foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/07, 2021

Efter pandemin väntar en ny verklighet

Stora förändringar. Det är kanske det enda man kan vara säker på, nu när tillvaron är på väg mot normalisering efter pandemin. En ny rapport från Boston Consulting Group visar på kraftiga beteendeförändringar, som till exempel att 65 procent av konsumenterna säger sig ha ökat mängden varor man köpt via nätet. Butikerna går en osäker framtid till mötes, men samtidigt förutspår BCG en kraftig och snabb återhämtning för exempelvis krogar och hotell.

Ölpengar används till att städa havet

Nu lanseras Ocean Beer på den svenska marknaden av alkoholimportören Berntsson Wine & Spirits. Märket har grundats av tre surfande vänner och är ett hantverksöl som finns som lager, IPA och alkoholfritt. Den största skillnaden gentemot andra ölmärken är dock bolagets syftesdrivna affärsidé: vinsterna från försäljningen ska användas till att rensa havet från plast.

EU föreslår lag mot burar

Efter ett medborgarinitiativ som resulterat i 1,4 miljoner namnunderskrifter, tillkännagav EU-kommissionen på onsdagen att man nu planerar en lag som ska förbjuda burar inom lantbruket från och med 2027. EU-parlamentet röstade ja till förslaget för tre veckor sedan.

Mindre socker i europeisk läsk till 2025

Sockerinnehållet i läsken ska ner med ytterligare 10 procent till 2025. Det målet har den europeiska branschorganisationen för dryckestillverkare, Union of European Soft Drinks Associations (UNESDA), satt upp. Det skriver Food Ingredients First.

General Mills: Svårt att förutse konsumentbeteenden

Livmedelsjätten General Mills är ett av alla företag som tvingats höja sina priser på grund av ökande inflation. Koncernen räknar med att kostnaderna kommer att öka med uppemor sju procent under det kommande året. Hälften av den ökningen hoppas man kunna kompensera för genom effektivitetsökningar – vilket i praktiken brukar betyda nedskärningar och uppsägningar. General Mills oroas också över osäkerhet kring konsumenternas beteenden framöver. Pandemin är har drivit fram en stor beteendeförändring, och det mesta tyder på att den nu följs av ännu en förändring. Det säger koncernchefen Jeff Harmening till Wall Stree Journal.

Dyrare att ta sig en bläcka

Priserna kommer att stiga på öl, vin och sprit, skriver Wall Street Journal. Anledningen är att priserna på kartong, aluminium, etiketter, energi och andra instatsvaror stiger tack vare ökad inflation.

Gomidda: Alla vill ha en robot

Det finns medarbetare i Foodwires redaktion som är närmast sjukligt intresserade av digital teknik. Något som till exempel kan manifestera sig i att man har tre robotdammsugare under samma tak. Robotarna blir ju för övrigt en allt vanligare syn även i våra trädgårdar, och den här trenden har såklart inte undsluppit folket på Heineken.

Det nederländska bryggeribolaget har nämligen konstruerat B.O.T. – The Heineken Beer Outdoor Transporter. En självkörande liten robot som kommer till dig med kall öl. Perfekt när man pustar ut efter att ha övervakat sin robotgräsklippare när den snyggat till trädgården.

Hur får man tag i en B.O.T. då? Ett sätt är att delta i en tävling, men sista anmälningsdagen är – just det, idag.

Och man måste bo i – just det, USA.