foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/12, 2021

Rapport: Största kött- och mejeriföretagen släpper ut mer än hela Danmark

Arla, Danish Crown, Danone, Nestlé och övriga företag bland Europas 20 största mejeri- och köttföretag släpper tillsammans ut mer klimatgaser än till exempel hela Danmark eller hela Nederländerna. Det visar en ny rapport från Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP), rapporterar Food Navigator.
Utsläppen från de 20 största företagen i branschen motsvarar pikant nog även exempelvis 60 procent av alla utsläpp från fossilbränslejätten Total, och de 35 största mejeri- och köttföretagen i Europa släpper dessutom tillsammans ut motsvarande nästan sju procent av hela EU:s utsläpp.
Många av företagen, som Arla, har visserligen klimatplaner och nollvisioner, men dessa ger IATP inte mycket för.
"Den handfull företag som har klimatplaner förlitar sig på redovisningstrick, greenwashing och tveksamma kompensationer för att avleda uppmärksamheten från de grundläggande förändringar som behövs för att kapa utsläppen, alltmedan de dumpar många av kostnaderna och riskerna på lantbrukarna i deras leveranskedjor", säger IATP:s Europachef Shefali Sharma.
Inget av de 20 största företagen har till exempel planer på omställning till agroekologiskt jordbruk eller minskad men mer högkvalitativ produktion, säger IATP, medan flera företag som Nestlé eller Danish Crown tänker kompensera för sina utsläpp genom att omvandla gödsel till biogas.

Ica har nått 90 procent av Ica

Icahandlarnas Förbund och AMF Pension har nu nått drygt 90 procent av kapitalet och rösterna i Ica Gruppen. Därmed avser de att tvångsinlösa resten.
"Det känns fantastiskt bra att affären nu är i hamn", säger Icahandlarnas Förbunds vd Göran Blomberg.
Arbetet inleds nu med att avnotera aktien från börsen.

Mångmiljonböter för fusk med fiskekvoter

En 58-årig fiskare från danska Skagen har dömts att böta 54 miljoner DKK för fusk med fiskekvoter, rapporterar Fødevarewatch. Dessutom konfiskeras 64 miljoner DKK i ett av hans bolag, och 162 miljoner DKK i bolag som han uppges kontrollera. Åtta andra personer döms att betala totalt 77 miljoner DKK.
Enligt domen ska 58-åringen ha lånat ut pengar för att starta bolagen, som enbart skulle handla med fiskekvoter. Samtidigt fick han rätt att köpa tillbaka bolagen för nominella värden.
Mannen nekar till brott och tänker överklaga.

Långvarig strejk på Kellogg

Ännu syns ingen lösning i strejken på fyra av Kelloggs fabriker i USA, där sammanlagt 1 400 anställda lagt ned arbetet sedan början på oktober. Parterna har visserligen kommit fram till ett preliminärt avtal, men de anställda ska först rösta om det, innan det kan godkännas
Bland stridsfrågorna finns ett nytt lönesystem för dem som anställts efter 2015, medan de som arbetat där innan dess skulle gå efter det gamla och lägre löneavtalet. Samtidigt har Kellogg sagt att man tänker nyanställa personal för att ersätta dem som strejkar.

Tre av fyra letar efter hållbar mat

Tre av fyra svenskar säger att hållbarhetsaspekter påverkar dem när de köper mat, enligt en undersökning gjord av SB Insight på uppdrag av Findus. Dessutom vill de gärna ha hjälp i butik och online hur de ska välja mer hållbart producerad mat. Företaget har dock inte lämnat närmare detaljer kring undersökningen.

Ras för Bakkafrost

Bakkafrost föll med 11,01 procent till 535:20 NOK på måndagen, före bland andra Eatgood som föll med 7,41 procent till 2:50 SEK, Dalsspira som föll med 5,68 procent till 1:66 SEK, Fuud som föll med 4,93 procent till 0:93 SEK, och Harboes Brygger som föll med 4,85 procent till 86:40 DKK.
Midsona A steg med 6,12 procent till 52:00 SEK, medan Norcod steg med 2,80 procent till 110:00 NOK och Sjöstrand Coffee steg med 2,21 procent till 2:77 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,88 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 4,97 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,66 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,56 procent.

Gomidda: Pornald McDonald

Den plastdockan var nog varken gillad eller stadfäst av hamburgerbolaget, den som Sy Ewing, tidigare anställd på McDonald's, hittade i en affär i Southend i brittiska Essex. Den föreställde nämligen kedjans ikoniska maskot Ronald McDonald, iförd endast ett par åtsittande speedo-badbyxor, vilka han delvis viker ned, så att en försvarlig mängd pommes frites väller fram där fram.
"Jag saknar ord. Ironiskt nog jobbade jag på McDonald's i tonåren och det här skrämde mig", skriver han på Facebook, medan det bland kommentarerna konstateras att detta lägger en helt ny betydelse i begreppet "skräpmat". Och de där fritesen – är det verkligen frites eller någon hemsk ny okänd sjukdom som manifesterar sig?
Vissa varumärkesbreddningar kanske man ska undvika, trots allt.

MailPoet