foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/06, 2021

Länsstyrelsen: Kronfågel struntar i bristerna

Kronfågel tar nästan tre gånger längre tid på sig än tillåtet att avliva fåglar vid anläggningen i Valla. Därmed finns det risk att fåglarna vaknar igen – och alltså skållas levande, vilket ju orsakade skandal nyligen. Det säger Länsstyrelsen i Södermanland efter ett kontrollbesök där så sen som i förra veckan, rapporterar Food Monitor.
Samtidigt noterade myndigheten att det till exempel är för många kycklingar med brutna vingar, för högt buller, för kallt, och för dålig kontroll av kycklingar som kommer in. Dessutom har man förelagt företaget att åtgärda mycket allvarliga och omfattande brister i slakthygienen senast första juli.

Axfood slutar värva butiker

Axfood har i flera år satsat på att värva handlare från konkurrerande bolag. Men nu tar man en paus – vilket kan bero på att man är orolig för att detta ska påverka Konkurrensverkets syn på planerna att köpa in sig i Bergendahls. Det säger handlare som Dagligvarunytt talat med, och Axfood "bekräftar i stort uppgifterna", enligt tidningen.
"Vi har alltid dörren öppen för en dialog med enskilda handlare som är intresserade av våra butikskoncept men under tiden som den här affären prövas av Konkurrensverket har vi valt att pausa det arbetet", säger Axfoods talesperson Magnus Törnblom.
Axfood har bland annat lockat till sig kedjan Östenssons, med nio butiker i Östergötland, och har i år även fått nya butiker på flera andra orter i landet.

Probi lanserar kosttillskott – med Oriflame

Probi lanserar ett probiotiskt kosttillskott inom maghälsa i samarbete med skönhetsföretaget Oriflame. Det kommer med början i höst under konceptet "Wellness by Oriflame".

Matrapporten 2021: TikTok-pasta och varumärken

Kommunikationsbyrån Food & Friends presenterade under tisdagen sin stora undersökning Matrapporten 2021. Rapporten visar tydliga avtryck av pandemiåret i förändrade vanor, men också en stark längtan efter normalitet, exempelvis att bjuda hem vänner på middag. Bland de mer överraskande faktorerna i undersökningen är att varumärkets betydelse fått betydligt större betydelse för våra inköp mot tidigare. En annan spännande nyhet är den så kallade TikTok-pastan, som gjort entré på trendtopplistan med buller och bång: från ingenstans till 12:e plats på listan över årets trendrätter – en lista som för övrigt toppas av poké bowlen.

Ny Kissgin från Umida

Umida lanserar nya KISS Cold Gin i samarbete med rockbandet Kiss. Namnet anspelar på bandets låt "Cold Gin" från 1974.

Simrisledamot avgår

Peter Nählstedt lämnar Simris Algs styrelse eftersom han har fått för mycket att göra på annat håll. Nomineringskommittén ska nu bestämma hur man ska göra med efterträdare.

Kesko lyfter prognoserna

Kesko räknar med ett justerat rörelseresultat för helåret om 650-750 miljoner EUR, efter att tidigare ha sett 570-670 miljoner EUR framför sig. Utsikterna är positiva för dagligvaruhandeln, meddelar kedjan, men framförallt är det dess bygg- och teknikhandelsdivision som gått bättre än väntat.

Kesko steg efter omvänd vinstvarning

Kesko A steg med 2,04 procent till 27:55 EUR och Kesko B steg med 2,00 procent till 30:54 EUR efter beskedet om att resultatet troligtvis blir bättre i år. Mest i branschen steg dock Sjöstrand Coffee, med 9,75 procent till 2:59 SEK, medan Probi steg med 6,65 procent till 529:00 SEK, Midsona A steg med 4,61 procent till 79:50 SEK, Midsona B steg med 3,22 procent till 73:80 SEK, och Raisio steg med 2,09 procent till 3:91 EUR.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 4,38 procent till 9:16 SEK, medan Eatgood föll med 3,40 procent till 4:54 SEK, Premium Snacks föll med 3,36 procent till 11:50 SEK, och Veg of Lund föll med 3,26 procent till 26:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,48 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,87 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,49 procent.

Gomidda: Pastakoalitionen regerar

Vi har redan tidigare i dagens Foodwire avslöjat en del detaljer från Food & Friends stora Matrapport som presenterades på tisdagmorgonen. Men vi valde att spara en av de mer pikanta detaljerna till slutet – och det handlar givetvis om politik.
Food & Friends har nämligen roat sig med att korstabulera svenskarnas vardagsrätter med deras politiska inriktning, det vill säga svaret på frågan: "Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?"
Svaret ger vid handen att i vardagsrätternas demokratiska universum är det pastakoalitionen som regerar. Den består av en färgstarkt blandning av socialdemokrater, sverigedemokrater, centerpartister och vänsterpartister. Men detta starka block når ändå bara upp till 45% av rösterna, och måste därför söka stöd på annat håll. Fiskkoalitionen med tre procent, som utgörs av enbart kristdemokrater, räcker inte. Inte heller köttbullsgrupperingen där Feministiskt Initiativ tronar i ensamhet med 0,2 procent. Kycklingblocket är visserligen stort och samlar hela 29 procent av väljarna, men bara två procent hamnar där på grund av att de nämner ett specifikt parti, Liberalerna. Resterande 27 procent är osäkra.
Stödet måste således komma från konstellation som på vissa sätt är sjukt oväntad: bolognese-alliansen. Här hittar vi, hör och häpna, miljöpartister (3%) och moderater (18%). Som sagt: otippat på ett sätt. Men: självklart på ett annat. Vad känns egentligen mer naturligt än att pastakoalitionen regerar med stöd av bolognese?