foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/01, 2022

Unilever klarade inte svälja GSK-divsion

Unilever ser ut att gå miste om GlaxoSmithKlines hälsovårdsdivision efter att man på onsdagen meddelat att man inte tänker höja köpbudet om 50 miljarder GBP, som GSK menar är för lågt. Däremot står Unilever fast vid beskedet om att dess framtid ligger inom hälso-, hygien- och skönhetsprodukter, medan man inte alls nämner livsmedlen i det sammanhanget.

Tomatkollaps i Norge

Över var fjärde tomatodlare i Norge planerar att lägga ned i år. Det visar en kartläggning som Grøntprodusentenes Samarbeidsråd har gjort, skriver Nationen. Orsaken är de skyhöga priserna på el och gas, som gör odling i växthus olönsam.
Kartläggningen gjordes dock innan den norska regeringen aviserade högre stöd till växthusodlare.

Paulig handlar i Spanien

Paulig köper spanska snacksföretaget Liven för en icke uppgiven summa.
"Genom kompletterande produktportföljer kan båda företagen stärka sina ledande positioner inom de växande Tex Mex- och snackskategorierna", skriver Paulig i ett pressmeddelande.

Midsona levererar köttalternativ till Spanien

Midsona har tecknat avtal med Spaniens största dagligvaruhandelskedja Mercadona om leverans av växtbaserade köttalternativ för mellan 30 och 40 miljoner SEK. Midsonas köttalternativ kommer att säljas under Mercadonas eget varumärke.

Eatgood får beröm av analytiker

Eatgood ligger först i en kommande omställning där oljefritöser kommer att bytas ut mot varmluftsugnar. Det skriver analysföretaget Kalqyl i en ny studie av det svenska foodtechföretaget. Eatgoods Lightfry-ugn "är ett hälsosammare alternativ än dagens oljefritöser, och ger heller inte avkall på smak, utseende eller konsistens. Lightfry har också en mängd fördelar i jämförelse med oljefritöser för konsumenter, restauranger och inte minst för samhället", skriver analyshuset. 

Beyond Meat expanderar samarbetet med McDonald's

McDonald's ska nu börja sälja Beyond Meats växtbaserade hamburgare på omkring 600 restauranger i San Francisco och Dallas-Fort Worth. Dessa har testats på åtta restauranger sedan november, och nu har man alltså fått mersmak.

Eatgood rusade efter analytikerberöm

Eatgood rusade med 16,96 procent till 2:69 SEK på torsdagen efter en välvillig analys från Kalqyl. Salmon Evolution steg med 6,43 procent till 10:60 NOK, medan Sjöstrand Coffee steg med 4,80 procent till 2:62 SEK och Oatly steg med 3,62 procent till 7:16 USD.
LMK Group föll med 2,83 procent till 29:15 SEK, före bland andra Scandinavian Tobacco som föll med 2,07 procent till 137:20 DKK och HKScan som föll med 1,78 procent till 1:66 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,92 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,66 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,03 procent.

Gomidda: Vådan med dagens bilar

Sarah Cowan i skotska Dumfries hade varit och veckohandlat på sin lokala Aldi, där hon fyllde två enorma Ikeakassar med mat till det totala priset av 75 GBP, alltså nästan en tusing. Men när hon kom hem var all maten borta. Liksom Ikeakassarna. Samt hennes handväska, värd över tre gånger så mycket.
Hade någon länsat bilen medan hon körde hem? Nä, efter en stunds förvirring insåg hon den hemska sanningen: hon hade helt enkelt lagt veckohandlingen i fel bil.
Familjen Cowans Nissan Qashqai fungerar nämligen som så att den låser upp sig av sig själv, så fort man kommer i närheten av den, bara man har nycklarna med sig. Trött som hon var efter en lång arbetsdag hade hon lassat in kassarna i den bil hon trodde var den egna, vacklat tillbaka med kundvagnen, gått till sin bil och kört iväg, skriver vårt husorgan Ladbible.
Men historien slutar faktiskt lyckligt, ty när hon i sin förtvivlan ringde stormarknaden, visade det sig att ägaren av den andra bilen faktiskt lämnat in matvarorna, med Ikeakassar, handväska och allt.
"När hela världen ser ut som den gör just nu har det varit så underbart att se en så vänlig gest", säger hon själv i en högst obestridlig kommentar. Även om vi misstänker att världens Nissanägare måhända är ett härdat släkte, som alls icke sällan hittar andras tillhörigheter i sina automatupplåsta bilar.

MailPoet