foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/01, 2022

Miljardaffär på gång i norska fiskbranschen

Norska fiskbjässen Mowi planerar att lägga ett bud om 13,8 miljarder NOK på konkurrenten NTS. Priset ligger drygt 18 procent över vad NTS var värt förra veckan, och fem NOK per aktie högre än ett tidigare bud från en grupp av NTS aktieägare.

Glassen tröstade oss under pandemin

Svenskarna ökade sitt glassätande till 8,1 liter per person under förra året. 2019 – före pandemin – var siffran 7,5 liter, enligt statistik från Nielsen som Sia Glass sammanställt.
Siffrorna avser dock dagligvaruhandeln, och sägre inget om glassätandet ute.
Glasstillverkare som TT talat med pekar på att vi är hemma mer och unnar oss lite guldkant under karantänen – men också det varma vädret i somras.

Jureskogs, Gårdsvilt och GW har en burgare ihop

Jureskogs laserar en ny hamburgare gjord på vildsvinskött, kallad "Go Wild", tillsammans med Svenskt Gårdsvilt och författaren och kriminologen Leif GW Persson, som ju också är en erfaren jägare.
"Det finns gott om vildsvin i skogarna i vårt land men det mesta av köttet hamnar hos jägarna själva. Det handlar mest om logistiska utmaningar som v jobbar för att ändra på", säger Leif GW Persson.

Nespresso erbjuder spårning

Nespresso erbjuder kaffe som ska kunna spåras ända ned till den ursprungliga bönan. Det sker med hjälp av så kallad blockchainteknik, och ska ge information om till exempel vilken bonde som odlat kaffebönorna, vilken ersättning som utbetalats, eller vilka områden bönorna är producerade i, enligt företaget.

Norska kedjor ska sälja mer norskt

Norges tre största dagligvarukedjor, Norgesgruppen, Rema 1000 och Coop, förbinder sig att öka andelen norsk frukt och norska grönsaker i butikerna med 50 procent till 2035. Det sker efter ett upprop från organisationen Forum for norsk grønt.
"Realiteten är att knappt 40 procent av gröntområdet är norskproducerat, resten är import", säger organisationens ledar Arne Kristian Kolberg till Nationen.

Börsras smittade av sig

Räntor, inflation, och inte minst spänningen kring Ukraina – som kan påverka allt från olje- och gaspriser till internationell handel – fick världens börser att rasa på måndagen. Det smittade även av sig på livsmedelsindustrin, där de allra flesta börsnoterade bolagen i Norden föll.
Värst drabbat blev Norcod som föll med 16,10 procent till 88::10 NOK, medan Opticept föll med 11,43 procent till 62:00 SEK, Lohilo föll med 10,45 procent till 6:34 SK, Agtira föll med 9,59 procent till 33:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 8,92 procent till 2:45 SEK, och Humble Group föll med 7,41 procent till 22:50 SEK, för att nämna de främsta.
De enda undantagen var Norway Royal Salmon, som steg med 5,92 procent till 186:00 NOK, Skåne-Möllan, som steg med 3,51 procent till 590:00 SEK, och Scandinavian Tobacco, som steg med 0,58 procent till 138:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,89 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 4,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 3,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,45 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,04 procent.

Gomidda: Marknadsföring modell GW

Ja, vi gillar Leif GW Persson, det gör nog de flesta svenskar. Så i god tradition driver vi även lite kärleksfullt med honom, just av det skälet.
För när vi hör talas om att GW ska börja kränga hamburgare från glatt grymtande vildsvin, vilket ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, ja... då påminns vi ju onekligen om en av den gode professoremeritusens mer välkända verbala kännemärken. Som möjligen kan användas i någon form av grymtande marknadsföring.
Till exempel den här videon, kanske? Håll tillgodo!
https://www.youtube.com/watch?v=wJeekjGw070

MailPoet