foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/06, 2021

Optifreeze tecknar avtal med Coca-Cola

Svenska foodtechföretaget Optifreeze har tecknat avtal med tappningsföretaget Coca-Cola Beverage Company Shanghai, som ska testa Optifreezes teknik Juicecept. Den tekniken är till för att bevara smaken i mat vid nedfrysning, men ska testas av Coca-Cola-bolaget för att göra kallbryggt grönt te. Det kan man göra på bara en timme med Optifreezes teknik, istället för på de 24 timmar som processen normalt tar.
Hur stort avtalet är värt i pengar har inte uppgetts, men aktiemarknaden hälsade dess potential med ett rejält kursrally för Optifreeze (läs mer i dagens ordinarie börsrapport).

Gåsleverns saga snart all

Nu närmar sig det definitiva slutet för produktion av gåslever i Europa, en verksamhet som fått hård kritik för att mer eller mindre bygga på djurplågeri, då den innebär att gässen tvångsmatas. EU-parlamentet har antagit ett förslag om förbud, vilket nu innebär att EU-kommissionen måste ta fram ett lagförslag om hur detta ska gå till, rapporterar danska Food Supply.
Idag är produktion av foie gras bara tillåten i Belgien, Bulgaren, Frankrike, Spanien och Ungern inom EU, men EU.s fria rörlighet innebär att den kan säljas i alla medlemsländer.

Svenskättade Cornershop slukas av Uber

Uber köper resten av mathandelsföretaget Cornershop, där flera av grundarna har svensk bakgrund. Cornershop samarbetar med flera kedjor och säljer och levererar dagligvaror men utan att hålla eget lager. Bolaget är stort i bland annat Chile och Mexiko, där man har sitt huvudkontor. 2018 stoppade Mexikos konkurrensmyndighet en planerad affär där Walmart skulle köpa hela Cornershop. 2019 köpte Uber halva bolaget och nu har man alltså köpt resten av aktierna.

Bristen på svenskt kött väntas tillta

Redan sedan tidigare råder det brist på svenskt kött i Sverige, efter att efterfrågan skjutit i höjden medan tillgången fortfarande lider av sviterna efter torkans år 2018. Men nu när grillsäsongen är i full sving väntas bristen öka ytterligare.
"Grillsäsongen blir en utmaning. Svensk gris är det ingen större brist på normalt sett men till sommaren blir det brist på vissa styckningsdetaljer som exempelvis färsk karré", säger Majsan Pense, inköps- och sortimentsansvarig för kött på Coop Sverige, till Dagligvarunytt.
Samma tongångar hörs även från bland andra Dagab och LRF; den sistnämnda organisationen framhåller att det tar flera år att öka kapaciteten, medan efterfrågan kan svänga tillbaka när människor börjar äta mer på restaurang igen och då inte kan välja var köttet kommer ifrån. Idag äts ju många fler måltider hemma, vilket ökat köttbristen eftersom svenskarna då tenderar att välja svenskt.
"Från vår sida skulle vi gärna se att det genomförs en obligatorisk ursprungsmärkning på restaurang", säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Nya miljoner till matproduktionsidéer

15 miljoner SEK finns att söka för den som har en idé för primärproduktion inom livsmedelssektorn och vill testa om den går att genomföra i praktiken. Det är Jordbruksverket som på det här sättet vill stärka konkurrenskraften i svensk primärproduktion.
"Inom innovationsstödet som finns hos Jordbruksverket ser vi ofta ansökningar som bygger på en bra idé, men man vet inte om den fungerar i praktiken. Med denna utlysning hoppas vi kunna fånga upp dessa idéer som kan ta nästa kliv mot förverkligande. Det är inte meningen att man i projekten ska ta fram en färdig säljbar produkt eller tjänst och ha en tydlig plan för marknadsinträdet, vilka är krav inom innovationsstödet", förklarar Lina Edvardsson på myndigheten.

"Seafood from Norway" framgångsrikt i Sverige

70 procent av svenskarna känner idag till varumärke "Seafood from Norway", en ökning med hela 13 procentenheter sedan förra året. Den ökningen har varit ungefär lika kraftig år för år sedan starten 2016, då bara 16 procent av svenskarna kände till den, enligt Norges Sjømatråd.
"Sverige är en mycket viktig marknad för norsk sjömat och vi satsar stort här med reklamkampanjer på bland annat TV och Youtube", säger Børge Grønbech, direktör för globala operationer på organisationen.

Coca-Cola-effekt för Optifreeze

Optifreezes aktie sköt iväg som korken på en väl skakad Coca-Cola-flaska efter nyheten om att man tecknat avtal med Coca-Cola Beverage Company Shanghai: på tisdagen var ökningen 29:57 SEK, vilket innebar en kurs om 58:50 SEK. Veg of Lund steg med 9,87 procent till 25:60 SEK, medan Humble Group steg med 6,36 procent til 21:25 SEK, LMK Group steg med 2,87 procent till 71:60 SEK, och Harboes Bryggeri steg med 2,85 procent till 86:60 DKK.
Eatgood föll med 7,04 procent till 3:30 SEK, medan Dalsspira föll med 6,21 procent till 2:72 SEK, SJöstrand Coffee föll med 5,08 procent till 2:80 SEK, och Norcod föll med 3,94 procent till 107:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,54 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,69 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,30 procent.

Gomidda: Allt annat än ödmjukt bolag

Så kan vi notera att Humble Group nu inte handlat något nytt företag på hela fyra dagar, vilket torde vara nytt rekord. Fast det har ju i och för sig varit helg.