foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/04, 2020

FHM: Släpp inte in för många i butiken

"Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt". Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina nya riktlinjer som presenterades på onsdagen. Samtidigt vill man att butikerna bör "ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra". Är man över 70 bör man helt undvika att handla i butiker, inklusive dagligvarubutiker.

Nytt nödrop för restaurangbranschen – från grossisterna

Efter två veckor med nästan utraderade besökssiffror för restaurangbranschen kräver nu Sveriges största restauranggrossister att regeringen måste införe ett riktat stöd till restauranger och hotell. De åtgärder för näringslivet i allmänhet som redan införts "hjälper till men är otillräckliga", skriver grossisterna i ett uttalande, där man konstaterar att "coronakrisen är på väg att slå ut stora delar av den svenska restaurang- och besöksnäringen".
Bland annat vill grossisterna se en utveckling av korttidspermitteringen, och att även ägarna ska inkluderas eftersom många restauranger är fåmans- eller familjeföretag. Dessutom vill man se stöd till hyrorna samt sänkta arbetsgivaravgifter för fler.
Uppmaningen är undertecknad av Martin & Servera Restauranghandel, Menigo, Axfood Snabbgross, Mårdskog & Lindkvist, Svensk Cater, samt Chefs Culinar.

Fazer illa ute

Fazer Group säger att man sitter i en "allvarlig" situation på grund av coronakrisen, och har börjat förhandla om permitteringar av 600 anställda. Bland anat har konsumtionsmönstren förändrats, vilket slagit mot flera av företagets produktområden, rapporterar Just-food.

Ica släpper in små leverantörer

Ica följer nu konkurrenterna i spåren och öppnar för små lokala företagare att sälja sina produkter i kedjans butiker. Ica ska bland annat förenkla regelhanteringen för att ytterligare minska tröskeln för småproducenterna, och höjer gränsen från 5 till 15 Icabutiker för när det krävs certifiering av extern part av leverantören.
"Vi är alla beroende av att svensk livsmedelsproduktion fungerar. Ica har ett stort ansvar i dessa tider då lokala livsmedelsproducenter riskerar att slås ut till följd av coronaviruset och därför genomför vi nu ett antal förändringar som förenklar processen för dessa företag att sälja sina varor i en Ica-butik. Vi gör det för att våra kunder efterfrågar närproducerade varor men också för att lokal livsmedelsproduktion är viktig för Ica och de lokala samhällena", säger Anders Svensson, vd på Ica Sverige.
Mer information finns på kedjans sajt.

Livs: Corona blottar bristerna

"Coronaviruset har tydligt blottat bristerna på svensk arbetsmarknad – de som har otrygga anställningar är de som drabbas hårdast". Det säger Livsmedelsarbetareförbundet efter att regeringen aviserat nya åtgärder mot coronakrisen – varav många är sådana som Livs krävt länge. Bland annat handlar det om höjd a-kassa, möjlighet för fler att få den, och mer resurser till Arbetsförmedlingen.
"Människor som riskerar att stå helt utan försörjning får nu bättre förutsättningar att kunna betala sin hyra och ha råd med mat på bordet", säger Livs.

SJV: Utveckla era produkter!

Svenska livsmedelsföretag har alla förutsättningar – men är för dåliga på att slå mynt av dem. Det är innebörden i Jordbruksverkets årliga uppföljning av utvecklingen i livsmedelskedjan. Trots att Sverige är världsledande på saker som miljö och djurvälfärd lyckas inte livsmedelsföretagen skaffa sig konkurrensfördelar av detta, och lönsamheten försämrades faktiskt i alla led mellan 2011 och 2018.
"Att förädlingsgraden inte ökar över tid är bekymmersamt eftersom många företag riskerar att fastna i ett produktsegment där priskonkurrensen är hård", säger Camilla Burman, som arbetar med saken på Jordbruksverket.
"Svenska producenter har svårt att möta priskonkurrens från länder som har ett lägre kostnadsläge och ofta betydligt lägre standarder", varnar hon.
Rapporten finns på https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra203.html

Fisken lekte på djupdykande börser

Börserna gjorde en ny djupdykning på onsdagen, men fiskbranschen i Norge simmade mot strömmen mer än några andra i livsmedelsbranschen. Salmar steg med 10,07 procent til 382:40 NOK, Mowi steg med 7,41 procent till 170:40 NOK, Bakkafrost steg med 7,16 procent till 530:00 NOK, Grieg Seafood steg med 7,03 procent till 103:50 NOK, Lerøy Seafood steg med 5,79 procent till 54:10 NOK, Norway Royal Salmon steg med 5,77 procent till 220:00 NOK, och Austevoll steg med 5,14 procent till 77:70 NOK. Bland övriga livsmedelsrelaterade företag på de nordiska börserna var det Sjöstrand Coffee som steg mest, med 9,56 procent till 0:45 SEK, före Veg of Lund som steg med 6,03 procent till 5:10 SEK och Orkla som steg med 4,38 procent till 92:92 NOK.
Simris Alg föll samtidigt med 8,57 procent till 0:96 SEK, före Royal Unibrew som föll med 4,53 procent till 468:10 DKK, Olvi A som föll med 4,37 procent till 35:00 EUR, Apetit som föll med 2,90 procent till 7:36 EUR, och Harboes Bryggeri som föll med 2,25 procent till 52:20 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,16 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 3,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,03 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,27 procent.

Gomidda: April, april – eller inte

Ända sedan tidernas begynnelse (i Foodwires värld brukar tideräkningen börja den 7 september 1998, då vi gav ut vårt första nyhetsbrev) så har vi varje år försett våra läsare med ett lagom underhållande skämt den 1 april.
Men världen förändras, och vi med den. Enigheten i redaktionen är stor: just i nådens år 2020 passar det inte riktigt att skoja med sina läsare på det gamla sättet. Så vi avstår, och det verkar vi inte vara ensamma om: i vår dagliga omvärldsspaning kan vi se att många medier valt att resonera på samma sätt.
Och med det avslutar vi dagens Foodwire, och lämnar er med en enkel fråga att fundera på: var detta, som du precis läste, också ett aprilskämt?