foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/06, 2021

Svinskandal skakar Norge

Sjuka, skadade och döda grisar har filmats hos 28 uppfödare i Norge, och 65 personer har anmälts för brott mot djurskyddslagen. Filmerna togs av personer med anknytning till djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet, och har sedan visats på TV av NRK.
Filmarna har i sin tur anmälts för inbrott av 24 av de utpekade uppfödarna, eftersom de tagit sig in på anläggningarna. Men även NRK har anmälts till statsåklagaren av uppfödarna, som vill att bolagets roll i händelserna ska utredas. NRK säger dock att de erbjöds filmmaterialet efter att intrången redan hade skett.

Humble köper Wellibites

Humble Group ska köpa svenska Wellibites, ett företag som sysslar med sockerfritt och vitaminberikat godis. Entreprenören Sara Serray, som startat och driver företaget, kommer att kvarstå i bolaget i minst tre år.
Köpesumman har inte uppgetts, men Humble meddelar att man kommer att erlägga "en majoritet" av den i form av nyutgivna akter i det egna bolaget.

HUI: Dagligvaror ökar med två procent

Svensk dagligvaruhandel väntas växa med två procent i år. Det gör tillväxten till en av de lägre i branschen, där all detaljhandel väntas snitta på plus tre procent. Det förutspår HUI i sin senaste konjunkturrapport för detaljhandeln. Siffrorna i flera branscher dras dock upp av att coronarestriktionerna lyfts; exempelvis väntas sport- och fritidshandeln stiga med sex procent.

Mer för grisarna men mindre till grisuppfödarna

Priserna på grisar ligger nu högst i hela EU – samtidigt som uppfödarna får allt svårare att få det att gå runt. Förklaringen stavas foderpriser, som skjutit i höjden med 30 procent sedan förra hösten, rapporterar ATL.
Idag ligger svenska grispriser mer än 18 procent över de danska, tyska och polska, men foderpriserna har gjort att lönsamheten blir allt sämre. Någon förändring finns heller inte i sikte, och nu vill Sveriges Grisföretagare möta både foder- och slaktindustrin för att diskutera saken.
"Det goda priset vi har äts upp av foderkostnaden. Kostnadsökningar på den här nivån är omöjliga att ta enbart på gårdsnivån", säger ordföranden Jeanette Elander till tidningen.

Bra (fastighets)år för Reitan

Norska Reitan, som bland annat äger Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige, ökade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 5,16 miljarder NOK (3,95), efter att omsättningen ökat till 105,56 miljarder NOK (96,89). 45 procent av vinsten kom dock från kapitalförvaltning och fastigheter, snarare än från själva dagligvaruhandeln.

Fortsatt fall för Veg

Veg of Lund föll med 12,86 procent till 24:40 SEK på fredagen, före Raisio som föll med 5,11 procent till 4:00 EUR, Andfjord föll med 4,22 procent till 43:10 NOK, Norcod föll med 3,44 procent till 123:60 NOK, och LMK Group föll med 2,54 procent till 65:10 SEK.
Frill steg samtidigt med 4,10 procent till 1:40 SEK, medan Peckas Naturodlingar steg med 3,23 procent till 9:60 SEK, och Biogaia och Umida steg båda med 2,93 procent var till 456:50 respektive 7:74 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,02 procent.

Gomidda: Chokladcikada (knaprig)

Chokladdoppade äkta cikador. Nej, det är inte Whizzo Chocolate Factory som är i farten igen, utan Chouquette Chocolates i Bethseda i amerikanska Maryland, som fått en oväntad hit med insekterna. Efterfrågan är så stor att man har leveranstider på tio dagar just nu, trots att dessa likt stekta småsparvar nästan bokstavligt flyger in i munnen på dem.
Bakom chokladföretagets lokaler finns nämligen en träddunge där det är alldeles tjockt med cikador, så det är bara att plocka dem i papperspåsar, soppa ned dem i frysen så att de får en skonsam hädanfärd, varefter de kokas, steks, kryddas med kanel samt nedsänks i smält choklad.
Resultatet smakar jul, säger ägaren Sarah Dwyer till Reuters, och menar att det kommer att bli allt mer självklart med insekter som föda i framtiden.
Så nu väntar vi bara på den där knapriga grodan också.