foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/06, 2021

Trots decenniers kamp: Barnarbetet ökar

För första gången på 20 år ökar barnarbetet i världen, något som bland annat ännu förekommer inom kakaoodlingarna i Västafrika. Enbart under perioden juli-september förra året ökade barnarbetet "kraftigt" på kakaoplantagerna i Elfenbenskusten, enligt en ny rapport från FN-organen ILO och Unicef.
Kakaoindustrin är inte ensam syndare, men över tre fjärdedelar av de ban mellan 5 och 14 år som tvingas arbeta i världen, finns inom jordbrukssektorn.
Totalt arbetar totalt 160 miljoner barn i världen, varav 79 miljoner i skadligt arbete, enligt rapporten, och ytterligare 8,9 miljoner barn kan ha tvingats att börja arbeta vid slutet av nästa år till följd av coronapandemin. Mellan en fjärdedel och en tredjedel av de arbetande baren går dessutom överhuvudtaget inte i skola.

Polarbröds vd sommarpratar

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin blir en av årets värdar i "Sommar" i Sveriges Radios P1. Det sker redan den 28 juni, och hon blir därvid också den enda med livsmedelsanknytning bland årets sommarpratare.
"Jag kommer att prata om branden vi drabbades av förra sommaren och kraften i företaget på vägen tillbaka. Jag berättar också om att växa upp i Älvsbyn, hur det är att börja jobba i familjeföretaget och förlusten av min syster för två år sedan", säger Karin Bodin.

Oatly i varumärkesbråk med brittiskt familjejordbruk

"PureOaty", ett varumärke som lanserades av familjejordbruket Glebe Farm Foods 2020, är alldeles för likt "Oatly". Det tycker i alla fall de svenska havredrycksföretaget, som stämt Glebe Farm Foods i domstol med krav på att varumärket omedelbart ska dras in och att skadestånd ska betalas ut. Oatly anser att Glebe Farm Foods försökt snylta på dess varumärke, något som Glebe Farm Foods förnekar.

Orkla och Frode Laursen bygger lager

Orkla och Frode Laursen bygger ett nytt lager i Eskilstuna för samtliga Orklas kex, som ska stå klart om ett år. Orsaken är att man behöver ett nytt distributionsnav när produktionen av kex flyttar till Lettland. Det är oklart hur mycket lagret, som ska drivas av Frode Laursen, kommer att kosta.

Bregottburk blir återvinningsbar

Arla byter under sommaren ut förpackningarna för Bregott till förpackningar av en ny återvinningsbar plast. Papperet i förpackningen blir samtidigt certifierat av FSC (Forest Steward Council).

JBS lösensumma: 11 miljoner USD

Köttbjässen JBS medger nu att man betalade lösensumma om motsvarande elva miljoner USD i bitcoin till den eller dem som lamslog företaget nyligen i en hackerattack.
"Det var ett väldigt svårt beslut att fatta för företaget och för mig personligen. Men vi kände att det här beslutet måste fattas för att förebygga potentiella risker för våra kunder", säger JBS USA-chef Andre Nogueira i ett uttalande.
Enligt FBI genomfördes hackerattacken av "en av de mest specialiserade och sofistikerade cyberkriminella grupperna i världen", men utredningen av händelsen pågår fortfarande.

Veg ned

Veg of Lund vände nedåt på torsdagen, med 9,09 procent till 28:00 SEK, före bland andra Raisio som föll med 5,07 procent till 4:21 EUR, Frill som föll med 4,96 procent ill 1:34 SEK, Humble Group som föll med 4,66 procent till 21:50 SEK, och Norway Royal Salmon som föll med 3,29 procent till 176:60 NOK.
Dalsspira steg med 5,22 procent till 2:82 SEK, medan Eatgood steg med 5,08 procent till 4:76 SEK, Optifreeze steg med 4,56 procent ill 49:35 SEK, och Premium Snacks steg med 3,51 procent till 11:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,29 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,49 procent.

Gomidda: Fiskegrupp utan fiskare

Norges fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen tillsatte i förrgår en kommitté som ska ge råd om sjömatsprodukter i det fiskeriberoende landet.
Det var bara ett problem: I gruppen ingår inte en enda fiskare, och inte heller en enda representant för återförsäljarna.
Detta präktiga klavertramp har följaktligen fått branschorganisationen Norges Fiskarlag att gå i taket, eller kanske snarare ge regeringen, ehrm, spö: den nya kommittén "saknar legitimitet när både de som är huvudleverantörer av råvaran, samt representanter för omsättningsledet, heller inte är representerade", dundrar Fiskarlagets ledare Kjell Ingebrigtsen (inget känt släktskap med ministern) till NTB.
Visserligen har åtminstone en av de sju ledamöterna sett en fiskbåt från däck, nämligen Janita Arhaug, projektledare på NCE Blue Legasea, och som regeringen framhåller är "före detta fiskare". Men sedan sitter där mest människor med manschetter, snarare än stövlar och sydvästar, visar en snabb koll på regeringens sajt.
Vissa saker kan visst bara hända i Norge.