foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/01, 2022

Kronfågels vd får sparken

I maj fick ägarbolaget Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen sparken på grund av alla bristerna på Kronfågel. Idag sparkades Kronfågels vd Mats Hedlund, men trots rapporterna om fortsatta brister på Kronfågel, nämner inte Scandi Standard detta som orsak.
"Det har varit ett utmanande år för Kronfågel på många sätt... Nu går vi in i en ny fas där min bedömning är att vi behöver ett nytt ledarskap för att ta nästa steg", säger Scandi Standards styrelseordförande och tillförordnade vd Otto Drakenberg.
Danska Den Stolte Hanes norske vd Fredrik Strømmen tar över tills en permanent ersättare hittats.

Tomatodlare hårt drabbad av elpriserna

Elleholms Tomater tvingas slänga omkring 30 ton plantor efter att de skenande elpriserna gjort det omöjligt att hålla igång den belysning som plantorna kräver. Så sent som i höstas installerade företaget ny LED-belysning, men nu har man inte råd att hålla den igång, och hälften av plantorna är döende.
"Jag har satsat allt och förlorar nu miljoner i intäkter", säger odlaren Thomas Lilja till SVT Nyheter.
"Från att ha lagt 35 öre är jag nu uppe i cirka två kronor per kilowattimme. Det var inte vad jag hade planerat för när jag investerade i belysningen", säger han.

Orkla inför pant på förpackningar

Felix, Anamma, Frankful, Abba, Pauluns, Grandiosa, Risifrutti, BOB och Havrefras förpackningar ska kunna pantas. Det är innebörden i ett nytt samarbete mellan Orkla och återvinningsappen Bower. Via appen ska kunderna kunna samla poäng när förpackningarna återvinns, och använda dessa som betalning i butik eller skänka dem till välgörenhet.

Corona knäckte norsk ikon

Norska Egge Gård har försatts i konkurs för att inte ha kunnat betala skatter och avgifter för omkring en halv miljon NOK. Företaget har drivits av familjen Egge sedan 1702, men har drabbats hårt av pandemin. Nu hoppas man på rekonstruktion med hjälp av en tillfällig lag.
Egge Gård finns representerat i Sverige bland annat med sina drycker.

Norska barer kan stämma staten för alkoholförbud

SMB Norge, som bland annat representerar flera barer i landet, överväger nu att stämma den norska staten efter att det rått utskänkningsförbud i nästan en månad, rapporterar NTB. Förbudet mot alkoholservering infördes för att minska smittspridningen, men SMB Norge säger att regeringen inte redogjort tillräckligt för vad ett sådant antagande baserar sig på.
Statsminister Jonas Gahr Støre har meddelat att det kommer lättnader i restriktionerna när de nuvarande löper ut på fredag.

Mindre mat i USA

Omikonspridningen och dåligt vinterväder har gjort att tillgången på mat i dagligvarubutiker i USA minskat med mllan fem och tio procent. Det meddelar Consumer Brands Association. Bristen märks i hela landet, och kommer då de nya problemen läggs till tidigare, som transportproblem och brist på arbetskraft.

Agtira och Eatgood steg

Agtira steg på onsdagen med 8,09 procent till 37:00 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 5,88 procent till 2:31 SEK, Royal Unibrew som steg med 2,95 procent till 808:60 DKK, och Viva Wine Group som steg med 2,78 procent till 59:20 SEK.
Fuud föll med 4,52 procent till 1:10 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 4,17 procent till 575:00 SEK, Dalsspira föll med 3,87 procent till 1:74 SEK, och Andfjord Salmon föll med 3,42 procent till 40:90 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,84 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,57 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,92 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,81 procent.

Gomidda: Får vi se fläsklegget, tack

30-årige Fufu Fang fick en smärre chock när personalen bad honom visa leg då han skulle köpa korv på Tesco i Fulbourn utanför brittiska Cambridge. Korven, en saucisson sec, fick man bara köpa om man var över 18 år, meddelade butikens kassasystem enligt Daily Star.
"Jag tänkte att 'jag hoppas att jag köpt rätt sorts korv'", säger Fufu Fang själv.
Förklaringen visade sig vara att korven märkts fel och fanns i artikelregistret som sekatör, ett redskap som kedjan inte gärna sätter i händerna på underåriga, men inte ens efter att kassapersonalen tillkallat chefen medgavs något undantag, utan Fufu Fang fick vackert fick hala fram bevis på att han uppnått rätt ålder.
På asociala media vittnar andra Tescokunder om att de drabbats av samma sak, och gör tappra försök att övertyga kedjan om att korv inte är samma sak som sekatör.
"Försök inte beskära rosorna med denna produkt, för du kommer att misslyckas", skriver en.
En talesperson för Tesco svarar med typiskt brittiskt understatement: "It looks like there's been a bit of a mix-up here".

MailPoet