foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/03, 2020

Restaurangägare slår larm: Corona hotar branschen

Flera restauranger försöker rida ut coronakrisen på olika sätt, till exempel genom hemkörning av mat. Men branschen har inga stora marginaler och kan hotas helt ifall krisen blir långvarig, varnar nu restaurangägare.
"Våran näring kommer ju absolut att dö ut om det blir tvärstopp nu. Vilket det ser ut att bli", säger krögaren Per Magnusson i Jönköping.
"Det är ju ett nödläge. Krogbranschen är en lågmarginalbransch, den är personalintensiv, och det gör att de finns inte, de marginalerna", säger han till Sveriges Radio Jönköping.
Samtidigt har Caspeco, som lanserar affärssystem till besöksnäringen, publicerat alarmerande siffror om hur omsättningen sjunkit i branschen. Bilden härintill visar utvecklingen dag för dag sedan 17 februari fram till igår, och bygger på data från omkring 600 olika restauranger och liknande verksamheter runtom i landet med en genomsnittlig årlig omsättning om 18 miljoner SEK. Som synes tilltog minskningen kraftigt i förra veckan, och visar inga tecken på att avta.

Norrmännen hamstrade i Sverige – men festen snart över

Den redan enorma "harryhandeln" vid svenska gränsen mot Norge har fått ytterligare starkt uppsving när norrmännen nu bunkrar upp på grund av coronakrisen – och på grund av de kraftiga restriktioner som införts i landet. På Maximat Nordby i Strömstad ökade plötsligt försäljningen med 150 procent i fredags.
"Vi har en stor butik med 4 000 kvadratmeter säljyta och är vana att hantera stora mängder folk, men i går blev vi verkligen tagna på sängen", säger butikschefen Ole Jörgen Lind till Fri Köpenskap.
På måndagen skärpte emellertid Norge reserestriktionerna ytterligare, och från och med ikväll införs automatisk 14 dagars karantän för alla som kommer från Sverige. Norska utrikesdepartementet avrådde redan i helgen från att åka till Sverige och gränshandla, men polisen uppmanar nu enligt Verdens Gang gränshandlande norrmän att hålla sig hemma.

Cloetta ser liten coronapåverkan på lösgodis

Lösviktsgodis är inte världens mest eftertraktade vara just nu, när samhället försöker skydda sig mot coronaviruset – inte bara för att det ligger öppet, utan också för att till exempel biografer håller stängt. Dessutom har flera dagligvaruhandlare begränsat försäljningen på olika sätt. Men Cloetta ser trots allt ännu inte mer än en "begränsad effekt" av detta, skriver företaget i ett pressmeddelande, utan att ge några siffror före delårsrapporten nästa månad. Samtidigt lovar företaget att regelbundet hålla marknaden uppdaterad om saken.

Järna Mejeri lägger ner – tills vidare

Järna Mejeri lägger ner verksamheten – åtminstone tills vidare. Företaget har lagts vilande, men har ingen plan för om och när verksamheten kommer att starta igen, skriver Fri Köpenskap. Järna Mejeri har funnits sedan 2012.

Biogaia till Argentina

Biogaia har tecknat avtal med Ethical Nutriton – Roemmers Nutritional Division – som ska sälja flera av Biogaias produkter i Argentina. Lansering planeras till senhösten i år.

Handels ordförande föreslås leda LO

Handelsanställdas förbund har nominerat sin ordförande Susanna Gideonsson som nu ordförande för LO, efter avgående Karl-Petter Thorwaldsson. Kommunal har redan uttalat sitt stöd för henne, skriver Handelsnytt, och det har "även andra" gjort.
"Jag skulle inte ha ställt upp om jag inte hade uppfattat att jag har ett visst stöd. Men hur brett det är vågar jag inte svara på", säger hon själv till tidningen.

Fruktskörden i Italien hotad

Några av Italiens viktigaste frukt- och grönsakssorter hotas nu av coronakrisens effekter genom att det sannolikt blir brist på gästarbetare från Östeuropa som kan plocka dem. Persikor, nektariner, plommon, körsbär och jordgubbar liksom ett antal grönsaker är mest utsatta, rapporterar Fruitnet. Branschen är helt beroende av gästarbetare, och även om reserestriktionerna lättas kan ändå utländska arbetare känna tvekan inför att arbeta i landet, befarar branschen. Dessutom hotas man av myten om att viruset kan spridas med matvaror.

Fortsatt stora nedgångar på börserna

Veg of Lund rasade med 22,74 procent på måndagen sedan förra veckans börsras världen över tog ny fart, även om det såg ut att plana ut en del på sena eftermiddagen. Agromino föll med 14,93 procent till 11:40 SEK, medan Simris Alg föll med 14,11 procent till 1:43 SEK, Umida föll med 12,05 procent till 1.97 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 11,11 procent till 8:00 SEK Biogaia föll med 8,20 procent till 341:50 SEK, Royal Unibrew föll med 8,02 procent ill 402:30 DKK, och Austevoll föll med 7,96 procent till 69:35 NOK, för att ta de främsta.
Men det fanns också undantag: Eatgood steg med 8,61 procent till 1:64 SEK, Mackmyra steg med 6,87 procent till 7:16 SEK, Midsona A steg med 4,44 procent till 37:60 SEK, och Raisio steg med 3,14 procent till 2:63 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,95 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 4,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,55 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 5,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,66 procent.

Gomidda: Laga mat på distans istället för skola

När coronakrisen slår till med full kraft mot Norge och restauranggästerna enligt de i skrivande stund senaste restriktionerna måste sitta med minst en meters mellanrum, fann kockstjärnan Sebastian Engh det för gott att slå igen sin gourmetrestaurang Curtisen inne på Fredrikstens fästning i Halden. Men gå hemma och rulla tummarna är ingenting för honom, så nu när skolorna också har stängt, startar han en matlagningsskola för sysslolösa barn som också går hemma med samma aktivitet i de yttre extremiteterna. Online, för säkerhets skull.
"Jag tänkte på barnen som inte får gå på besök till varandra, åka på träning eller vadsomhelst. Så då tänkte jag att jag kunde vara till hjälp på något annat sätt", säger han till NRK.
Idag klockan 12 streamade han sin första kurs live på Facebook, där lågstadiebarnen fick lära sig att laga pannkakor, medan mellanstadieeleverna några timar senare fick lära sig laga potatissoppa.
"För de minsta blir det en enkel rätt som inte kräver så mycket tillsyn. Så slipper man att ungarna bränner ner huset medan de håller på", säger han lugnande till de föräldrar som under tiden är på jobbet.
Och det låter ju betryggande.