foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/01, 2022

Unilever säger upp 1500 – minskar på maten?

Unilever ser ut att ta ännu ett steg bort från livsmedelsbranschen när man nu meddelar att man säger upp 1 500 anställda välden över i samband med en omorganisation. Uppsägningarna ska visserligen bara ske på tjänstemannanivå, enligt företaget, men det verkligt intressanta är själva omorganisationen.
I denna får koncernen från försa april fem affärsenheter: Skönhet & Hälsa, Kroppsvård, Hushållsprodukter – samt Nutrition och Glass.
Därmed bryts alltså både glassen och livsmedlen ut från det nuvarande affärsområde i vilket de samsas med rengöringsmedel, duschkräm och vaselin, och blir helt egna affärsområden. Livsmedelsdivisionen kallas dessutom inte "Food" utan det mer diffusa "Nutrition", där även saker som functional nutrition, växtbaserad köttersättning med mera kommer att ingå.
Ställer man dessa förändringar i samma badkar som vd Alan Jopes uttalanden nyligen, och koncernens avbrutna jakt på GlaxoSmithKlines ansenliga hälsodivision, framstår därmed den nya ommöbleringen som ännu en förberedelse inför att sälja av hela eller delar av den nuvarande livsmedelsverksamheten. Men det är inte säkert att detta kommer att blidka de allt mer högljudda investerare som kräver nya friska tag i bolaget.
Den brittiske investeraren Terry Smith har öppet anklagat Unilever för att ha gått alldeles vilse, i ett uppseendeväckande uttalande nyligen, där han kallade GSK-budet för en "nära döden-upplevelse" och där han raljerade med Unilevers arbete med att "definiera syftet" med Hellman's majonnäs, som han menade att allmänheten borde ha lärt sig vid det här laget, då varumärket funnits sedan 1913.
Enligt uppgifter på måndagen ska även aktivistinvesteraren Nelson Peltz, som tidigare drivit igenom förändringar inom flera livsmedelsrelaterade bolag, vara på väg att köpa på sig en post i bolaget.
Samtidigt är just livsmedlen som går bra, medan börsutvecklingen för bolaget släpar efter över hövan.
Allt detta sätter nu vd Alan Jope under hård press att presentera en ny tillväxtstrategi, och dagens besked om nedskärningar har mest mötts av gäspningar bland investerarna.
"Vi hör fortfarande inte det vi vill", skriver exempelvis Royal Bank of Canada i en analys, där man hellre vill se investeringar i befintliga varumärken snarare än utförsäljningar.

Mindre ekologiskt förra året

Försäljningen av ekologiska livsmedel i svensk dagligvaruhandel minskade med 5,4 procent 2021 jämfört med 2020. Jämfört med 2019 var dock minskningen bara 0,6 procent. Det visar Svenskt Ekoindex Kvartal 4/2021 från Ekologiska Lantbrukarna. 
Siffran för 2020-21 ska dock tas med viss försiktighet, på grund av pandemin, enligt rapporten.
"Att ekoförsäljningen i dagligvaruhandeln backar vid en jämförelse mellan 2021 och 2020 beror delvis på en pandemirekyl. Det är dock oroande att försäljningen av ekologiskt även minskar med 0,6 procent vid en jämförelse med 2019", säger Gunilla Östangård, marknadsutvecklare på Ekologiska Lantbrukarna.
"Vad vi kan se i andra undersökningar har det inte med ett minskat konsumentintresse att göra", fortsätter hon. "Tvärtom vill allt fler konsumenter göra hållbara val och köpa produkter som bidrar till god djurvälfärd, ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat".

Fler än någonsin väljer vego

Andelen vegetarianer och veganer i Sverige närmar sig nio procent, den högst uppmätta andelen hittills. Det visar Axfoods Vegobarometer 2021. Samtidigt ökar andelen flexitarianer för sjätte året i rad: sex av tio äter nu vegetariskt minst en dag i veckan, medan bara en av tio inte har någon vegetarisk dag alls.
Klimat- och miljöskäl är den främsta drivkraften för minskad köttkonsumtion, enligt barometern.

Allt fler väljer torsk efter varumärke

56 procent av svenskarna säger att de väljer torsk efter varumärke – mot 22 procent bara för två år sedan. Det visar en ny undersökning från Norges Sjømatråd. Pris, kvalitet och smak är de främsta skälen att välja ett visst varumärke, enligt undersökningen.

Liten återhämtning efter börsraset

En viss återhämtning syntes på börserna på tisdagen efter måndagens ras, även om långtifrån alla hade en lika bra dag som Norcod, som steg med 11,24 procent till 98:00 NOK. Dalsspira steg med 5,29 procent till 1:79 SEK, Viva Wine Group steg med 5,07 procent till 56:00 SEK, Ice Fish Farm steg med 4,86 procent till 41:00 NOK, Atria A steg med 3,79 procent till 11:50 EUR, och Kesko A steg med 3,15 procent till 24:55 EUR.
Många fortsatte däremot nedåt. Harboes Bryggeri föll med 6,08 procent till 74:20 DKK, Humble Group föll med 5,78 procent till 21:20 SEK, Skåne-Möllan föll med 3,39 procent till 570:00 SEK, och Veg of Lund föll med 3,30 procent till 20:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,71 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,36 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,95 procent.

Gomidda: Tacklov för bamba

Förskolebarn som får färdigköpta smörgåsar med sig i lunchlådan har vanligen föräldrar som jobbar mycket och länge, eller möjligen inom dagligvaruhandeln. Mindre hälsosamma val tyder på dålig ekonomi, eftersom sådana ofta är billigare, och de ambitiösa föräldrar som skickar med telningarna nyttigheter som pitabröd med hummus ska veta att ungarna alltsomoftast slänger maten och istället delar eventuella snacks med en kompis.
Alla dessa banbrytande insikter serveras av förskoleläraren och dito -entreprenören Sharon Birch i brittiska Hartlepool, rapporterar sanningsvittnet The Sun. Hon tillägger att hon bara vill visa vad lunchlådorna säger om vilken uppfostran barnen får, och inte dömer någon, vilken utsaga vi tillåter oss att ta med ett visst mått salt.
Det är i sådana lägen som man blir tacksam för den svenska skolbespisningen.

MailPoet