foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/01, 2022

Jättelika fiskodlingen i Sotenäs stoppas

Idag blir det klart att den planerade jättelika fiskodlingen i Kungshamn i Sotenäs kommun för mellan 17 och 20 miljarder SEK går i stöpet. Företaget bakom planerna, Quality Salmon, har brottats med ekonomiska problem i snart ett år, och när Kronofogdens utredning av företaget blev klar igår, visade denna att Quality Salmon har skulder på över 3,2 miljoner SEK men saknar tillgångar.
Idag meddelade Sotenäs kommun att man drar sig ur projektet genom att inte förnya arrendeavtalet när det går ut i juni i år.
Pär Eriksson (C), ordförande i kommunens styrgrupp för projektet, förklarar att avtalet går ut om inte Quality Salmon uppfyller kraven i det – och det kommer företaget inte att kunna göra, tror han.
"Har inte saker och ting förbättrats utifrån den situationen vi har idag, så är det ju bara att avtalet går ut", säger han till P4 Väst.
Därmed kommer den stora etableringen med 2 000 nya arbetstillfällen inte att bli av.
"Inte om de inte uppfyller villkoren. Utifrån det jag vet i dagsläget tror jag inte att de har möjlighet att göra det", säger Pär Eriksson.
Quality Salmon har inte kommenterat.

Kommentar: För bra för att vara sant – igen

Nyheten om de storstilade planerna på en landbaserad anläggning för laxodling i Kungshamn slog ned som en bomb, men det dröjde inte länge innan de klassiska varningssignalerna började ljuda: slarv med bokföringen, otillåtna lån och framför allt – skulder hos kronofogden.
Än en gång befästes den gamla sentensen "Om det är för bra för att vara sant – då är det nog för bra för att vara sant." Historien är full av exempel på megalomaniska entreprenörer med idéer som är större än livet självt.
Det finns ett starkt fokus på tillväxt och innovation i näringslivet, och det är sannerligen en bra sak. Men när tillväxten och innovationen i sig blir själva målet, snarare än en del av resan, då blir det lätt så här. Bolaget Quality Salmon, som ligger bakom projektet och de utlovade 2000 arbetstillfällena i Kungshamn, tycks ha gått i exakt den fällan. Idén om landbaserad fiskodling är här för att stanna, men för att räkna hem ett projekt av den storleken krävs mycket resurser och stark uthållighet. Eller en smartare affärsmodell. Kanske i stil med konkurrenterna Gårdsfisk, som växer med raketfart tack vare att de tar hjälp av svenska lantbrukare istället för att bygga allt i egen regi.
Stellan Löfving, chefredaktör

Arla är årets matbluff

Arlas ekologiska mjölk har röstats fram som "Årets Matbluff" med över 30 procent av de mer än 22 000 rösterna. Mjölken kvalificerade sig ill priset för att den påstås vara klimatneutral, vilket är omöjligt, enligt Äkta Vara som står för omröstningen.
"Man kallar något som är klimatkompensering för noll klimatavtryck, sedan använder man det som säljargument. Det är det som sticker i ögonen på folk", säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta Vara, till TT.
"Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral", heter det i Äkta Varas motivering.
"Det känns jättetråkigt att förknippas med en matbluff", säger Victoria Olssonhållbarhetschef på Arla, till Svenska Dagbladet.
"(Mjölken) har de facto netto noll klimatavtryck eftersom utsläppen är kompenserade. Det påståendet är på så sätt sant och vi har följt alla riktlinjer som finns i dag", fortsätter hon, men medger att saken är komplicerad, vilket också är varför Konsumentombudsmannen har stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen för påståendet.

Alkoholfri öl ökar på nätet

35 procent av all öl som såldes online från matbutiker förra året var alkoholfri. Det var en ökning med 31 procent från 2020, enligt siffror från Nielsen som Carlsberg återger. Carlsberg är också det populäraste alkoholfria ölmärket i näthandeln, före i tur och ordning Mariestads, Falcon, Norrlands Guld och Staropramen.

Finansinspektionen ger sig in i matsvinnsdebatten

Finansinspektionen (FI) och Livsmedelsverket vill lära skolungdomar att sluta slänga mat. I ett gemensamt initiativ bjuder myndigheterna nu in hem- och konsumentkunskapslärare att delta i nya projektet Svinnrik, som både ska stärka ungdomars privatekonomiska kunskaper och samtidigt minska matsvinnet.
"Mat är den enskilt största utgiften för många hushåll vilket innebär att det är flera tusenlappar per år som slängs direkt ner i soptunnan. Att lära sig spara och investera dessa pengar tidigt och regelbundet kan potentiellt göra dig till miljonär i framtiden", säger Niklas Uppenberg, projektledare för Finansinspektionens utbildningssatsningar i privatekonomi.
Kampanjen pågår under den globala temaveckan Global Money Week den 21-27 mars.

Gruyèreost blir inte skyddad i USA

Gruyèreost som säljs under den beteckningen i USA behöver inte nödvändigtvis vara tillverkad i regionen Gruyère i Schweiz eller i Frankrike, som också har tillstånd att tillverka den. Det har en federal domare i Virginia beslutat, rapporterar AP. Saken hade tagits till domstol av ett konsortium av schweiziska och franska osttillverkare som ville se ett förbud mot generisk gruyère, men enligt domstolsutslaget förknippar inte amerikanska konsumenter osten med regionen.
Konsortiet avser att överklaga.

Fortsatt återhämtning på börserna

Onsdagen blev den större återhämtningsdagen på börserna efter måndagens stora ras. Dalsspira steg med 13,97 procent till 2:04 SEK, Probi steg med 9,25 procent till 407:50 SEK, Lohilo steg med 6,89 procent till 6:83 SEK, Norcod steg med 4,69 procent till 102:60 NOK, Harboes Bryggeri steg med 4,58 procent till 77:60 DKK, Bakkafrost steg med 4,25 procent till 589:00 NOK, och Skåne-Möllan steg med 3,51 procent till 590:00 SEK.
Eatgood föll med 4,71 procent till 2:43 SEK, medan Midsona A föll med 1,61 procent till 49:00 SEK och Swedish Match föll med 1,43 procent till 70:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,09 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,77 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,19 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,82 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,90 procent.

Gomidda: På klipporna

Här trodde vi i vår enfald att alla spioner och underrättelsefolk föredrog dry martini, helst skakad och inte rörd. Och så kommer Mackmyra och lanserar en sprit i samarbete med Jan Guillou med koppling till dennes superagent Carl Hamilton – och då blir det en whiskey.
"En elegant och sofistikerad whisky präglad, precis som Hamilton av USA och Sverige, lagrad på amerikanska bourbonfat och fat av robust svensk ek", enligt Mackmyra. Men fortfarande en whisky, inte vodka med Kina Lillet.
Den begränsade upplagan om 3 000 flaskor släpps samtidigt som Jan Guillous senaste roman om Carl Hamilton, i vilken – vad vi förstår – den åldrande agenten nu slagit sig på egen verksamhet.
Om ändå det hade varit en historisk roman, som utspelat sig vid tiden för den sovjetiska ubåten 137:s grundstötning i Karlskrona skärgård – denna var ju åtminstone, enligt NATO:s definitioner, av "Whiskey"-klass. Och som fastnade on the rocks – ja, ni fattar.

MailPoet