foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/06, 2021

Maraboumaskin kan tvångsstoppas

Arbetsmiljöverket överväger att förbjuda Mondelez Sverige att använda en maskinlinje på Maraboufabriken i Upplands Väsby, uppger Mål & Medel. Orsaken är att en inhyrd operatör skadades svårt i januari när han fick armen i kläm i maskinen, och de åtgärder som företaget vidtagit för att detta inte ska hända igen räcker inte, enligt myndigheten. Om inte företaget vidtar lämpliga åtgärder senast första oktober så får maskinen helt enkelt inte användas efter det datumet.

Bastard Burgers ska inta Norge

Svenska hamburgerkedjan Bastard Burgers siktar nu på en bred lansering i Norge. Planerna har funnits där i flera år, men pandemin kom emellan. Nu tänker företaget emellertid öppna omkring 40 restauranger i Norge, alltså nästan lika många i Sverige, där man idag har 49.
Bakom satsningen ligger norska investeringsföretaget Equip Capital, som köpte 60 procent av kedjan 2019, och som tidigare lanserat cafékedjan Espresso House, rapporterar norska E24.

Dansk dagligvarujätte slopar "turbokyckling"

Danska Salling Group blir det senaste företaget i raden at sluta använda snabbväxande industrikyckling, eller "turbokyckling", som den också kallas. Till hösten ska tre fjärdedelar av all sådan kyckling vara borta från Føtex, Bilka och Netto, medan resten ska bort under de efterföljande månaderna.
"Vi går fram så snabb som det är praktiskt möjligt", säger Salling Groups presschef Kasper Reggelsen.
Turbokycklingen växer från 50 gram till över två kilo på fem veckor, vilket orsakar djuren stort lidande, något som lett till kraftig kritik mot förfarandet, och beslutet från den danska dagligvarujätten kallas följaktligen "historiskt" av djurrättsorganisationen Anima. Tidigare har bland andra Linas Matkasse och Danpo beslutat fasa ut turbokycklingarna.

Vegosvenskar vill inte vara utan ägg

Ägg och ost är de två animaliska livsmedel som svenskarna skulle ha svårast för att skiljas från, ifall de ginge över till en "nästan uteslutande växtbaserad/vegetarisk kost", som frågan lydde när den ställdes till omkring 2 000 svenskar för Icas undersökning "Växtbaserat 2025". Därefter följer i tur och ordning fisk, kyckling och nötkött; det sistnämnda anges av en femtedel av de tillfrågade, medan 29 procent helst vill behålla äggen på matbordet och en fjärdedel vill ha kvar sin ost.
Bland de råvaror som oftast förekommer i växtbaserade livsmedel är potatisen populärast bland de tillfrågade, följd av svamp, broccoli, tomater och morötter.

Kyld färsk barnmat rullas ut i landet

Kyld och färsk barnmat från företaget Gro Gro har hittills gått att få tag på i butikerna i Storstockholmsområdet, men nu ska den ut i hela landet. Det sker genom ett nytt samarbetsavtal med företaget Gordon Delivery, som specialiserar sig på kyltransporter, och som på sikt även ska ta barnmaten ut på export i Europa.

Jordgubbsrazzia startar

Varhelst jordgubbar än säljs i Sverige, måste de förses med uppgift om ursprungsland och kvalitetsklass. En regel som det syndas mycket mot, och därför ska Jordbruksverket nu skicka ut kontrollanter för att se till att försäljarna följer lagen. I värsta fall kan jordgubbarna komma att skickas på laboratorieanalys, för att ta reda på var de kommer ifrån, ifall tveksamhet föreligger.

Kursrally i Veg

Veg of Lund sköt i höjden med 46,53 procent till 29:60 SEK på tisdagen, dagen efter att det blivit känt att man fått sin potatisdryck Dug listad på brittiska Amazon. Midsona A steg med 4,61 procent till 79:50 SEK, Umida steg med 3,80 procent till 7:64 SEK, Grieg Seafood steg med 2,92 procent till 86:45 NOK, och Oatly steg med 2,84 procent till 25:71 USD.
Dalsspira föll samtidigt med 7,53 procent till 2:70 SEK, medan Humble Group föll med 4,09 procent till 22:30 SEK och Lohilo föll med 3,53 procent till 32:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,32 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,02 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI var oförändrat.

Gomidda: Glöm inte gradskivan

Ska man ut och äta pizza på någon restaurang där den serveras uppskivad, så är det bäst att man tar med sig gradskivan samt pluggar på formler som C=2πr, om ni minns den från mellanstadiematten. Ty pizzakocken "Flourboy" sprider nu på TikTok hurusom man sniker åt sig en skiva själv, ifall man arbetar på restaurangen. Man börjar helt enkelt genom att skära ut en långsmal kil av pizzan, tvärsöver mitten, och den lägger man för sig. Därefter skär man resten i fyra bitar samt lägger ihop dem, och vips så ser det ut som om pizzan är oantastad, rapporterar Daily Mirror.
Kan ingen utveckla en app som man kan avslöja sådana skumraskmetoder med??