foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/06, 2021

Klädesholmen Seafood blir norskt

Norska Grøntvedt köper Klädesholmen Seafood för en icke uppgiven summa.
"Genom förvärvet av Klädesholmen Seafood kan vi tryggt säga att vi har kontroll på hela värdekedjan. Från köp av sill från fiskebåtar utanför norska kusten, till beredning och lagring i egna faciliteter, för vidare transport, och nu också hela vägen ut till butikshyllan", säger Bjørnar Grøntvedt, koncernchef och huvudägare av Grøntvedtgruppen.
Klädesholmen Seafood kommer att fortsätta som tidigare med huvudkontor på Tjörn.

Ungerth följer upp brödsvinnsrapport

"Brödsvinnet måste minska, konsumenterna betalar notan". Så summerar Louise Ungerth innehållet i den nya rapporten Brödbusar II. I rapporten uppskattas svinnet av bröd i Sverige till svindlande 80 000 ton per år. Ungerth har ett långt förflutet som opinionsbildare med fokus på lantbruk och livsmedel och har arbetat bland annat för LRF och Konsumentföreningen Stockholm. Rapporten är en uppföljare till "Brödbusar är vi allihopa" som släpptes i samband med Almedalsveckan 2019.

Arla backar efter vanvårdsavslöjande

Arla skrev på sin hemsida att ett antal kor som vanvårdats på en gård i Hälsingland, där SVT:s Uppdrag Granskning avslöjat saken, hade flyttats till bra gårdar. Nu har några av dessa, som såldes till en gård i Småland, hittats döda, och flera andra av dem återfunnits svårt vanvårdade på den nya gården, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Därmed stämde inte den information som Arla gått ut med, om att korna kommit till bra gårdar, och nu tvingas företaget ändra uppgiften.
"Det byggde helt på information vi fått, som vi litade på", säger Arlas presschef Erik Bratthall, som säger att företaget nu ska undersöka vad som gått snett.

Dug till Amazon UK

Veg of Lunds nya växtbaserade dryck Dug lanseras nu på Amazons brittiska sajt.
"Storbritannien är en av Veg of Lunds strategiska marknader", förklarar vd Thomas Olander, och säger att orsaken att man väljer Amazon är att "nio av tio britter handlar på Amazon UK, och plattformen är även en etablerad och stark aktör inom försäljning av livsmedel, en position som stärkts under coronapandemin".

Coca-Cola och Hov1 släpper fotbollslåt

Coca-Cola och svenska pojkbandet Hov1 släpper nu tillsammans låten "Blå", en "hejalåt" inför kommande EM i fotboll. Låten och musikvideon ingår i Coca-Colas satsning på svenska musikartister, som man startat i år: Hov1 är ett stort namn bland yngre tonåringar.
"Med storsatsningen på musik i Sverige vill Coca-Cola göra avtryck i popkulturen och stötta flera av landets hetaste stjärnor", säger företaget.

Böcker istället för plastleksaker på Burger King

Burger King i Sverige ersätter plastleksakerna i sina barnmåltider King Jr Meny med barnböcker skrivna av svenska författare. Kedjan kommer att satsa på mer okända författare, något man menar gör böckerna unika samtidigt som författarna får en hjälp att komma ut till läsarna. Skiftet till böcker sker efter debatten om plastkonsumtion och globala miljömål.

Överskott på bananer

Bananodlare världen över drabbas nu av att det råder överskott på bananer av alla slag, vilket gör att världsmarknadspriserna faller. Inom frukt- och gröntbranschen höjs därför krav på minimipriser och minskad produktion för att odlarna ska kunna fortsätta odla, rapporterar Fruitnet.

Veg steg på UK-lansering

Veg of Lunds besked om lansering av drycken Dug på Amazon UK skickade upp aktien med 7,73 procent till 20:20 SEK på måndagen. Norcod steg med 6,61 procent till 129:00 NOK, Dalsspira steg med 6,57 procent till 2:92 SEK, Oatly steg med 6,04 procent till 25:27 USD, Humble Group steg med 4,26 procent till 23:25 SEK, och Mackmyra steg med 3,74 procent till 8:32 SEK.
Simris Alg föll samtidigt med 6,73 procent till 0:85 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 4,86 procent till 2:35 SEK, Scandi Standard föll med 4,84 procent till 59:00 SEK, och Frill föll med 4,05 procent till 1:42 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,16 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,58 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent.

Gomidda: Blå timmen

Coca-Colas och Hov1:s nya fotbollslåt "Blå", som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, får oss onekligen att fundera. Ett dryckesföretag som marknadsför sig med en låt där "blå" är ett centralt tema, det låter liksom bekant på något sätt...? För att inte tala om att färgen blå ju snarare förknippas med värsta rivalen i den eviga konkurrensen om köpare av brunfärgade kolsyrade läskedrycker. Gör Coca-Cola därmed nu reklam för Pepsi? Men hur skulle man kunna göra en heja-Sverige-låt på Coca-Colas röda och vita färger? Kanske hade det funkat bättre i Danmark, med en fotbolls-EM-låt på temat om att man är röda och vita... men det låter också bekant på något sätt.
Sedär något att fundera på under den blå timmen, över valfri dryck i sommarvärmen.