foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/04, 2020

Skicka ingen mat till vården! (utan att kolla först)

Många livsmedelsföretag och restauranger försöker hjälpa vården just nu – och bli av med osålda varor – genom att skänka måltider och allehanda livsmedel till intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar. Men vården vill inte ha maten, åtminstone inte hursomhelst, eftersom det finns väldigt mycket att ta hänsyn till just när det gäller mathållning inom vård och omsorg.
"Vi har ett oerhört högt säkerhetstänk när det gäller allt som får komma in på ett sjukhus, det gäller inte minst livsmedel. Vi ska inte ta emot mat som helt saknar innehållsförteckningar och där vi inte har en aning om hur vare sig tillagning, beredning, paketering, varmhållning eller kylkedjan sett ut under transporten", säger Linda Martinsson, områdeschef för måltider i Västra Götalandsregionen, till Livsmedel i fokus.
"Man kan donera sådant som inte kräver kylförvaring, som är förpackat och som har en tydlig innehållsförteckning som exempelvis drycker med skruvkork, chokladaskar eller godis i försluten påse där det syns om förpackningen brutits. Även oberedda livsmedel som frukt är okej", säger hon, men påminner också om risken för kontaminering med allergener.
Den som vill skänka livsmedel bör först ta kontakt med landstinget eller regionen och kolla hur de ser på saken.

Laxflod i coronakrisens spår

Svensk import av norsk lax har skjutit i höjden med hela 53 procent på en vecka. Det är en av de oväntade effekterna av coronakrisen.
"Vi trodde att den uppbunkring av fryst fisk som vi såg för tre veckor sedan skulle innebära att folk sparade hemma i händelse av sämre tider, men så har det inte blivit. Det vi kan se är att konsumenterna bunkrar, äter upp och sedan kommer tillbaka för att bunkra ännu mer", säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef för Norges Sjømatråd, till Fri Köpenskap.
"Försäljningen till hela food service-delen har störtdykt men dagligvaruhandeln har med råge överstigit allt tapp i restaurangerna. Det såg jag verkligen inte komma", säger Sigmund Bjørgo.

Äggboost redan nu

Påsken nästa vecka är inte hela förklaringen när svensk äggförsäljning redan nu rakat i höjden. Det menar Svenska Ägg, som sett en ordentlig försäljningsökning av ägg tidigare än inför påsken andra år.
"Många har handlat på sig extra mycket mat om man skulle behöva hålla sig hemma. Samtidigt är det fler som jobbar hemifrån och lagar sin egen lunch. Då är ägg ett perfekt livsmedel", säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius.
Samtidigt räknar organisationen med att detta också kommer att betyda att den vanliga äggförsäljningen till påsk inte kommer att bli lika stor, eftersom många redan handlat.

Lantbruket skriker efter arbetskraft

Minst 8 000 personer saknas just nu inom det svenska jordbruket – samtidigt som vårbruket väntar alldeles runt hörnet. Det handlar inte minst om utländska gästarbetare, som inte kan eller vill ta sig till Sverige för att hjälpa till på grund av coronakrisen.
"Det är väldigt bråttom. Vi är med stormsteg på väg in i den mest intensiva säsongen i lantbruket, och det saknas tusentals människor", säger LRF:s vd Anna-Karin Hatt.
"Ska vi lyckas krävs kraftsamling, och starka incitament för varslade och arbetslösa att söka sig till jobb i det gröna näringslivet. Regeringen behöver säkra att det finns tydliga ekonomiskt incitament att ta ett jobb i de gröna näringarna. Dessutom borde regeringen omgående tidigarelägga och utöka praktiken för eleverna på naturbruksgymnasierna", säger hon.

Vegansk proteinbar från Barebells

Barebells, som enligt egen utsago är Sveriges mest sålda proteinbar, lanserar en ny helt vegansk variant i två smaker

Carlsberg drar tillbaka prognos

Carlsberg drar tillbaka sin helårsprognos på grund av den osäkerhet som coronakrisen fört med sig. Företaget ger ingen ny prognos, utan vill avvakta utvecklingen.

Ny röd börsdag

Uppgången i framförallt den norska fiskbranschen på onsdagen vändes i kraftig ned gång på torsdagen. I stort sett samtliga sådana aktier som steg igår sjönk ida. Mest föll Norway Royal Salmon med 6,18 procent till 206:40 NOK, Lerøy Seafood med 5,99 procent till 50:86 NOK, och Grieg Seafood med 5,70 procent till 97:60 NOK. Men även bland övriga livsmedelsrelaterade aktier var det rött som på julafton: Peckas Naturodlingar föll med 5,43 procent till 9:40 SEK, Simris Alg föll med 5,07 procent till 0:94 SEK, Optifreeze föll med 4,39 procent till 21:80 SEK, Kopparbergs föll med 4,06 procent till 108:80 SEK, Carlsberg A föll med 3,93 procent til 832:00 DKK, Orkla föll med 375 procent till 89:44 NOK, och Midsona A föll med 3,64 procent till 42:40 SEK
Probi var en av få aktier som lyfte, med 4,91 procent till 171:00 SEK, tillsammans med Swedish Match som steg med 4,86 procent till 582:00 SEK och Apetit som steg med 2,45 procent till 7:54 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,91 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,35 procent.

Gomidda: Pastatåget

Coronakrisen har nu tagit sådana proportioner att tyska dagligvarukedjan Aldi nu ska importera pasta medelst egna specialtåg så att det inte helt ska ta slut på hyllorna. Öven 60 000 förpackningar fusilli, 75 000 förpackningar penne och 250 000 förpackningar spaghetti kom nyligen till Nürnberg i en första vända, och ska ut till butikerna i södra Tyskland, rapporterar AFP. Allt på grund av att karantänsittande tyskar uppenbarligen tycker att det kan räcka med att slänga ihop lite pasta till middag just nu.
Det komiska eller möjligen tragiska i allt detta är att specialtågen rullar från Italien, av alla ställen, ty endast Italien den bästa pasta i stada hava eller hur det nu är. Man kan ju då tycka att de stackars italienarna bord kunna få behålla sin pasta med tanke på hur hårt drabbade de har blivit, men detta väcker svarta tankar av ett slag som möjligen inte passar sig i sammanhanget.