foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/01, 2022

Livsmedelspriserna steg mer än inflationen

Sveriges inflationstakt mellan december 2020 och december 2021 var ovanligt höga 4,1 procent, mätt som KPIF, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Men rensat från de rekordhöga el- och bränslepriserna var inflationstakten bara 1,7 procent, en nedgång från 1,9 procent i november.
Sett ur det perspektiver har en rad livsmedel ökat mer än inflationen, en del mycket mer (se grafik härintill). Kaffepriserna har rakat iväg, vilket ju varit känt länge, men även exempelvis bröd, fisk, mejeriprodukter och ägg, grönsaker och alkoholfria drycker utmärker sig. Däremot är det lite anmärkningsvärt att frukt faktiskt minskade i pris, om än med en bråkdel av en procent.
Livsmedelspriserna bidrog med 0,3 procentenheter till inflationstakten.

"Svenskarna äter mest processad mat i EU"

Svenskarna äter mest ultraprocessad mat i hela EU, enligt en ny studie som publiceras i European journal of Nutrition. Enligt denna kommer över 40 procent av svenskarnas energi från sådan färdigmat med mycket socker – men studien kritiseras från flera håll.
Till exempel ingår till exempel fruktyoghurt och ningspulver och veganska köttsubstitut i definitionen "ultraprocessad mat", och metodologin ifrågasätts av Livsmedelsverket.
"Studien ska tolkas med försiktighet", säger Emma Patterson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Sveriges Radios P4 Extra.
"Jag är inte säker på att vi äter allra mest i hela EU. Sådana internationella jämförelser är väldigt intressanta, men de förutsätter att alla länder har gjort precis likadant, och vad jag kan se så tror vi att det är något annat som ligger bakom", säger hon till radioprogrammet.
Livsmedelsverket arbetar just nu med egna siffror för Sveriges del, "så det kommer att bli intressant att se vad vi landar på", säger Emma Patterson.

Jorden-runt-musslor nominerade till Årets Matbluff

På förpackningen syns ett svenskt västkustlandskap, men Abbas Ekspånsrökta Blåmusslor är odlade i Chile och packade i Korea. Därmed har produkten kvalificerat sig som en av finalisterna till Årets Matbluff, som alla från och med nu kan rösta på hos Äkta Vara.
Arla Ekologisk Mjölk nomineras för att den bär budskapet "Netto noll klimatavtryck", en utsaga som varken godkänns av Äkta Vara eller Konsumentombudsmannen (KO), som stämt Arla inför Patent- och Marknadsdomstolen. HealthyCo nomineras för Mayo Chipotle & Lime (med Mat-Tina Nordström som dragplåster) eftersom denna varken innehåller lime eller chipotle, Änglamark Ekologiska Fruktgodingar - Jordgubb nomineras för att den bara innehåller 4,5 procent jordgubbar och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat, Plantins olja med smak av svart tryffel nomineras för att den inte innehåller tryffel men däremot kostar nästan 2 000 SEK per liter – och Gilles Finskorpor Mandel nomineras för att den, enligt förpackningen, endast "Kan innehålla spår av mandel".

Grisföretagare vädjar till handeln

Sveriges Grisföretagare vädjar till handeln om att få mer betalt för sitt kött. Covid-19, afrikansk svinpest och minskad export till främst Kina har tillsammans med skenande priser på saker som foder, el, soja, bränsle och handelsgödsel lett till en tuff situation för grisproducenterna, skriver organisationen i ett öppet brev.
"De skenande kostnaderna för att producera griskött i Sverige har blivit så akut att det snart är ohållbart för många svenska grisproducenter att fortsätta producera griskött. Samtidigt ser vi, glädjande nog, en ökad efterfrågan på svenskt griskött hos konsumenterna", säger Mattias Espert, ordförande för Sveriges Grisföretagare.
"I en akut situation som denna lägger vi grisföretagare vår förhoppning till handeln, och att vi tillsammans, kan se över möjliga vägar för kostnadstäckning. Vi måste vara fler som delar på de ökade kostnaderna, det kan inte den enskilde grisproducenten stå för själv", heter det i brevet.

Axfoods vd tar klubban i Svensk Dagligvaruhandel

Axfoods vd Klas Balkow har utsetts till ny ordförande för Svensk Dagligvaruhandel. Han ersätter Magnus Johansson, efter att denne lämnat som vd för Coop, och Klas Balkow kommer nu att leda organisationen fram tills nästa ordinarie stämma i juni.

Nya smaker från Coca-Cola

Coca-Cola Sverige lanserar nya smakerna Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri. De finns i butik från nästa vecka.

LMK och Agtira föll

LMK Group föll med 6,67 procent till 30:10 SEK, före bland andra Agtira som föll med 6,42 procent till 35:00 SEK, Lohilo som föll med 6,21 procent till 8:00 SEK, samt Eatgood och Skåne-Möllan som båda föll med 4,17 procent till 2:30 respektive 575:00 SEK.
Salmon Evolution steg med 6,43 procent till 9:77 NOK, medan Norway Royal Salmon steg med 3,38 procent till 165:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,38 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,43 procent.

Gomidda: Lök here!

ÄNTLIGEN en uppfinning till mänsklighetens fromma, efter alla mer tveksamma innovationer. Ty nu lanserar brittiska dagligvarukedjan Waitrose en lök, som inte får det att tåras i ögonen på den som dissekerar den.
Den tårfria löken har korsats fram under sina modiga 24 år av BASF, som redan lanserat den i USA, och som nu börjat odla den i Spanien. Fem miljoner USD har det kostat att utveckla denna löksort, som går under namnet "Sunions", rapporterar Food Navigator.
Vem blir först med att sälja den i Sverige?

MailPoet