foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/01, 2022

Picadeli pudlar om kycklingen

Salladsbarföretaget Picadeli ger efter för kritiken från Djurens Rätt om att man använt sig av kött från så kallade "turbokycklingar" i sina salladsbarer. Nu ansluter sig Picadeli till European Chicken Commitment, ECC, på alla europeiska marknader.
"Picadeli arbetar redan i enlighet med ECC i Frankrike som är pilotmarknad. Nu utökar vi åtagandet", säger företaget till Food Monitor.
"Det känns fantastiskt att Picadeli lyssnar på konsumenternas önskemål och visar handlingskraft så snabbt", svarar Djurens Rätt.

Ica får betala extra skadestånd för avsked

Trots att Ica förlorade målet i Arbetsdomstolen om en lagerarbetare i Helsingborg som avskedats för att ha stått bredvid när en kollega höll fast en annan, så har Ica inte återanställt mannen. Därför tvingas Ica betala ytterligare 32 månadslöner i skadestånd till mannen, utöver det skadestånd han redan tilldömts. Totalt kommer han nu att få 1,7 miljoner SEK i skadestånd, skriver Handelsnytt.
Mannen har idag ett annat jobb,

Handels: Vi hade rätt – Ica missbrukar LAS

Domen där Icas avsked av en före detta lageranställd ogiltigförklarats i Arbetsdomstolen – och att denne nu även får extra skadestånd eftersom han ändå inte får jobbet tillbaka – visar att Handels tidigare kritik mot Ica om att missbruka Lagen om anställningsskydd, LAS, är korrekt. Det säger Handels ombudsman Ingrid Anund Jägbro, som drivit ärendet, till Handelsnytt.
"Jag hoppas Ica tar lärdom av domen och inte avskedar så lättvindigt i framtiden. Det gäller även juristerna på Svensk Handel som drivit målet tillsammans med Ica", säger hon.
Handelsanställdas förbund har stämt Ica i fyra fall för felaktiga avsked under förra året, där ett alltså avgjordes i AD och de övriga gick till förlikning. I samband med det anklagade Ingrid Anund Jägbro Ica för att "statuera exempel" vilket leder till "tysta arbetsplatser med rädda anställda", som hon uttryckte det.
Ica har inte kommenterat.

Slakterier kan få betala mångmiljonavgifter

Den fem år långa rättstvisten om Livsmedelsverkets kontrollavgifter för Sveriges 18 största slakterier har inneburit att slakterierna ännu inte betalt avgifterna sedan 2017, eftersom Förvaltningsrätten i Uppsala underkänt dem. När Livsmedelsverket nu räknat om avgifterna, och förhoppningsvis räknat rätt, kommer man att driva in de avgifter som förblivit obetalda – på ett bräde.
"Det är i vart fall över 400 miljoner", säger Eiríkur Einarsson, områdeschef för kontroll på Livsmedelsverket, som ännu inte har den exakta summan fastställd, till ATL.
Ännu är det oklart när räkningarna kommer att skickas ut.

Ökad vinst för Cloetta

Cloetta ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 158 miljoner SEK (136), efter att omsättningen öka till 1,66 miljarder SEK (1,47). Vd Henri de Sauvage-Nolting konstaterar särskilt att "försäljningen av Förpackade märkesvaror överträffar 2019 års nivåer och med tillväxt för fjärde kvartalet i rad".

Georgien stegar in på Systemet

Svenska The Beverage Group lanserar nu det första röda vinet från Georgien på Systembolaget, Rustaveli Saperavi Qvevri. Samtidigt kommer ett brandgult vin från samma land och samma region, Kakhuri Orange Dry Wine.

Kikärtschips från Santa Maria

Santa Maria lanserar kikärtschips i sin vegoserie "Next Mex".

Frankrike förbjuder nitrat i kött

Frankrike är på väg att förbjuda nitrater i kött, efter att en motion från tre ledamöter i Deputeradekammaren vunnit bifall. Den franska regeringen har lagt en rad kompletteringsförslag som kritikerna menar är till för att förhala förbudet, medan charkindustrin kritiserar införandet av det. Ärendet ska gå till votering på torsdag, rapporterar Food Navigator.

LMK drog iväg

LMK Group steg med 14,29 procent till 32:00 SEK, före Dalsspira som steg med 5,88 procent till 1:98 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 4,33 procent till 82:00 DKK, Oatly som steg med 3,52 procent till 6:47 USD, och Sjöstrand Coffee som steg med 3,25 procent till 2:54 SEK.
Agtira föll med 4,62 procent till 31:00 SEK, medan Carlsberg A föll med 4,27 procent till 1 120:00 DKK, Veg of Lund föll med 4,51 procent till 19:05 SEK, och Mackmyra föll med 3,85 procent till 6:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,23 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,01 procent.

Gomidda: Surgrädde på moset

Det blir sannolikt inte potatismos till middag inom överskådlig tid för de två intagna på kvinnofängelset i tyska Augsburg, som nu döms till böter efter att ha rykt ihop med just sådan mat som tillhygge.
De båda fångarna, som åtminstone fram tills dess hade cellskap i samma cell, hamnade i gräl och började kasta potatismos på varandra, innan de övergick till att kasta tallrikarna istället. 2 700 respektive 1 800 EUR kostar bråket de båda kvinnorna, alternativt 180 respektive 120 dagars påbackning som så att säga grädde på moset på interneringen, rapporterar nyhetsbyrå DPA.
Tur att de inte gjorde mos av varandra, i alla fall.

MailPoet