foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/01, 2022

Storaffär i norska fiskbranschen

Norway Royal Salmon köper NTS dotterbolag Salmonor för nästan 8,3 miljarder NOK, vilket kommer att leda till bildandet av världens sjätte största laxodlare, med en produktionspotential om cirka 124 000 ton. Affären sker efter att NTS i sin tur säkrat aktiemajoriteten i Norway Royal Salmon i höstas.

Platt fall för Mowis egna restauranger

Det skulle bli 2 000, men det blev bara fem. Nu avblåser norska fiskbjässen Mowi sina planer på en kedja av egna restauranger i Kina och Taiwan efter knappt fyra år, skriver Dagens Næringsliv.
När planerna offentliggjordes i mars 2018, presenterade koncernchefen Ola Brattvoll dem som "en strategiskt mycket viktig satsning". Idag vill han inte uttala sig om den, medan kommunikationschefen Ola-Helge Hjetland via epost meddelar tidningen att "denna satsningen blev nedprioriterad då vi valde att satsa på en global märkesvara". Närmare omständigheter kring den kollapsade satsningen är därmed okända.

Svenska Ägg vill ha mer betalt

Svenska ägg måste få bli dyrare för att täcka de kraftigt höjda produktionskostnaderna. Det säger nu branschorganisationen Svenska Ägg.
"Äggbranschen har, precis som andra livsmedelsproducenter, drabbats av stora kostnadsökningar för foder, bränsle och energi, vilket slår hårt mot redan små marginaler", säger ordföranden Leif Denneberg.
Hur mycket man vill höja priserna har inte uppgetts.

Fazer planerar ny godisfabrik

Fazer planerar en ny godisfabrik hemma i Finland, vilken ska ersätta de båda nuvarande i Vanda och Villmanstrand. Först ska man dock inleda omställningsförhandlingar, och senare i vår fattas beslut om huruvida fabriken ska byggas och var den i så fall ska ligga. Byggstart beräknas till 2023, och fabriken ska vara i drift två år senare.

Opticept levererar till Kina

Svenska foodtechföretaget Opticept har fått en beställning på en ny maskin till den kinesiska olivoljeproducenten Longnan Tianyuan Olive Oil Technology, värd 1,7 miljoner SEK. Den finns redan på plats för utvärdering, och blir det svenska företagets första installation i landet.

Arla får FN-certifiering

Arla har fått FN-organet Science Based Targets Initiatives (SBTI) gröna stämpel för sitt arbete med att minska sina koldioxidutsläpp. Det sker efter att Arla höjt målsättningen att minska sina utsläpp med 63 procent till 2030, räknat från 2015. Det tidigare målet låg på 30 procent, men i och med det höjda målet uppfyller man kraven för FN:s mål om att hålla den globala temperaturökningen på 1,5 grader.

Pistagenötchoklad från Marabou

Marabou lanserar en ny chokladkaka med pistagenötter, tillsammans med havssalt och karamell.

Umida och Agtira i topp

Umida steg med 10,84 procent till 9:20 SEK och Agtira steg med 10,54 procent till 34:50 SEK på tisdagen, före bland andra Fuud som steg med 8,49 procent till 1:15 SEK och Oatly som steg med 7,45 procent till 7:79 USD.
Norway Royal Salmon föll med 5,30 procent till 150:00 NOK efter beskedet om köpet av Salmonor, medan Dalsspira föll med 2,69 procent till 1:81 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,12 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,66 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,62 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,96 procent.

Gomidda: Dödsvodka

"Extremely harmful product" ("Extremt skadlig produkt") och bilder på vilka organ i människokroppen som tar skada av innehållet. Det är vad den som köper svenska Alcoholic Vodka från Tevsjö Destilleri i Järvsö möter på dryckens etikett. Företaget säger att man på detta sättet vill utmana vodkaindustrin genom att presentera sanningen om alkohol.
"Alcoholic Vodka avslöjar det som de flesta spritmärken spenderar sina marknadsföringsbudgetar med att försöker gömma sig bakom", heter det i ett pressmeddelande.
"Inget kommersiellt varumärke har någonsin tillämpat den här typen av obeveklig, nästan galen transparens, när det kommer till strategi och marknadsföring", fortsätter företaget. Och det kan vi nog hålla med om, förutom då att vi också har våra misstankar om varför.
MailPoet