foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/06, 2021

Ikea ska sälja mat online

Ikea ska börja sälja mat på nätet, genom samma tjänst som man idag säljer sin heminredning online. De rör sig om de livsmedel som finns i kedjans "Swedish Food Market" och som till största delen utgörs av egenmärkesvaror.
"Vi vill vara där våra kunder är och ser att det är många som väljer att handla med click and collect just nu", säger Marcus Carlsson, landschef för livsmedel på Ikea Sverige, till tidningen Market.
"Det är en fin möjlighet för de kunder som inte villeller kan besöka våra varuhus just nu och ändå få njuta av exempelvis våra plantbullar eller kanelbullar. Eller varför inte passa på att handla sill och knäckebröd inför midsommar?" frågar han.
Tjänsten lanserades på torsdagen och erbjuder leverans dagen efter från kedjans svenska varuhus.

Vegetariskt minskar

Första gången på tio år minskar andelen svenskar som vegetariskt minst en gång i veckan. Enligt Matrapporten från Food & Friends är denna andel nu 58 procent, en minskning med en procentenhet. Andelen som tänker minska sin köttkonsumtion är nere på 20 procent.
Pandemin ses som orsaken i rapporten, då människor valt mer välbekanta maträtter och dessutom unnat sig lite tröstätande.

"Kronfågel agerar skandalöst"

"Det är skandalöst att Kronfågel, Sveriges största företag i antal djur räknat, inte lever upp till grundläggande djurskyddsregler och att de inte åtgärdar de akuta problem som länsstyrelsen pekat på". Det säger Linn Åkesson, kommunikationschef på Djurens Rätt, till Food Monitor efter de nya uppgifterna om brister på Kronfågels anläggning i Valla, något som också kommer att kosta företaget 300 000 SEK i vite per punkt som kräver åtgärd – per månad – tills dess att bristerna är avhjälpta.
Organisationen har tidigare sagt att det finns "systematiska fel" på anläggningen, som främst beror på att företaget slaktar för fort.

Orkla storsatsar på ärtprotein

När Anamma Vegopirog når marknaden i höst blir den först ut i Orklas planerade nya stora satsning på livsmedel baserade på svenskt ärtprotein. Företaget satsar på en omsättning på växtbaserade livsmedel om tre miljarder SEK till 2025, och ska bli Europaledande på alternativa proteiner till 2030, men redan nästa år ska allt Orklas ärtprotein vara svenskt.
"Sverige har goda förutsättningar för en egen framgångsrik produktion av växtprotein, och vi skulle självklart välkomna ett helsvenskt alternativ. Till exempel odlas årligen över 200 000 ton ärtor i Sverige som i dag mest används till djurfoder. Den här formen av förädling i Sverige, är ett viktigt steg för att utveckla den nordiska växtbaserade produktionen och här krävs större satsningar", säger Maria Tilly, marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Anamma Vegopirog, som ska tillverkas i Vansbro, ska enligt företaget ge 85 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med en pirog med svensk nötfärs och ost.

Humble handlar igen

Humble köper de svenska företagen Nordfood och Be:Son Gross för totalt 62 miljoner SEK. 24,8 miljoner av köpesumman ska betalas i form av nya aktier, som företaget nu ska ge ut.

Faran över för svenska ägg

Efter en tid med brist på svenska ägg efter de stora utbrotten av fågelinfluensa blåser nu branschorganisationen Svenska Ägg faran över. Svenska värphöns får nu gå utomhus igen, och "förhoppningsvis ser vi snart en balans mellan tillgång och efterfrågan på ägg", säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på organisationen.

Peckas Naturodlingar blir Agtira

Peckas Naturodlingar har bytt namn till Agtira, ett namn som kommer att synas på börsen från nästa vecka.
"Med nytt namn kommer ny kostym, inom kort kommer vi lansera vår nya hemsida www.agtira.com, där vi bland annat presenterar våra system, vår utvecklingsavdelning och vår vision. Vi startar samtidigt upp Agtira på Facebook och LinkedIn", säger vd Mattias Gemborg.

Ny ordförande för DLF

Santa Marias vd Henrik Samuelson blir ny ordförande för dagligvaruföretagens branschorganisation DLF. Han efterträder Henrik Julin, som lämnar ordförandeposten efter tre år.

Köttkris i UK efter Brexit

Brittiska köttföretag är på väg att helt köra huvudena i väggen, och kommer snart inte att kunna leverera beställningarna. Det varnar branschen efter att det blivit skriande arbetskraftsbrist i branschen som en följd av Brexit, som hindrat gästarbetare från EU:s medlemsländer. Många företag tvingas därför prioritera vad de ska producera, och öka på övertidsersättningarna för att få personalen att jobba kvar.
"Ett och annat (företag) har sagt till mig att de bara är en till två veckor från att inte längre kunna leverera till kunderna inom dagligvaruhandeln och att säga till lantbrukarna att de inte längre kan ta emot djur från gårdarna", säger Nick Allen, vd för British Meat Processors Association (BMPA), till Financial Times.
Situationen har förvärrats av pandemin, som fått många gästarbetare från EU att återvända hem tidigare än väntat, och under de nya reglerna räcker de inte med att vara slakteriarbetare för att få visum. Dessutom råder samma problematik inom transportbranschen, vilket ökar på problemen ytterligare.
"Vi kommer att slå huvudet i väggen när det gäller arbetskraft till påsk", säger James Hook, vd för kycklingföretaget PD Hook Hatcheries.

Ras för Eatgood

Eatgood föll med 18,78 procent till 3:33 SEK på torsdagen, före bland andra Frill som föll med 5,00 procent till 1:43 SEK, Lohilo som föll med 4,85 procent till 30:40 SEK, och AAK som föll med 2,77 procent till 196:50 SEK.
Umida steg samtidigt med 8,54 procent till 8:90 SEK, medan Dalsspira steg med 8,21 procent till 2:90 SEK, Skåne-Möllan steg med 5,98 procent till 620:00 SEK, och Mackmyra steg med 3,66 procent till 8:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,59 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,76 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,84 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,70 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,05 procent.

Gomidda: Tack, Peckas

Fjärran vore det oss att ha alltför tydliga synpunkter på vad olika livsmedelsföretag väljer att heta. Men vi ska tillstå att vi som dagligen skriver om dessa skänker en tacksamhetens tanke idag till Peckas Naturodlingar, som valt att byta namn till Agtira.
Det gamla 20 tecken långa namnet har haft en förmåga att orsaka viss kramp i fingrarna – särskilt som företaget ofta förekommer i börsnyheterna – och det är med lättnad som vi nu ser fram mot sex. Ja, bokstäver, alltså.
Återstår så den olösta gåtan: Vadihelafriden är egentligen en "Agtira"??