foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/06, 2021

Sodexo får storavtal med Ica

Sodexo blir ny leverantör av restaurangmat, catering, café, kaffemaskiner och frukt till 19 av Icas kontor och logistikplatser i Sverige de närmaste tre åren. Avtalet är värt 200 miljoner SEK och träder i kraft den första november.

EU-pengar misslyckades göra jordbruket grönare

Trots att över 100 miljarder EUR, eller mer än en fjärdedel av EU:s jordbruksbudget, var öronmärkta för klimatinsatser under åren 2014-2020, så har inget av detta lyckats minska utsläppen av växthusgaser från lantbruket sedan 2010. Den kärva slutsatsen drar EU:s revisionsrätt, som granskat saken.
Inte nog med att de flesta områden som EU:s gemensamma jordbrukspolitik stöttar inte har någon större påverkan på klimatet, utan den gemensamma jordbrukspolitiken ger överhuvudtaget inga incitament för att använda klimatvänliga jordbruksmetoder. Bland annat ges stöd åt att odla upp dränerade våtmarker, men dessa står för en oproportionerligt stor andel av lantbrukets utsläpp av växthusgaser, noterar myndigheten.

Ekologiska mjölkkor ökar

Antalet ekologiska mjölkkor ökade med en procent till 57 200 under förra året. Därmed var 19 procent av det totala antalet mjölkkor i Sverige ekologiska. Störst andel ekologiska nötkreatur finns i Västra Götalands län, där 45 procent är ekologiska, medan bara omkring sju procent av dem är det i Blekinge.

Kling Glass och Mjälloms Tunnbröd till Lidl

Kling Glass, Östgötasvamp och Mjälloms Tunnbröd blir nya varumärken som kommer att säljas av Lidl i Sverige. Det sker som ett led i Lidls "snabbspår" för svenska företag för att hjälpa dem under pandemin.
"Utan samarbetet med Lidl så hade det varit en tuffare utmaning för oss att fortsätta att utveckla hantverket och företaget som min farmor startade 1923", säger Torbjörn Ullsten, vd på Mjälloms Tunnbröd.

"Edgy Veggie" nytt i vegohyllan

Svenska startupföretaget Edgy Veggie i Malmö tar klivet in i Icabutikerna med hjälp av säljpartnern Movement. Fyra produkter finns, alla tillverkade på veteproteinet seitan.

Guldfågel och Ingelsta ska integreras närmare

Guldfågel och Ingelsta Kalkon blir ett nytt gemensamt affärsområde inom matfågelkoncernen Blentagruppen. Bland annat kommer det att innebära att den centrala kundbearbetningen samordnas. Chef för det nya affärsområdet blir Johan Ekerot.

Sjöstrand och Mackmyra steg

SJöstrand Coffee och Mackmyra steg med 5,71 respektive 5,51 procent till 2:96 respektive 8:42 SEK på onsdagen. Lohilo steg med 5,71 procent till 29:60 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 4,48 procent till 46:60 NOK.
Premium Snacks föll med 6,09 procent till 10:80 SEK, medan Veg of Lund föll med 5,86 procent till 24:10 SEK, Optifreeze föll med 5,13 procent till 55:50 SEK, Humble Group föll med 4,00 procent till 20:40 SEK, och Frill föll med 3,99 procent till 1:33 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,00 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,74 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,74 procent.

Gomidda: Ur drickat med dricka

Passar Fireball-whiskey till fisk? Den frågan vill sannolikt fiskaren Jason Westrick från Westport Charters på USA:s västkust ha svar på, efter att ha lyckats fiska upp en fisk i vars mage det låg en full flaska sådan.
Den storfiskarhistorien hade väl haft samma trovärdighet som de sedvanliga, om inte det var för att allt fångades på film och hamnade på TikTok, där minst fem miljoner människor världen över har bevittnat den.
Fast det är många som – precis som brukligt nuförtiden – ropar FEJK och menar att det hela är iscensatt, hopklippt, trickfilmat eller något annat, rapporterar Daily Mirror.
Det ljugs aldrig så mycket som före ett val, under ett krig och efter en jakt, konstaterade redan tyske statsmannen Otto von Bismarck på sin tid, och det gäller väl även fisketurer. Men det vore ju väldigt intressant om det vore sant.