foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/01, 2022

"Jättefiskodlingen ska starta"

Trots beskedet från Sotenäs kommun på onsdagen att den planerade jättelika fiskodlingen i Kungshamn stoppas, har företaget Quality Salmons vd Roy Høiås inga planer på att ge upp.
"Alla är committed till att starta industriparken, som vi har sagt hela tiden", säger han till P4 Väst, och låter närmast förvånad över kommunens besked.
"Kommunen har inte haft denna dialogen med oss", säger han.
Enligt kommunen saknas både detaljplan och miljötillstånd för verksamheten, och Quality Salmon kommer inte att hinna uppfylla villkoren för arrendeavtalet innan det går ut i juni. Men det resonemanget avfärdar Roy Høiås.
"Det är en hypotes som vi inte känner igen", säger han.
De dryga tre miljoner SEK som företaget är skyldigt, och för vilka Kronofogden säger sig inte kunna hitta några tillgångar hos företaget att betala med, kommer att lösas, förklarar Roy Høiås för radiokanalen, men går inte in på hur det ska ske.

Ny lågpriskedja hos Coop

Två decennier efter att Coop avvecklade Prix och en rad andra koncept för dagligvarukedjor, lanserar man nu nya formatet "X:-tra", som ska bli koncernens nya lågpriskedja. Redan i år ska det bli 70 nya butiker, enligt planerna, efter att man testat idén på sex platser i landet.
Kedjan kommer att ha ett helt eget sortiment, en helt egen grafisk profil, och så vidare.

Godisbanken i konkurs

Det gick inte att driva vad man tänkte skulle bli "Sveriges mest hållbara godisbutiker" under pandemin. Nu har företaget Godisbanken gått i konkurs.
"I korta ord blev pandemin svår för oss att hantera. Kundflödena i och med alla restriktioner och så. Det blev ett mindre kundflöde än vi hade räknat med", säger grundaren Henrik Almqvist till Mölndalsposten.
"Under hösten var samhället ganska öppet, och då gick det bra för oss. Men så blev det nya regler i december", fortsätter han.
40 anställda berörs.

Nytt vegomärke från Fazer

Fazer lanserar nya växtbaserade varumärket "Fazer Willja" i Norden. Under våren kommer produkter inom matlagning, bakning, granola och färdiglagade måltider.
"Enligt vår undersökning efterlyser svenska konsumenter bland annat fler växtbaserade matlagningsprodukter och växtbaserade färdiga rätter", säger Mats Liedholm, vd för Fazer Sverige.

Jämnt för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan rapporterar en närmast oförändrad vinst före skatt för helåret om 11,8 miljoner SEK (11,5), efter att omsättningen ökat till 60,0 miljoner SEK (54,1). En bidragande orsak, enligt företaget, är att den svenska spannmålsskörden 2021 blev sämre än året innan, varför man tvingats köpa in mer från andra håll.

Polarbröd återlanserar klassiker

Efter att Polarbröd nu kommit igång med produktionen i sitt ya bageri i Älvsbyn återlanserar man flera av sina klassiska produkter, som företaget inte kunnat tillverka sedan den stora branden i augusti förra året, som ödelade hela anläggningen. Jubileumskakan kom tillbaka redan före jul, och nu återkommer även Havretrippel. Och det "är bara början", säger Polarbröds vd Anders E Johansson.
Närmare tidtabell har dock inte meddelats.

Ny plan mot kakaoslaveri från Nestlé

Nestlé sjösätter en ny plan för att förbättra situationen för kakaoodlarna. Inkomsterna ska öka, jämställdheten ska förbättras, förnybar odling ska främjas – och barnarbete och barnslaveri ska förebyggas, bland annat genom att alla odlare ska få stöd att sätta sina barn i skola. Dessutom ska kakaon bli fullt spårbar.
För ändamålet ska koncernen investera 1,3 miljarder CHF till 2030. I år ska 10 000 familjer i Elfenbenskusten få ta del av satsningen, och 2024 ska denna expandera till Ghana.

HKScan får sälja fågel till Sydkorea

HKScan har fått klartecken att börja sälja fågelkött med omedelbar verkan till Sydkorea. Exporten kommer att ske från HKScans anläggning Rauma i Finland, och beräknas till 3-5 miljoner kilo under första året, rapporterar ATL. Närmare detaljer om värde eller när första lasset går har inte meddelats.

Nytt bakslag för Dalsspira

Dalsspiras uppåttrend bröts på torsdagen när aktien föll med 8,33 procent till 1:87 SEK. Probi föll med 7,50 procent till 370:00 SEK, Agtira föll med 6,34 procent till 32:50 SEK, och Oatly föll med 3,59 procent till 6:44 USD.
Skåne-Möllan fick godkänt för sin rapport och steg med 2,54 procent till 605:00 SEK, men mest steg Humble Group, med 7,53 procent till 22:85 SEK, medan Fuud steg med 5,49 procent till 1:02 SEK och LMK Group steg med 4,48 procent till 28:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,70 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,43 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,76 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,99 procent.

Gomidda: Pantat

Det var längesen det bara var pant på glasflaskor i drickabackar. I miljövärnets namn blir det fler och fler sorters förpackningar som återvinns på detta sätt, vilket givetvis är vällovligt. Men vi undrar ändå om det kommer att smaka mer än det kostar för norska Lofotprodukt, som tänker införa pant på makrillburkar.
Varje återvunnen burk ger 0:50 NOK i återbäring, enligt företaget, som stolt meddelar att man är först i Norge med detta, rapporterar NTB. Men över 70 procent av norrmännen äter makrill i tomatsås, vilket gör en sådär 30 miljoner burkar om året, säger företaget, och det är klart att det blir ju en förskräcklig massa aluminium som man kan göra bättre saker med.
Fast alla som någonsin upplevt en nattgammal uräten burk makrill i tomatsås kan bara föreställa sig arbetsmiljön på återvinningsstationerna, när alla dessa burkar ska samlas där. Och ingen människa orkar åka till återvinningen med en enda burk, så var ska man ha mellanlagringen av de allt fler och allt mer stinkande burkarna därhemma, innan man kommer iväg med dem?
Idén kanske inte direkt är pantad – men däremot inte helt genomtänkt.

MailPoet