foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/01, 2022

Unilever kan sälja av matmärken

Unilever kan komma att sälja några av sina varumärken inom livsmedel. Det antydde vd Alan Jope under ett samtal med media på måndagen.
Orsaken är att man istället vill satsa på hälso-, hygien- och skönhetsprodukter. Som ett led i den satsningen arbetar man dessutom för närvarande på att försöka köpa läkemedelsjätten GlaxoSmithKlines division för hälsovårdsprodukter – till en prislapp som kommer att ligga på minst svindlande 50 miljarder GBP, vilket gör att man behöver få in pengar.
Livsmedelsprodukterna har visserligen gått bra under pandemin, förklarar Alan Jope, men lika stor tillväxtpotential som hälso-, hygien- och skönhetsprodukter har de inte, menar han.
Det finns inga omedelbara planer på att sälja hela livsmedelsdivisionen, säger Alan Jope, "men rotation i vår portfölj ingår i uppgraderingen mot högre tillväxtytor", som han uttrycker det.

Uppsagda på Bergendahls rasar mot Axfood

De 130 personer som varslades förra veckan om uppsägning vid Bergendahlsgruppen i Hässleholm fick beskedet via en förinspelad videofilm från nya ägaren Axfood. Därmed fick ingen tillfälle att ställa frågor, och direkt efteråt blev facket nedringt av arga medlemmar.
"Folk var fruktansvärt upprörda över att ha blivit så illa behandlade. Det hade varit bättre att ta det via ett teamsmöte", säger Stefan Olsson, ordförande för Unionen på arbetsplatsen, till tidningen Norra Skåne.
Till råga på allt fick de varslade mer information via media – information som inte fanns med i videofilmen.
"Det forsade in både på jobbmejlen och min privata mejl och telefon efterhand som media rapporterade och det kom upp en hel del frågor kring om vi hade förhandlat om detta", säger Stefan Olsson.
Förhandlingarna startade emellertid först denna vecka.
Nicholas Pettersson, som är vd för Axfoodbolaget Dagab och som tillsammans med personalchefen Frida Hessung stod för filmen, ångrar dock inte tillvägagångssättet.
"Jag tycker det är lite orättvist för mötet var en del av en större informationsplan. Det handlar inte alls om att vi inte vill vara transparenta. Och hade vi samlat alla hade vi fått kritik för det, hade vi gjort det live och ljudet hade laggat hade vi fått kritik för det. Jag känner mig trygg i beslutet vi tog", säger han till tidningen.
Däremot medger han att de berörda borde haft större möjligheter att ställa frågor, och denna vecka ska just detta kunna ske, säger han.
Flera andra arbetsgivare i området har aviserat att de behöver anställa; i något fall har planerna tidigarelagts som en direkt respons på varselbeskedet hos Bergendahsgruppen. Men facket är fortfarande kritiskt till Axfoods sätt att hantera varslet.
"Bergendahls är ett gammalt känt familjeföretag som har verkat i kommunen i 99 år, innan man valde att sälja till Axfood. Många har jobbat här i generationer – då krävs det kanske en viss fingertoppskänsla när man gör ett så här stort ingrepp, kan jag känna", säger Stefan Olsson till Norra Skåne.

Texas Longhorn vill fördubbla

Restaurangkedjan Texas Longhorn räknar med att fördubbla antalet enheter de närmaste tre åren, till 60 stycken. Det kommer att ske både genom rena nyetableringar och genom att göra om befintliga restauranger.
Redan nu finns över tio franchisetagare som vill öppna ytterligare restauranger, enligt kedjan, men ändå söker man lokaler och franchisetagare i Norrköping, Nyköping, Sundsvall, Luleå, Umeå, Gävle, Karlskrona, Lund, Göteborgsområdet och Stockholmsområdet.

Veganchoklad från Lindt

Lindt lanserar nya veganska chokladserien "Hello Vegan" i Sverige. I de tre olika smakerna har mjölken ersatts med glutenfri havredryck.

Fall för Simris

Simris Alg föll med 8,13 procent till 0:78 SEK på tisdagen, före bland andra Lohilo som föll med 7,88 procent till 7:37 SEK, Veg of Lund som föll med 7,79 procent till 22:50 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 7,06 procent till 2:50 SEK, Agtira som föll med 4,86 procent till 33:30 SEK, och Viva Wine Group som föll med 4,68 procent till 57:00 SEK.
Norway Royal Salmon steg med 8,95 procent till 180:20 NOK, medan Dalsspira steg med 4,68 procent till 1:79 SEK och Harboes Bryggeri steg med 3,60 procent till 92:20 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,71 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,67 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,19 procent.

Gomidda: Corporate B.S.

Så kan man ju tillbringa lite tid med att begrunda exakt vad Unilevers vd Alan Jope menar med den orakelutsaga som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, och som i original lyder "rotation of our portfolio is part of upgrading into higher growth spaces".
Den som först kan uttolka denna näringslivsspråkliga stilblomma vinner eventuellt något pris, vad vet vi. Under tiden anfäktas vi av mentala bilder på hurusom Alan Jope står och snurrar runt med sin portfölj däruppe på tjänsterummet, oklart till vad nytta.

MailPoet