foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/01, 2022

SVL: Inga bevis för att Systemet fungerar

Det går inte att bevisa att den svenska alkoholpolitiken fungerar för att minska alkoholskadorna. Det säger nu Sprit- och Vinleverantörsföreningen (SVL), som bygger detta på en ny rapport från sin europeiska motsvarighet Spirits Europe.
Enligt denna finns inget tydligt samband mellan minskad alkoholkonsumtion per capita och alkoholskador bland befolkningen, utan man måste titta på hur människor dricker. Alkoholkonsumtionen per capita i Sverige är på samma nivå som för 60 år sedan, men till exempel antalet alkoholrelaterade dödsfall i trafiken har minskat.
"Det är helt enkelt inte möjligt att fastställa att den politik som förts i Sverige under många decennier varit mer effektiv i att minska de alkoholrelaterade skadorna jämfört med andra länder som inte utgår från totalkonsumtionsmodellen", säger SVL.

Första proteinfabriken invigd

Sveriges första proteinfabrik invigdes idag i Bjuv av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Den har byggts av Foodhills systerbolag Gropro och ska bland annat utvinna protein från gröna ärtor och andra baljväxter från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland. Fabriken har kostat omkring 50 miljoner SEK och kommer att kunna producera 4 000 ton proteinkoncentrat inom fyra år.

Arla höjer klimatmålen

Arla höjer målsättningen för minskade utsläpp av klimatgaser till 2030. Då ska utsläppen från produktion, logistik och energianvändning ha minskat med 63 procent snarare än det tidigare målet om 30 procent. Det ska ske bland annat genom att Arlas internationella verksamhet ska följa den svenska i spåren och använda fossilfria bränslen för egna transporter och förnybar el på mejerierna, skriver Livsmedelsnyheter.

Foodora hindras från exklusivavtal i Norge

Foodora i Norge får inte teckna några exklusiva avtal med restauranger där. Det har norska Konkurransetilsynet slagit fast. Myndigheten har utrett företaget i snart ett år efter misstankar om att Foodora tecknat avtal med restauranger som gick ut på att dessa inte fick anlita även andra leveransbolag, något som inte rimmar med konkurrenslagstiftningen, rapporterar NTB.

Fairtrade höjer bananpriset

Fairtrade höjer minimipriset till bananodlare från och med denna månad. Bakgrunden är kraftigt ökade priser på förpackningsmaterial och en 60-procentig ökning av fraktkostnaderna för odlarna, samt pandemins påverkan på produktionskostnaderna. Dessutom har arbetet med att skydda odlingarna från bananpesten TR4 varit kostsamt, medan importpriserna på bananer rasat till den lägsta nivån på tio år.

Djurskyddsmärkning på gång i Tyskland

Tysklands regering planerar obligatorisk märkning av livsmedel för hur djuren som använts i dem har behandlats. Det ska ske som ett led i omställningen mot mer hållbart lantbruk, rapporterar Food Navigator. Närmare detaljer väntas under året.

Starkt uppåt för Agtira

Agtira rusade i höjden med 12,91 procent till 37:60 SEK på onsdagen, före bland andra Chr. Hansen som steg med 5,23 procent till 551:80 DKK och Norway Royal Salmon som steg med 2,89 procent till 185:40 NOK.
Midsona A föll med 10.09 procent till 49:00 SEK, medan Norcod föll med 4,83 procent till 102:40 NOK. Dalsspira föll med 4,47 procent till 1:71 SEK, och Ice Fish Farm föll med 3,66 procent till 39:50 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,44 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,94 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,82 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent.

Gomidda: Drick en dammsugare

Det går att dricka dammsugare i Sverige om en månad. Det meddelar svenska alkoholföretaget Heba, som då lanserar ett nytt öl med smak av sådana.
Ja, sådana dammsugare som man hittar i sockerbagarens hylla, alltså, de avlånga punschrullarna som de också kallas med smak av choklad och marsipan. Dessa har nu alltså blivit öl – fast inte i punschrullens hemland Sverige, utan i Nederländerna, där Kees Bubberman tillverkar ett sådant. Nu ska emellertid den diskrepansen åtgärdas, och 18 februari kommer punschrulleölet även till Sverige – under namnet "Kees Swedish Vacuum Cleaner".

MailPoet