foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/01, 2022

Alkohol- och tobaksskatten höjs

Skatten på alkohol och tobak ska höjas de närmaste två åren, föreslår Finansdepartementet. På öl, vin och andra alkoholdrycker exklusive sprit höjs skatten med 5 procent den 1 januari 2023 och med ytterligare 7,6 procent den 1 januari 2024, medan skatten på sprit höjs med 1 procent den 1 januari 2023 och med ytterligare 1 procent den 1 januari 2024. På tobak höjs skatten med 3 procent 2023 och med 1 procent 2024.

"Nöt och fläsk hållbarare än kyckling"

Nötkött och fläskkött har hittills fått ta mycket stryk för sin klimatpåverkan – men nu kommer nya rön om att kyckling är ännu sämre.
Det är i den vetenskapliga tidskriften Nature Food som den nya studien publiceras, och som kommer fram till att kyckling är det minst hållbara köttet – åtminstone i Europa. Minskar man på kycklingen och ersätter den med nöt- och fläskkött samt mejeriprodukter kan man man minska sina klimatgasutsläpp med omkring en tredjedel, och minska kraven på odlingsbar mark med ännu mer än så.
Studien är kontroversiell, inte minst eftersom den kullkastar den så kallade EAT-Lancet-dieten, som rekommenderar att man äter fyra gånger mer kyckling än nötkött och fläskkött.

Högre krav från Krav

Krav skärper reglerna för bättre arbetsvillkor för importerad mat. Nationell lagstiftning i producentlandet ska följas, barnarbete får inte förekomma, och arbetsmiljön ska vara säker. Reglerna har redan trätt i kraft, men med en övergångstid på ett år.

Storskogen handlar i Tyskland

Storskogen köper tyska A&K – Die Frische Küche, ett företag som tillverkar färdigmat för bland annat äldreboenden, skolor och sjukhus. Köpesumman för bolaget, som har 150 anställda och en omsättning på 16 miljoner EUR, har inte uppgetts.

Finnes: 16 miljoner till ekologiskt

Jordbruksverket utlyser 16 miljoner SEK till projekt som ska bidra till att regeringens inriktningsmål för ekologiska livsmedel nås. Sex miljoner ska gå till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt, medan resten till projekt för regler, rådgivning, exportfrämjande samt förädling och försäljning.
Pengarna kan sökas via myndghetens sajt till mitten av februari.

Dumleklubban räddas

Den anrika Dumleklubban får leva vidare, trots nedläggningshot. Det står nu klart sedan tillverkaren Fazer lyckats hitta personal som kan underhålla den gamla produktionslinjen, rapporterar Fri Köpenskap. Det var just den slitna produktionslinjen tillsammans med ökade kostnader som satte Dumleklubban i farozonen, men nu återkommer den i handeln i maj.

Midsona föll

Midsona B föll på fredagen med 10,26 procent till 39:80 SEK, före bland andra Norway Royal Salmon som föll med 6,60 procent till 175:60 NOK, Harboes Bryggeri som föll med 6,49 procent till 83:60 DKK, och Fuud som föll med 5,13 procent till 1:00 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 2,67 procent till 2:69 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 1,80 procent till 39:60 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,72 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 3,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,85 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,09 procent.

Gomidda: Köttfärslimpan som var vegetarian

Idag sörjer vi rockikonen Meat Loaf, eller Marvin Lee Aday som han föddes som, som ju avlidit 74 år gammal. Men trots sitt namn var faktiskt "Köttfärslimpan" vegetarian under de sista elva åren av sitt liv.
Förklaringen var en upplevelse på en restaurang – som nog gärna vill förbli anonym – där Meat Loaf serverades kanin, som fortfarande hade huvudet kvar, där den låg på tallriken, men däremot inte öronen.
"Jag tänkte 'skulle inte tro det'", har han berättat i en intervju, när han berättade om upplevelsen.
Senare gjorde han reklam för veganska livsmedel – men däremot drog han gränsen vid förslaget att byta namn till "Veg Loaf", skriver Daily Mirror.

MailPoet