foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/03, 2020

MSB: Kan ditt företag hjälpa?

Efter att bland andra Absolut Vodka och Lantmännen ställt om en del av sin produktion för att tillverka handsprit tanker nu Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) samordna alla sådana insatser. Företag som till exempel har skyddsutrustning över eller kan ställa om produktionen uppmanas att ta kontakt med myndigheten och meddela detta.

Kopparbergs deltidspermitterar 40

Kopparbergs Bryggeri deltidspermitterar 40 av 186 anställda vid bryggeriet i Kopparberg, rapporterar SVT.
"Vi skulle ju gå in i vår högsäsong nu, vi ska egentligen ha som allra mest att göra nu. Men sedan togs det myndighetsbeslut på de brittiska öarna att alla pubar ska stänga och så har den svenska restaurangmarknaden gått ner med nästan 70 procent, vilket har fått konsekvenser för oss", säger vd Peter Bronsman. Företaget väljer dock deltidspermittering istället för varsel eftersom hoppet finns om en vändning.
"Man är ju obotlig optimist och därför hoppas jag att det här ska vända snart och i det läget kan vi snabbt gå upp igen", säger han.

SLV lindrar kontrollerna

Livsmedelskontrollen i kommunerna ska vara flexibel och pragmatisk under coronakrisen, och ske med sunt förnuft och respekt för företagens situation. Det säger nu Livsmedelsveerket med tanke på den svåra situation som många företag drabbats av på grund av coronakrisen. Kontrollerna ska främst ha som mål att livsmedelsförsörjningen inte störs och att sjukvården inte belastas.

Hur blir det med exporten i coronakrisens spår?

Business Swedens exportprogram Try Swedish inbjuder under nästa månad till tre webbaserade seminarier om vad coronakrisen kommer att betyda för svensk livsmedelsexport. Bland annat ska man titta på följderna för importrestriktioner, kontroll, konsumtionsmönster och aktiviteter. Det första hålls 8 april.

Import och export ökar – lika mycket

Både importen och exporten av livsmedel ökade med fem procent vardera mellan 2018 och 2019. Ännu är dock livsmedelsimporten mer än dubbelt så stor – 114 miljarder SEK – som exporten med 55 miljarder SEK. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Norge, Danmark, Finland, Tyskland och USA står för 61 procent av det totala värdet av den svenska exporten, och det var till Tyskland exporten ökade mest, med 18 procent.
Siffrorna gäller alla livsmedel och drycker samt tobak och tobaksprodukter, men inte fisk.

Nästan alla unga känner till Från Sverige

92 procent av alla svenska konsumenter mellan 18-35 år känner till ursprungsmärkningen Från Sverige. Det visar en ny undersökning från Svenskmärkning AB. Bland samtliga konsumenter känner över 84 procent till ursprungsmärkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.
"Det är glädjande siffror för svensk livsmedelsindustri och handel, bönder och odlare", säger vd Maria Forshufvud.

AAK skjuter fram utdelning

AAK skjuter fram förslaget om en utdelning på 2:10 SEK per aktie för 2019. Orsaken är att man vill ha lite beredskap med tanke på coronakrisen.

Semper återkallar modersmjölksersättning

Semper återkallar modersmjölksersättningen BabySemp1 Lemolac SensiPro efter att det visat sig att den kan innehålla inblandning av fullkornsvälling. 

Munskydd i mataffären

Österrike kräver nu att den som handlar i livsmedelsbutik ska ha munskydd på sig. Liknande regler är på gång i bland annat södra Tyskland, och finns redan i till exempel Tjeckien, rapporterar Sveriges Radio.

Åter återhämtning på börserna

Tisdagen bjöd återigen på återhämtning på börserna i de festa fall. Simris Alg steg mest, med 14,50 procent till 1:15 SEK, före Carlsberg A som steg med 6,71 procent till 890:00 DKK, Grieg Seafood som steg med 6,62 procent till 96:70 NOK, Royal Unibrew som steg med 5,69 procent till 490:30 DKK, Kesko A som steg med 5,66 procent till 50::40 EUR, Cloetta som steg med 5,54 procent till 23:64 SEK, Swedish Match som steg med 5,22 procent till 564:40 SEK, AAK som steg med 5,05 procent till 161:20 SEK, Kesko B som steg med 4,91 procent till 51:50 EUR, och Peckas Naturodlingar som steg med 4,40 procent till 9:50 SEK.
Optifreeze föll samtidigt med 5,69 procent till 23:20 SEK, före Orkla som föll med 3,32 procent till 89:02 NOK, Biogaia som föll med 3,16 procent till 414:00 SEK, och Arcus som föll med 3,13 procent till 31:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,55 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 4,35 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,68 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 5,05 procent.

Gomidda: Stöd med besked

Stöd din lokala restaurang/konditori/bageri/fik/osv nu under coronakrisen, lyder en uppmaning som sannerligen tål att upprepas. Fast i Naples i Florida, USA (var annars?) var det en restauranggäst som tog uppmaningen lite mer på orden än vad som kanske är brukligt och lämnade 10 000 USD i dricks efter sig.
Dagen efter beordrades stängning av alla enklare restauranger i delstaten, så de 20 anställda som därmed förlorade jobben (ingen korttidspermittering där inte) fick 500 USD var att dela på som avskedsgåva, rapporterar Oddee.com.
Enligt ägaren Ross Edlund var det förmodligen en stamgäst vid namn Bill eller Bob som lämnade gåvan, och hoppas nu kunna tacka denne på lämpligt sätt.