foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/06, 2021

Jättevinst för Kiviks

Kiviks Musteri ökade sin vinst för helåret med svindlande 280 procent till 20,1 miljoner SEK före skatt.
"Det resultatet såg jag inte komma i början av pandemin", säger vd Thomas Jensen till Sydsvenskan.
"Då gick allt rätt ner i källaren, vi tappade enorma volymer. Jag har aldrig tidigare varit med om sådana omsättningstapp. Vi stängde ner linjer i produktionen och permitterade personalen, fast ingen blev uppsagd", säger han.
Förklaringen är dels en god tillströmning till företagets fruktodlingar och gårdsbutiker i Kivik och Solnäs Gård förra sommaren, när smittspridningen lättade, säger han, men dels också stark försäljning till dagligvaruhandeln.
"Dessutom var vi extremt försiktiga med våra omkostnader. Vi höll bland annat inne produktlanseringar och marknadsaktiviteter ute i butikerna", säger Thomas Jensen.
Omsättningen blev 746,9 miljoner SEK (754,4).

Humble handlar ännu en gång

Humble Group fortsätter sin uppköpsvåg och har nu tecknat avtal om att köpa portugisiska Fancystage Unipessoal för max 546,5 miljoner SEK, beroende lite på hur det går för Fancystage de närmaste åren. 57,1 procent av köpeskillingen tänker Humble betala med egna vederlagsaktier.
Fancystage sysslar mest med produkter inom kosmetik, skönhet och wellness, och beskrivs som ett av Portugals snabbast växande bolag.

Glad Midsommar!

Foodwire tar nu tillfällig tillflykt till hängmattan och återkommer på måndag, den 28 juni.

Jordbrukskaos pga regeringskris

Den pågående regeringskrisen – där nyligen nedröstade statsministern Stefan Löfven har fram till måndag på sig att ge besked om extraval eller annat – har också lett till kaos i flera viktiga lantbruksfrågor, rapporterar ATL.
Just på måndag ska EU:s jordbruksministrar mötas till viktiga förhandlingar om den gemensamma jordbrukspolitiken, men även om det verkligen blir nuvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som kommer att representera Sverige, är det oklart om och hur hon kommer att kunna agera. Riksdagen beslutar visserligen om Sveriges hållning i EU, men regeringen ska sedan tillämpa det som beslutas.

Norrmejerier säljer sitt transportföretag

Norrmejerier säljer sitt transportföretag Lincargo till Tempcon för en icke offentliggjord summa. Tempcon kommer att fortsätta verksamheten som tidigare, och de anställda har erbjudits att följa med.
"Vi vet att det finns en ännu större potential i Lincargo som vi som mejeri inte kan växla ut samtidigt som vi fokuserar på vår kärnaffär", säger Norrmejeriers tillförordnade vd Daniel Edblom.

Rekordskörd av ekologisk spannmål

421 000 ton ekologisk spannmål bärgades in från svenska åkrar förra året, en ökning med fyra procent. Det visar nya siffror från SCB. Mest ökade ekologisk havre, med 17 procent, men det var även uppåt för oljeväxter och potatis.

Humble steg på nyförvärv

Humble Groups senaste företagsförvärv skickade upp aktien med 8,62 procent på torsdagen till 22:10 SEK. Probi steg med 8,08 procent till 602:00 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 5,74 procent till 3:13 SEK, Dalsspira steg med 5,19 procent till 2:84 SEK, och Premium Snacks steg med 4,63 procent till 11:30 SEK.
Frill Holding föll med 5,30 procent till 1:25 SEK, medan Optifreeze föll med 4,22 procent till 52:20 SEK, och Salmar föll med 2,22 procent till 582:80 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,25 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,97 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,06 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,17 procent.

Gomidda: Sexklubben som får böta – för nattarbete

Ska man av någon anledning envisas med att driva sexklubb, så ska man inte kalla den för "kafé". Det lilla misstaget kostar företaget Gbg Matnöje 450 000 SEK i böter, för att man drivit klubben Wandas som en sådan, rapporterar Handelsnytt.
De som arbetar på klubben räknas nämligen då som butikspersonal, och får därmed inte arbeta nattpass, ifall inga särskilda skäl föreligger. Det gör det inte heller, menar både Arbetsmiljöverket och nu även förvaltningsrätten, som alltså utdömer vite på nästan en halv miljon..
Nattarbetesförbud innebär ju onekligen vissa begränsningar för en sexklubb, så Gbg Matnöje har försökt hävda att stripporna och "nattklubbsvärdinnorna", som de kallas, alla är egenföretagare, men den förklaringen underkänns av både myndigheten och domstolen.
Pikant nog är det mest prominenta problemet det faktum att företaget råkar vara bundet av kollektivavtal med Handels. Det måste således vara första gången en sexklubb känner visst missnöje med ett fack.