiv inför framtiden och för innevarande kvartal.
"Under Q1 2021 så gick vi ifrån korttidspermittering för att åter rampa upp och återkomma till normal verksamhet och med fokus på att marknaden öppnade upp allt mer", säger han, och pekar bland annat på att företagets luftfritöser, Lightfry, blivit allt mer attraktiva i takt med att priset på vegetabiliska oljor liksom priset på el skjutit i höjden.
"Nu har vi nått ett läge där bägaren rinner över för många aktörer, när kostnaderna blir extrema för att fritera i olja vilket är de sista pusselbitarna för att sätta ordentlig fart på försäljning av Lightfry. När det svider riktigt ordentligt ekonomiskt med att fritera i olja söker man alternativen. Det är uppenbart så då vi får mycket mer inspel och förfrågningar om Lightfry från alla olika marknader inklusive vår hemmamarknad Sverige vilket är riktigt inspirerande. Man kan säga att stjärnorna står rätt på himlen för en ökad aktivitet", säger Henrik Önnermark.

Minskad vinst för Novozymes

Novozymes minskade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 771 miljoner DKK (806), trots att omsättningen steg med elva procent till 3,83 miljarder DKK. Vd Ester Baiget säger sig dock vara nöjd och förväntar sig "fortsatta, solida framgångar under 2022".

Kolla kycklingen – i Danmark

Från och med 8 februari och 35 dagar framåt ska danskarna – och föralldel alla andra intresserade – kunna se verkligheten inne på en kycklinguppfödning i realtid via internet. Det är branschorganisationen Landbrug & Fødevarer som på detta sätt vill visa hur det ser ut hos typiska danska uppfödare, i detta fallet Solveig Nørmark i Struer i västra Jylland.
"Vardagen blir som den brukar för oss och kycklingarna, trots att det sitter ett par kameror på väggen som gör att alla och envar kan gå med mig ut i stallet", säger Solveig Nørmark till Fødevarefokus.
"Livestreamingen är den maximala graden av öppenhet och tillgänglighet vi har möjlighet att ge", säger Martin Hjort Jensen, chef för Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.
Bakgrunden till satsningen är att danskarna gärna vill äta mer kyckling, men fäster stor vikt vid att kycklingarna kan röra sig fritt och har fri tillgång till vatten och foder, förhållanden vilka organisationen nu alltså bevisa redan råder i landet.

Humble steg

Humble Group steg med 4,67 procent till 24:65 SEK på tisdagen, före Lohilo Foods som steg med 4,48 procent till 6:99 SEK, Atria steg med 3,91 procent till 11:68 EUR, Agtira steg med 3,07 procent till 33:60 SEK, och Lerøy Seafood steg med 2,81 procent till 76:00 NOK.
Veg of Lund föll med 4,47 procent till 18:15 SEK, medan Novozymes föll med 2,63 procent till 441:00 DKK och Ice Fish Farm föll med 2,44 procent till 40:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,44 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,78 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,36 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,21 procent.

Gomidda: En drönare kommer lastad – med mjölk

Mjölkmannen, denna brittiska institution, kan komma att få nytt liv – i luften. I Norge.
Där har nämligen mejeridominanten Tine testat att transportera mjölkprover medelst drönare mellan Haltdalen och mejerilabbet i Heimdal, och detta kan komma att förebåda hemleveranser till kunderna i framtiden, enligt företaget.
"Kanske vi kan flyga hem mjölken direkt till fritidshuset under julsäsongen. Eller så kan drönare hämta mjölk från bonden när vägarna är otillgängliga. Eller leverera varor oftare till platser som inte är så lättillgängliga med bil", lyder framtidsvisionen från projektledaren Eirik Åsheim, så som han beskriver den för Food Navigator.
Testerna har utförts i samarbete med bland andra norska flygbolaget Avinor samt drönarföretaget Aviant; det sistnämnda, enligt Eirik Åsheim, eftersom Aviant redan har ett nära samarbete med St. Olavs sjukhus i Trondheim, dit man flyger blodprover från Røros.
Det är bara att hoppas att Aviant kan hålla isär de båda verksamheterna. Om man säger så.

MailPoet