foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/06, 2021

Dansk ölchef sextrakasserade anställda

Danska bryggeriföretaget Dry & Bitters vd Søren Wagner har sagt upp sig efter att en rad kvinnor beskyllt honom för sextrakasserier. Enligt ett inlägg på Twitter säger han att "berättelserna har gjort ett djupt intryck" på honom, och han ber om ursäkt för dem, rapporterar Berlingske.

Stor okunskap om förfalskad honung

Över två tredjedelar av svenskarna har ingen aning om att honung är ett av de allra mest förfalskade livsmedlen. Det visar en undersökning som gjorts av Netigate bland drygt 1 100 svenskar på uppdrag av Biodlingsföretagarna. Hela 93 procent efterlyser därför bättre ursprungsmärkning i butik, där de flesta handlar sin honung, enligt samma undersökning, och det gör följaktligen också Biodlingsföretagarna.
Eftersom 7 av 10 köper sin honung i livsmedelsbutik och 72 procent av dessa inte känner till att honung är ett av världens tre mest förfalskade livsmedel, är det där vi behöver upplysa och informera kunden om vad som finns i burken eller flaskan", säger Mats Olofsson, biodlare och styrelsemedlem i Biodlingsföretagarna.
Idag kan ursprungsmärkningen bestå av meningen "Blandning av EU-honung och icke EU-honung" – vilket ju innebär att den kan vara tillverkad varsomhelst i världen.

Oumph får holländska sjögräsburgare som syskon

Svenska köttersättningstillverkaren Oumphs ägare Livekindly, som köpte bolaget förra året, köper även upp sjögräsburgartillverkaren The Dutch Weed Burger. Därmed hoppas man kunna ta de sjögräsbaserade hamburgarna ill Norden och övriga världen. Just sjögräs ses som ovanligt miljövänligt, eftersom det är lätt och resurssnålt att odla och dessutom producerar syre medan det växer.

Nytt majssnacks från Friggs

Midsona släpper nya majssnacksen "Ranch" under varumärket Friggs. Den är smaksatt med paprika, gräddfil, lök, tomat och örter.

Norrmännen super som aldrig förr (?)

Norrmännens alkoholkonsumtion under första kvartalet i år blev den högsta någonsin för den perioden. Åtminstone enligt försäljningen hemma Norge, som uppgick till 7,8 miljoner liter räknat i ren alkohol, en ökning om 20,8 procent från första kvartalet 2020, enligt nya siffror från norska  Statistisk Sentralbyrå (SSB). Mest ökade blanddryckerna, med över 40 procent, medan ölförsäljningen steg med nästan 18 procent.
Siffran ska dock tas med en nypa salt, påpekar SSB, eftersom norrmännen under perioden ju inte kunnat handla alkohol i Sverige, något som inte räknas in i statistiken, rapporterar NTB.

Spritföretagen sneglar på varandra om cannabisdrycker

Alla sneglar på varandra. Ungefär så kan man sammanfatta de stora alkoholföretagens inställning till om man ska satsa på cannabisbaserade drycker, nu när drogen börjat legaliseras i framförallt många amerikanska delstater. Förmodligen kommer cannabis att legaliseras i hela USA de närmaste åren, säger Spiros Malandrakis, forskningschef för alkoholdrycker på Euromonitor till The Spirits Business, och även om en sådan aktör som Constellation Brands – som bland annat äger Svedka Vodka – redan investerat tungt i cannabissektorn, väljer de flesta ännu att avvakta.
"De är mer konservativa i sin inställning. De har definitivt undersökt marknaden, även om de inte investerat några stora belopp i den", säger han.
Samtidigt har bryggeriföretagen varit mer aktiva på området, eftersom de helt missade trenden med småskaliga hantverksöl, berättar Spiros Malandrakis.
"Ölkategorin känner trycket – ölkonglomeraten tog miste på hantverkstrenden och missade massiva försäljningsbelopp. De vill inte missa nästa stora trend", säger han.

Fortsatt uppåt för Veg

Den som räknade med att gårdagens börsrally i Veg of Lund skulle förbytas i en rekyl får vänta ännu en tid: aktien steg på onsdagen med 3,04 procent till 30:50 SEK, i branschen endast slagen av Harboes Bryggeri som steg med 3,41 procent till 84:80 DKK. Simris Alg steg med 2,89 procent till 0:89 SEK, Ice Fish Farm steg med 2,84 procent till 43:50 NOK, och Skåne-Möllan steg med 2,44 procent till 630:00 SEK.
Salmar föll samtidigt med 8,17 procent till 597:80 NOK, medan Salmon Evolution föll med 3,44 procent till 6:45 NOK, och Oatly föll med 2,37 procent till 26:35 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,81 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,45 procent.

Gomidda: Gräs och ogräs

Något säger oss att det kommer att bli gott om besvikna kunder när "The Dutch Weed Burger", vilken ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, rullas ut i stor skala. Åtminstone dem som dragit helt fel slutsatser om vad det är för holländskt ogräs som burgarna egentligen innehåller, och inte riktigt hade väntat sig sjögräs.
(Ni som inte förstår ovanstående utsaga kan googla just "Dutch Weed" och se vad som kommer fram, men se upp så inte polisen kommer och knackar på dörren).
För att krångla till saken ytterligare, nås vi även av meddelandet om att McDonald's ska testa nya miljövänligare förpackningar i Tyskland, vilka ska göras på "gräspapper", som Packnews rapporterar saken. En Dutch Weed-burgare inslagen i sådant börjar kanske närma sig den falska varudeklarationens gräns – speciellt för dem som sitter och väntar på att alkoholindustrin ska kasta sig in i de växtbaserade drogernas värld, som ni också läser om idag.
Nog för att detta är säsongen då vi sjunger att "gräs och gröda gror", men vi föredrar nog det där som man kör av med gräsklipparen.