foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/06, 2021

Var fjärde bonde drabbas av intrång

Var fjärde svensk bonde säger att någon gjort olaga intrång på gården mins en gång mellan 2017 och 2020. 31 procent har drabbas av stöld, 16 procent av "diverse sabotage", och hela 18 procent har utsatts för trakasserier. Det visar en undersökning bland 4 000 lantbrukare som gjorts av Institutionen för Människa och samhälle vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, med finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning.
"Jag har aldrig någonsin mött ett sådant stort engagemang för någon typ av forskningsfråga som för den vi har tittat på nu", säger professor Peter Lundqvist, som lett studien, till ATL.
Värst drabbade av olika sorters brot från aktivister är minkfarmare – där har samtliga tillfrågade utsatts i någon form. Men även 38 procent av grisbönderna har drabbats, liksom 26 procent av mjölk- och fågelbönderna. Resultatet blir att lantbrukarna blir allt mer tveksamma att fortsätta, och får allt svårare att hitta personal.
"Barn berättar att man i skolan blir kritiserad för att föräldrarna är mördare för att de skickar djur till slakt", säger Peter Lundqvist.

Hungrigt Humble handlar hett holdingbolag

Bara dagen efter att livsmedelsbranschens just nu hungrigaste bolag, Humble, meddelat sitt senaste företagsförvärv, kommer nu besked om ännu ett företagsköp. Denna gång är det foodtechbolaget Ewalco Holding som hamnar i Humbles hage för 110 miljoner SEK, varav hälften ska betalas med nyutgivna Humbleaktier.
"Ewalco är ett drömbolag att få in i Humble-koncernen, som en ledande foodtechaktör för ingredienser i Norden", säger Humble Groups vd Simon Petrén.
"Nu adderar vi specialistkompetens på ingrediens- och R&D-sidan som möjliggör en snabbare expansion och kommersialisering av Humbles framstående ingredienslösningar EUREBA och NAVIA", fortsätter han.

Mackmyra till HD trots allt

Högsta Domstolen ska ta upp frågan om Mackmyras alkoholreklam, och om dess användning av bilder utgör brott mot alkohollagen. Det sker efter att Mackmyra och Konsumentverket vunnit varsin runda i patent- och marknadsdomstolarna i tvisten som pågått sedan 2017. Ingendera av parterna har kommenterat att ärendet nu går till högsta instans, och inget datum för förhandling har satts ut.

Skatt får danska cigarretter att ryka

Försäljningen av cigarretter i Danmark har rasat med 18 procent mellan 2019 och 2020 till knappt 4,6 miljarder stycken under förra året, den lägsta nivån sedan 1958. Det visar siffror från Danmarks Statistik, rapporterar Rizau. Detta sätts i samband med skattehöjningen förra året, som i ett slag gjorde cigarretterna mer än en tredjedel dyrare. Vid årsskiftet blir de danska cigarretterna dessutom ännu dyrare.

Coca-Cola "skakas" av Ronaldo

Ett nätt litet kursras på nästan 2,6 procent blev följden av att fotbollslegenden Cristiano Ronaldo flyttade undan två Coca-Cola-flaskor från podiet där han satt på presskonferens i samband med fotbolls-EM i veckan och istället uppmanade åhörarna att dricka vatten. Varumärket fick sig en törn, förmodligen för att företaget tecknat sponsoravtal med arrangören UEFA, säger sponsorexperten Andreas Ottermark, vd för företaget ISP.
"Hade man gjort sin läxa kunde man ställt fram en Bonaqua istället, som också är en Coca-Cola-produkt", säger han till Dagens Nyheter.
Till råga på allt gjorde franske spelaren Paul Pogba samma sak på ytterligare en presskonferens, denna gång med en flaska från Heineken, som också sponsrar turneringen. Detta föranledde UEFA att gå ut med ett uttalande om att man "påmint deltagande lag om att partnerskap är viktigt för att kunna leverera turneringen och för att säkerställa utvecklingen av fotboll i hela Europa, även för ungdomar och kvinnor", som det hette.

EU-miljoner till vegoalternativ

Forskningen i växtbaserade livsmedel som alternativ till animaliska får 32 miljoner EUR i stöd från EU:s program Horizon Europe. Investeringarna ska "bidra till att accelerera de gröna och digitala omställningarna och ska bidra till hållbar återhämtning från coronaviruspandemin och EU:s motståndskraft mot framtida kriser", säger EU-kommissionen i ett uttalande.

Midsona steg

Midsona A steg på fredagen med 4,70 procent till 78:00 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 3,30 procent till 3:44 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 2,36 procent till 86:80 DKK, och Umida som steg med 2,25 procent till 9:10 SEK.
Norcod föll samtidigt med 7,86 procent till 110:20 NOK, Veg of Lund föll med 7,06 procent till 23:70 SEK, Andfjord Salmon föll med 6,52 procent till 41:60 NOK, Sjöstrand Coffee föll med 4,67 procent till 2:86 SEK, och Oatly föll med 3,37 procent till 25:83 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,47 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,57 procent.

Gomidda: Gravallvarligt

Nu ska vi halka lite utanför livsmedelsområdet, men bara lite, för vi utgår ifrån livsmedelsindustrin inte är utan medskuld (heter det så?) till fetmaepidemin i världen. Fetmaepidemin har nämligen antagit sådana proportioner att det blivit trångt på krematorierna.
Och då menar vi inte bara det där med att det blir köbildning av hjärtinfarkts- och diabetesoffer: folk börjar nu bli så feta att det börjar bli rent omöjligt att fysiskt baxa in dem i krematorieugnarna, efter att så att säga sista förbrukningsdag är passerad.
Bara i Storbritannien har de genomsnittliga kistorna svällt med omkring tio procent på tio år, och nu har ett krematorium i East Devon få bygga ut, så att det ska klara kistor som är mer än en meter breda, rapporterar Daily Mirror.
Det är dock inget mot hur det ser ut på andra sidan Atlanten, där det finns kistmakare som tvingas tillverka tillhåll för den sista vilan som kan vara upp till 52 tum – 125 centimeter – breda.
Innan alla krematorier kunnat bygga ut, finns det många som så att säga får begrava planerna på eldbegängelse, och istället låta sin anhörige/a firas ned till sista vilan i jorden. Men då finns det många som tvingas köpa två platser, så frågan är om inte det blir problem med utrymmet.
Återstår så kanske att snabba på arbetet med att minska på fett- och sockerinnehåll i matvarorna? Där fick ni ytterligare en gravallvarlig anledning.