foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/06, 2021

Atria höjer prognosen

Atria höjer sin vinstprognos för helåret efter att bland annat exporten av fläsk från Finland till Kina ökat. Företaget höjer utsikterna för justerat rörelseresultat till 41-48 miljoner EUR, från tidigare förväntade 40,5 miljoner EUR.

Nu kommer norrmännen tillbaka

Köerna var timslånga vid svensk-norska gränsen i Svinesund i fredags, efter att Norge återigen öppnat för gränshandel i Sverige. I butikerna var stämningen dock mer avvaktande.
"Vi har definitivt haft mer handel än vad vi har varit vana vid den senaste tiden men vi har inte blivit nersprungna av kunder. Det har varit en försiktig öppning", säger Ole Jörgen Lind, butikschef för Maximat i Nordby, till Dagens Nyheter.
På Charlottenberg Shoppingcenter uteblev dock den stora tillströmningen.
"Det är lite krångliga regler än så länge", säger centrumchefen Claes Sjöholm till tidningen Market.

Grönsaker föll i pris

Grönsaker minskade i pris med 3,89 procent från april till maj i år. Även kaffe, te och kakao föll, medan oljor och fetter steg (se tabell här intill), visar siffror från SCB. De senaste tolv månaderna steg livsmedelspriserna totalt med 1,8 procent, vilket är lika mycket som priserna steg totalt i landet under samma period, men lägre än inflationstakten exklusive räntor (KPIF), som var 2,1 procent.

Skånsk satsning på startupföretag

Sex miljoner SEK finns nu att hämta för skånska startupföretag och små och medelstora företag inom livsmedelsbanschen som vill kunna växa efter coronakrisen. Pengarna kommer från React-EU och Region Skåne, som vill se ökad självförsörjning och undvika att företag köps upp och flyttas utomlands.
"Många företag kommer inte över det som kallas “dödens dal” där bristen på testanläggningar, riskvilligt kapital och möjlighet till skalbar produktion är ett stort hinder. Det är detta vi nu ska jobba med", säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin, en av organisationerna som ska leda arbetet.

Fejkad brödhylla halverade svinnet

Efter ett svinn på tio procent i snitt valde Stora Coop Visby att bygga en fejkad brödhylla – och vips halverades svinnet. Metoden var enkel: istället för att ha en brödhylla som var så välfylld som kunderna vill ha, byggde man om den så att den bara såg välfylld ut.
"Med hjälp av svinnföretaget Too good to go tog vi fram mattor med bilder på bröden som vi lägger i själva brödhyllan. Det ser snyggt ut och skapar en känsla av en full brödhylla – trots att den inte är det. Den säljer lika bra som tidigare och kunderna berömmer oss för att vi har en fin brödavdelning", säger butikschefen Markus Wahlgren till Fri Köpenskap.
Idag står brödleverantörerna för retur och kostnader för svinnet, men även om butikerna slipper kostnaderna, hamnar de sannolikt ändå hos konsumenten i slutändan.
"Om man ordnar till systemet kan så klart brödpriserna pressas för konsumenterna också", säger Markus Wahlgren.

Bönprotein utan bönsmak ska tillverkas i Danmark

Nederländska ingrediensföretaget Meelunie ska bygga en ny stor produktionsanläggning för bönprotein, som inte ska ha bismak av bönor, i Hedensted i Danmark. 25 000 ton favabönor om året ska omvandlas till protein, när anläggningen står klar nästa höst, och med hjälp av en ny metod som utvecklats vid Köpenhamns universitet ska detta få en full neutral smak och doft, lovar företaget enligt Food Navigator.
Hur mycket investeringen kostat har inte uppgetts.

Mest sockerfritt i norska läskflaskor

Två tredjedelar av all läsk som säljs i Norge är numera sockerfri. Det visar siffror från norska Bryggeri- og drikkevareforeningen. Andelen överskred hälftenstrecket 2018, och enbar ökat sedan dess. Bland förklaringarna finns att Bryggeri- og drikkevareforeningen arbeta målmedvetet i flera år med att på olika sätt minska sockerkonsumtionen, rapporterar NTB.

Nytt ryck för Veg

Veg of Lund blev återigen börsvinnare i branschen på måndagen, med plus 6,56 procent till 27:60 SEK. Frill steg med 3,57 procent till 1:45 SEK, Eatgood steg med 3,52 procent till 4:70 SEK, och Atria steg med 3,34 procent till 12:36 EUR.
Dalsspira föll samtidigt med 6,94 procent till 2:68 SEK, medan Oatly föll med 5,15 procent till 27:25 USD, Raisio föll med 5,08 procent till 3:83 EUR, och Midsona A föll med 5,00 procent till 76:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,27 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,58 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,69 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,82 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,78 procent.

Gomidda: Apropå bönor

Ni läser på annan plats i dagens Foodwire om hur nederländska Meelunie ska bygga en ny fabrik för proteiner från favabönor, som inte ska smaka bönor, tack vare en riktad forskningsinsats.
Och vi som trodde att det enda som krävdes därvidlag var en trevlig chianti.