foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/01, 2022

Mondelez ökade vinsten – men varnar

Mondelez ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 1,14 miljarder USD (0,94), efter att omsättningen ökat till 7,66 miljarder USD (7,30). Däremot varnar företaget för att leveransstörningar, dyrare råvaror samt ökat inflationstryck kommer att leda till att innevarande kvartal kommer att bli besvärligare.
"Vi har inlett 2022 med låga lagersaldon, och vi jobbar på att återuppbygga lagren, vilket tar tid i den här situationen", sade ekonomichefen Luca Zaramella i samband med att rapporten offentliggjordes.

Rapport: Sverige har världens mest hållbara livsmedel

Sverige, Japan, Kanada, Finland och Österrike har världens mest hållbara livsmedelssystem. Detta enligt hållbarhetsindexet Food Sustainability Index 2021, som publiceras av Economist Impact med stöd av Barilla Foundation. Länderna har varit framstående framförallt i att hantera matsvinn, men också näringsmässiga utmaningar, heter det i rapporten, enligt Food Navigator.

Spökredskap rensas upp på Västkusten

Orust kommun blir den senaste i en rad kommuner på den svenska västkusten som ska rensa upp så kallade spökredskap i vattnen, det vill säga nät, tinor, burar med mera som tappats av fiskare och som sedan driver omkring och fortsätter att fånga fisk till ingen nytta. Sådana borttappade redskap anses vara det som gör mest skada på djurlivet i haven, och dessutom är de ofta gjorda av plast, vilket bidrar till nedskräpningen.
Tidigare har även Sotenäs, Lysekil och Tanum genomfört liknande projekt, alla med hjälp av pengar från Jordbruksverket.
"Vi har fått upp nästan 2 500 hummertinor och 700 kräftburar och kilometervis med nät sedan starten i Sotenäs för fyra år sedan", säger Per-Olof Samuelsson, som varit projektledare i samtliga fall, till ST-Tidningen.

Estrella bjuder in till "Chipsvalet"

Skapa, nominera och rösta fram en helt ny chipssmak, så lanserar vi den i augusti. Det är innebörden i Estrellas inbjudan till "Chipsvalet", där alla som nominerar en smak även har chansen att vinna en årsförbrukning Estrellasnacks.
"Röstningen startar vecka 12 och avslutas med en livesänd valvaka den 6:e april", meddelar Estrella.

Arla ska drivas av sol i Danmark

Arla i Danmark har tecknat det hittills största avtalet i landet om köp av grön el. Företaget ska köpa ström från elföretaget Better Energy, vilken ska produceras av fyra kommande solcellsparker i Danmark. De första leveranserna väntas om ett år, och inom tio år ska detta täcka omkring en tredjedel av Arlas samlade elförbrukning i Danmark, enligt Fødevarewatch.

Oatly fick flygande start på veckan

Oatly steg med 5,41 procent under tidig handel på New York-börsen på måndagen till 7:01 USD. I Norden steg Humble Group mest, med 5,37 procent till 23:55 SEK, medan Chr. Hansen steg med 2,88 procent till 529:40 DKK, Simris Alg steg med 2,86 procent till 0:79 SEK, LMK Group steg med 2,81 procent till 32:90 SEK, och Midsona B steg med 2,80 procent till 40:45 SEK.
Eatgood föll med 7,17 procent till 2:46 SEK, medan Opticept föll med 3,05 procent till 70:00 SK, Veg of Lund föll med 2,56 procent till 19:00 SEK, och Harboes Bryggeri föll med 2,20 procent till 80:20 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,03 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,11 procent.

Gomidda: Konst av brödplast

Det är tydligen inte bara vi som stör oss på de där plastbitarna som håller ihop brödpåsarna när man köper dem, och undrar om ingen annan lösning finns. Men – vänligare själar än vi vet att hantera plastbitarna med kärlek, och förvandla dem till konst.
Som konstnären och läraren Shani Nottingham i Cowra i australiska New South Wales, som lyckats samla på sig brödpåse... ja, vad heter de egentligen? Pluppar? Taggar? Lås??
I alla fall så har hon samlat sådana i alla regnbågens färger och gjort de mest färgsprakande konstverk utav, rapporterar australiska 7news. Men inte bara som artistiskt uttryckssätt, utan också som en protest mot slöseriet med plast och hur överflödiga dessa vad-de-nu-heter faktiskt är. Nu har hon ett helt rum fullt med sådana, och får hela tiden nya från hela världen, men trots det vill hon gärna ha fler.
Vill man se mer kan man kolla på hennes Facebooksida, som finns här.
Men vad heter de där sakerna egentligen??

MailPoet