foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/06, 2021

Omstridd Simris-vd avgår – igen

Simris Algs grundare Fredrika Gullfot meddelar att hon lämnar posten som vd den 17 september. Det blir andra gången hon avgår från posten: första gången var 2017, men den gången återkom hon efter något år.
Därefter följde en tid av oenighet med styrelsen, men om det även denna gång handlar om någon schism är åtminstone ingenting som har kommunicerats utåt.
"Jag har grundat och lett Simris Alg i ett drygt decennium och är oerhört stolt över det vi byggt tillsammans. Jag lämnar efter mig ett starkt team som kommer fortsätta utveckla Simris framåt. Den nya styrelsen har stora visioner för bolaget och vår kommersiella potential. Det är dags för mig att lämna och ge plats åt det nya", säger Fredrika Gullfot själv.
Tills dess att en ny vd hittats kommer styrelsens ordförande Steven Schapera och ekonomichefen Christoffer Tell att leda bolaget.

Nu kommer midsommarmiljarden

Årets midsommarhandel väntas ge en knapp miljard SEK i extraförsäljning i dagligvaruhandeln. Det förutspår Svensk Handel, som tror att försäljningen till årets midsommarhelg kommer att öka med 14 procent.
"Vi ser att trenden från föregående år håller i sig och att det blir en 'svemester' för många även i år. Det kommer att gynna detaljhandeln", säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson.

"Sitting Bull"-glass får leva vidare

En glass med namnet "Sitting Bull" och en förpackning som kunde anses spela på stereotyper om den amerikanska ursprungsbefolkningen – det är något som lett till hård kritik mot Triumf Glass. Företaget har lyssnat på kritiken och väljer nu att ge glassen ett nytt utseende – men namnet får vara kvar.
"Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu", säger marknadschefen Felix Müntzing till SVT.

Ekovin var inte ekovin

Svenska vinbolaget Apricot får betala 50 000 SEK för att ha sålt "ekologiskt" vin utan att det fanns någon certifiering av att det verkligen var ekologiskt. Enligt Livsmedelsverket ska försäljningen ha pågått mellan 2019 och 2020. Företaget har medgett att man inte hade någon ekocertifiering.

McDonald's storsatsar på brittiska öarna

McDonald's ska anställa 20 000 personer i Storbritannien och Irland som ett led i en större satsning i de båda länderna. Över 50 nya restauranger ska öppnas under det närmaste året, då man vill slå mynt av det uppsving som man förväntar efter att pandemirestriktionerna hävs.
Kedjan vill också ta chansen att expandera för att ersätta de restauranger och serveringsställen som gått omkull på grund av pandemin, rapporterar Financial Times.

Vegetariskt på köttmässa

Det kommer att komma vegetariska, veganska och laboratorieodlade alternativ nästa gång det är dags för IFFA, världens största mässa för köttindustrin, i maj nästa år. IFFA har noterat ökat intresse från utställare och besökare och har därför tecknat avtal med det tyska nätverket Balpro, som arbetar med alternativ till kött.

Lohilo föll

Lohilo föll med 8,20 procent på måndagen till 28:00 SEK, före bland andra Mackmyra som föll med 6,43 procent till 7:86 SEK, Humble Group som föll med 5,08 procent till 19:98 SEK, och Premium Snacks som föll med 3,36 procent till 11:50 SEK.
LMK Group steg samtidigt med 4,19 procent till 69:60 SEK, medan Eatgood steg med 3,20 procent till 3:55 SEK, Norway Royal Salmon steg med 2,39 procent till 179:80 NOK, och Simris Alg steg med 2,36 procent till 0:91 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,79 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,47 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,89 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,43 procent.

Gomidda: Skamburgare

Man förstår liksom med ens varför McDonald's ska storsatsa och ha sig i Storbritannien, vilket ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, när man nås av meddelandet om hur konkurrentkedjan Nando's snålar in på sina hamburgare. Jason Kurensky är en av dem som tyckte att kycklingburgaren han just betalt 6:75 GBP för var i minsta laget, och eftersom han lämpligt nog råkade vara utrustad med måttband vid själva inköpstillfället, kunde han uppmäta diametern till hela nio centimeter.
"Det här är avskyvärt", kommenterar han på Twitter, där han även kan uppvisa bildbevis.
"Jag har varit kund i nästan 20 år! Tomatskivan är större!" konstaterar han, allt medan kommentarerna bland annat berör frågan varför han hade måttband med sig till restaurangen.
En talesperson för Nando's säger till Daily Mirror att man varit i kontakt med Jason Kurensky, oklart med vilket resultat.
Men nog får de skärpa sig, ifall inte Donken ska köra om dem.