foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/06, 2021

Livs bryter med industrifacken

Livsmedelsarbetareförbundet pausar sitt samarbete med Unionen, Sveriges ingenjörer, IF Metall och GS. Därmed finns det risk att det gemensamma industriavtalet inte kommer att inkludera Livs nästa gång det ska omförhandlas.
Orsaken är att PTK, där Unionen och Sveriges ingenjörer ingår, och de båda förbunden deltagit i förhandlingar med Svenskt Näringsliv om omställningsavtalet från 2004 – trots att LO sagt att de inte bör göra så.
"När tjänstemännen via PTK mot vår och LOs vilja tränger sig in i förhandlingarna och agerar så att våra medlemmar riskerar att förlora sin omställningsförsäkring ser vi ingen annan utväg", säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande.
"Livs förbundsstyrelse kommer nu att noga analysera förutsättningarna för det fortsatta samarbetet och därmed Industriavtalet. Under tiden är samarbetet med Facken inom industrin satt på paus för Livs del", skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

Allt färre svenska bönder

Antalet sysselsatta i det svenska jordbruket var nere på 166 300 personer förra året, en minskning med tre procent sedan Jordbruksverket, som står för siffrorna, undersökte saken förra gången. Samtidigt har andelen jordbrukare över 65 år ökat från 34 till 37 procent.
36 procent av lantbrukarna hade andra jobb som huvudinkomst, medan 18 procent jobbade extra utanför jordbruket.
Andelen kvinnliga jordbrukare har dock ökat från 35 till 43 procent mellan 2016 och 2020.

Handlarna gnuggar händerna

Svenska dagligvaruhandlare är just nu mer positiva inför framtiden än någonsin tidigare. Det är innebörden av den senaste Handelsbarometern från Svensk Handel, vars index gått upp till rekordnivån 111. För dagligvaruhandeln var indexett 111,3, vilket dessutom är en ökning med hela 14,1 enheter från förra månaden.
"Coronapandemin har gjort att framtidstron bland butikshandlare länge har varit nere i källaren men nu ser vi en rejäl rekyl uppåt. Fler vaccinerade gör att rörligheten i samhället ökar igen och fler besöker våra butiker", säger Svensk Handels vd Karin Johansson. 

Tre dagars strömavbrott för handlare i Högdalen

60-70 kubikmeter mat har fått slängas på Ica Supermarket i Högdalen efter att butiken varit utan ström i tre dagar. De anställda får dessutom gå hem under onsdagen eftersom det är oklart när strömmen kommer tillbaka.
"Vi vet ju inte när vi kan öppna igen. Det tar ju ett par dagar från det vi får klartecken tills alla diskar är påfyllda", säger handlaren Göran Lindbom till Dagligvarunytt.
Orsaken till strömavbrottet är att källaren på fastigheten, där även en Matdaxbutik finns och som också påverkats, har fyllts med avloppsvatten. Men att saneringsarbetet och därmed strömavbrottet dragit ut så länge på tiden har Göran Lindbom aldrig varit med om under sina 27 år i branschen.
"Vi är vana vid att förlora strömmen kanske 3-5 gånger per år här men självklart aldrig så här länge", säger han.

Slumpvisa drogtester på Max kritiseras

Hamburgarkedjan Max vill införa slumpvisa drogtester av sna anställda. Det har de rätt att göra, enligt ett avtal mellan Hotell- och restaurangfacket och ­Visita, bara de MBL-förhandlar först, men de förhandlingarna har kört fast.
"Max menar att de ska kunna testa vem som helst, när som helst. Det menar vi att de inte kan göra", säger Kent Johansson, ombudsman på HRF med ansvar för arbetsmiljö­frågor, til tidningen Hotellrevyn.
Enligt facket krävs grundade misstankar om missbruk för sådana tester, och dessutom måste de som testats ha ansvar som kan leda till skada på personer eller egendom, ifall de missköter sig. Ingetdera är tillämpligt på Max personal, anser HRF, som är oroligt för att en annan tolkning skulle kunna öppna för at "i stort sett alla yrkes­grupper i branschen kan omfattas av slumpvisa tester", som Kent Johansson uttrycker det, något som skulle slå mot den personliga integriteten.
Max har avböjt att kommentera eftersom förhandlingar pågår.

Laxpriserna på väg upp

Priserna på lax vätas stiga i år och nästa år, enligt kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating, NCR. I år kan ökningen bli 23 procent och nästa år 11 procent, om trenden just nu håller i sig, och redan i år kan laxen nå ett kilopris om 68 NOK.
"Vi noterar att detta är ett rekordhögt pris", säger kreditanalytiker Geir Kristiansen, men säger att en långsammare öppning av olika marknader efter pandemin än väntat kan komma att hålla nere ökningarna.

Sjöstrand drog iväg

Sjöstrand Coffee steg på tisdagen med 16,60 procent till 3:02 SEK, före bland andra Probi som steg med 9,64 procent till 580:00 SEK, Umida som steg med 5,13 procent till 8:20 SEK, Frill som steg med 2,74 procent till 1:50 SEK, och Carlsberg B som steg med 2,39 procent till 1 178:50 DKK.
Eatgood föll samtidigt med 9,69 procent till 4:10 SEK, medan Midsona A föll med 5,66 procent till 75:00 SEK, Mackmyra föll med 4,65 procent till 8:20 SEK, och Skåne-Möllan föll med 4,10 procent till 585:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,28 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,78 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,46 procent.

Gomidda: Det var vattentornet, Gerd

Att en och annan vattenpump ibland har ställt till det här i världen är kanske ingen nyhet. Men ett helt vattentorn hör kanske mer till ovanligheterna. Särskilt när man lyckas sälja det av misstag.
Denna bedrift lyckades dock de styrande i Brooksville, Florida, med, när de tänkte avyttra lokalerna under den. 55 000 USD senare kunde affärsmannen Bobby Read konstatera att han blivit ny ägare även till stadens hela vattenförsörjning, rapporterar Tampa Bay Times.
"Ibland gör vi misstag", konstaterar Blake Bell, kommunstyrelseledamot i staden, medan Bobby Read varit generös nog att lämna tillbaka tornet och dessutom fick stå för lagfartsavgiften för detta.