foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/06, 2021

Lantmännens livsmedel föll

"Division Livsmedel är fortsatt kraftigt påverkad av coronapandemin", konstaterar Lantmännen, som redovisar en åttaprocentig minskning i omsättningen för livsmedelsdivisionen för årets första fyra månader till 4,70 miljarder SEK (5,10). Rörelseresultatet för divisionen rasade med 13 procent till 177 miljoner SEK. Framförallt är det Lantmännen Unibake som drabbats, efter att foodserviceförsäljningen minskat på grund av att många serveringsställen helt enkel tvingats hålla stängt.
För hela Lantmännenkoncernen minskade omsättningen till 14,93 miljarder SEK (15,73), medan vinsten före skatt steg till 489 miljoner SEK (447).

Vegs Dug duggar tätt

Veg of Lunds nya växtbaserade dryck Dug har nu listats i  sortimentet hos Ica Maxi region öst, vilken omfattar 17 Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet, Uppsala och på Gotland. Butikerna har tillsammans omkring en halv miljon kunder per vecka.

Circle K lanserar webbshop

Circle K lanserar en webbshop för medlemmarna i sin kundklubb Extra. Där ska ett urval av kedjans produkter finas till försäljning, "dels med tanke på säsong men även utifrån kundernas livsstil", som företaget uttrycker det.
"Utbudet förändras månadsvis och kommer att anpassas utifrån säsong", säger kedjan, men ger inga närmare detaljer om vad man kommer att erbjuda.

Klart för norsk sockerskatt på läsk

Från och med halvårsskiftet kommer alkoholfria drycker med högre sockerinnehåll att beskattas högre än sådana som har lägre sockerhalt eller använder konstgjorda sötningsmedel. Det har norska Stortinget nu beslutat. Skatten ska utformas med hänsyn till hälso- och näringsmål, meddelar den norska regeringen.

DC skippar palmoljan

Danish Crown ska fasa ut all användning av palmolja i hela värdekedjan senast 2023. Det är en konsekvens av den nya handlingsplan som företaget tagit fram som ett led i partnerskapet Danish Alliance for Responsible Palm Oil, i vilket 20 andra daska företag ingår. Idag används palmolja som bindemedel i djurfoder, och därmed indirekt i produktionen av kött.

Orkla shoppar på Island

Orkla har köpt Islands ledande choklad- och konfektyrföretag Nói-Siríus efter att konkurrensmyndigheterna gett sitt godkännande. Köpesumman har inte uppgetts.

Rusning för Veg

Veg of Lund rusade med 25,00 procent till 18:75 SEK på fredagen, efter att det blivit känt att dess nya dryck Dug kommer ut i Ica Maxi-butikerna i region Öst. Harboes Bryggeri steg med 4,23 procent till 83:80 DKK, medan Austevoll steg med 3,27 procent till 119:90 NOK och Altia steg med 2,90 procent till 10:64 EUR.
Dalsspira föll med 6,16 procent till 2:74 SEK, före bland andra Midsona A som föll med 5,00 procent till 76:00 SEK, Mackmyra som föll med 4,75 procent till 8:02 SEK, Premium Snacks som föll med 3,45 procent till 11:20 SEK, och Norcod som föll med 3,20 procent till 121:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,79 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,34 procent.

Gomidda: Samling vid pumpen

Medan ni inför meddelandet på annan plats i dagens Foodwire om Circle K:s nya webbshop begrundar om det kommer att bli möjligt att köpa bensin och diesel via webben – och i så fall hur, på fat? – grunnar vi över ett annat och mer delikat dithörande problem.
Enligt Circle K ska det man handlar i webbshoppen levereras till närmsta postombud, dit man får åka och hämta ut paketen. Men hur många av dessa ombud är då just Circle K-mackar? Dit man alltså får åka för att hämta de produkter som man handlat på webben men lika gärna kunde plocka ihop i butiken när man ändå är där?
Och – kommer webbeställningarna att skickas från något annat centrallager längre bort, eller kommer butikspersonalen rentav plocka ihop varorna, skicka iväg dem, och sedan få dem tillbaka som postförsändelser som ska lämnas ut till kunderna?
Samling vid pumpen verkar det ju bli, i vilket fall.