foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/12, 2021

Ica förlänger budet på Ica – trots allt

Ica-handlarnas Förbund och AMF Pension förlänger trots allt sitt gemensamma bud på Ica Gruppen. När deadline för aktieägarna att anta eller förkasta budet hade gått ut igår, hade bara 88,6 procent av aktierna hamnat under budgivarnas gemensamma bolag Murgröna Holdings kontroll, mot de 90 procent som man ställt upp som villkor. Men det räcker för budgivarna, som nu ger övriga aktieägare till 7 januari på sig att acceptera – därefter kan man tvångsinlösa resten.
"Vi känner oss mycket komfortabla och har stor tilltro till att vi kommer nå över 90 procent inom kort", säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, till Dagligvarunytt.

Orkla satsar på Paulúns

Orkla investerar i nya produktionslinjer för Paulúns granola vid sin anläggning i danska Struer. Samtidigt tänker man sälja varumärket Struer, som omfattar müsli och andra frukostprodukter. Orsaken är att försäljningen av Granola tilltagit, varför man väljer att fokusera på denna.
Hur mycket man investerar i den nya produktionen vill Orkla inte berätta.

För mycket bly i Mantorp-honung

Honung som levererats till Svensk Honungsförädling i Mantorp har visat sig innehålla för mycket bly och får därför inte säljas, rapporterar Food Monitor. Bolaget välkomnar beskedet och säger att upptäckten "är ett tecken på att systemet fungerar".

Axfood ska öppna ett dussin nya butiker

Axfood räknar med att öppna mellan åtta och 13 nya butiker nästa år i Sverige.
"Ambitionen är att utmana och växa mer än marknaden genom att förbättra konkurrenskraften genom vår portfölj av starka och särskiljande varumärken", säger vd Klas Balkow till Dagligvarunytt.
I de nya butikerna ingår dessutom avhämtning av e-handelsbeställningar, säger Klas Balkow.

Fågelinfluensa i Skåne

En kalkonbesättning i Skurups kommun drabbats av fågelinfluensa. Det meddelar Jordbruksverket, rapporterar Food Monitor. Det är det andra fallet av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen.
Kalkonerna har redan avlivats, och gården ska nu saneras.

Hackerattack mot Royal Greenland

Mitt i högsäsongen har fiskföretaget Royal Greenland drabbats av en hackerattack, rapporterar danska tidningen Nordjyske. Angreppet ska ha varat i flera dagar, och företaget säger att man fokuserat på att avvärja angreppet under den tiden. Därför har man ännu ingen uppfattning om vilka angriparna är eller vad de vill uppnå.
Företaget säger att julförsäljningen inte kommer att påverkas, eftersom leveranserna redan är skickade, men går inte in mer på vad attacken har lett till för eventuella skador.

LMK föll

LMK Group föll med 6,27 procent till 35:15 SEK på torsdagen, före bland andra Fuud som föll med 6,00 procent till 0:93 SEK, Veg of Lund som föll med 5,81 procent till 24:30 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,41 procent till 2:82 SEK, och Ice Fish Farm som föll med 3,21 procent till 39:20 NOK.
Salmon Evolution steg samtidigt med 4,19 procent till 8:20 NOK, medan Agtira steg med 3,55 procent till 32:10 SEK, och Carlsberg A steg med 2,25 procent till 1 135:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,77 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 155 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,89 procent.

Gomidda: "Sluta handla hos oss!"

Det hör inte till vanligheterna att ett företag ber kunderna att sluta handla hos dem. Men undantaget som bekräftar regeln denna gång heter Domino's, den världsberömda pizzakedjan, som översvämmats av för mycket omtanke från TV-fans.
Hela förklaringen är nämligen realityserien "I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here!", vars brittiska inkarnation denna gång utspelar sig på ett slott i Wales. Där får de medverkande i vanlig ordning utstå diverse strapatser i TV-underhållningens namn, något som fått blott alltför många tittare att drabbas av akut medlidande – varpå de beställt pizza från Domino's till dem. Massor med pizza.
Problemet är bara att ingen utomstående släpps in på slottet, inte ens ett fullastat pizzabud. Visserligen har produktionsteamet då fått mumsa i sig pizzorna istället, rapporterar Sky News, men även för dem verkar det ha blivit lite för mycket av det goda, för nu går Domino's alltså ut och vädjar om att slippa fler beställningar till de inlåsta kändisarna.
Men varför inte slå mynt av saken? Här finns ju fröet till en ny realityserie. "I'm A Pizza Baker... Get Me Out Of Here!" kunde ju bli en logisk spinoffserie.
Kom ihåg var ni läste det först.

MailPoet