foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/06, 2021

Matindustrin varvar upp motorerna

Svenska och europeiska livsmedelsföretag står beredda att kasta sig ut på marknaden som ystra kor på grönbete. Det menar Livsmedelsföretagen (LI) i en ny konjunkturrapport, som beskriver ett tredje och fjärde kvartal som en festernas tid efter att coronapandemin lagt sig.
"När 745 miljoner personer ska fira sin återvunna sociala frihet kommer det närmast bli som ett mänskligt kosläpp, och då kan vi vara säkra på att mat och dryck kommer vara centrala komponenter", säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
Samtdigt varnar LI för att svenska livsmedelsföretag under pandemin blivit allt mer beroende av dagligvaruhandeln, där försäljningen ökat – men på bekostnad av till exempel serveringsställen.
"Att som leverantör vara alltför beroende av en enda försäljningskanal gör att sårbarheten vid missade eller förlorade kontrakt blir stor. Leverantörernas riskspridning måste helt enkelt öka genom att andra försäljningskanaler kan växa i betydelse. Det kommer också att krävas aktiva insatser från företagens sida", säger Carl Eckerdal.

Otto Drakenberg ska fäktas för Kronfågel

Otto Drakenberg, välkänt namn inom livsmedelsindustrin och tidigare även svensk mästare i värjfäktning, blir nu den som istället får dra en lans för det sargade Kronfågel. Han tar över som tillförordnad vd för ägarbolaget Scandi Standard medan koncernen letar efter en permanent efterträdare till Leif Bergwall Hansen, som fick gå i måndags.
"Otto Drakenberg kommer inledningsvis att fokusera på den uppkomna situationen inom kycklingproduktionen i Scandi Standards svenska verksamhet Kronfågel", säger Scandi Standards ordförande Johan Bygge, men ska också "arbeta för att hitta en hållbar långsiktig lösning för den danska verksamheten inom Ready-to-cook".
Otto Drakenberg kommer närmast från vd-posten på Moment Group, men har tidigare bland annat varit vd för Arcus och Carlsberg Sverige, och sitter i styrelsen för Spendrups.

Picadeli till USA

Picadelis plocksalladsbarer kommer snart att dyka upp i dagligvaruaffärer i USA. Företaget har tecknat avtal med "en av USA:s ledande livsmedelskedjor", som man uttrycker det, utan att avslöja vilken.
Arbetet med USA-lansering har pågått i över ett år, och leds av ett team på plats där bland andra svenska McDonald's-veteranen Mats Lederhausen ingår.

Nytt stororderavtal för Humble

Humble Group har fått en ny storoder värd omkring 14 miljoner SEK på sockerreducerade livsmedel. Det blir den första beställningen under ett nytt avtal med kunden, som väntas ge Humble intäkter om 50 miljoner SEK per år. Vem kunden är har dock inte avslöjats,

Gränshandeln kan öppna redan denna månad

Redan denna månad kan gränsen återigen öppnas för norrmän som vill handla i Sverige. Det säger Espen Rostrup Naksta, biträdande direktör för det norska direktoratet för hälsa och sociala frågor, till Dagbladet.
"Det kanske inte dröjer så länge till. Jag tror att det kanske kan bli redan i juni månad", säger han.
En gränsöppning kommer dock att kräva att smittspridningen går ned eller att de vaccinerade får intyg.

Foodora kommer med frukost från McDonald's

McDonald's utökar nu samarbetet med Foodora i Stockholmsområdet, efter att allt fler kunder börjat beställa frukost från snabbmatskedjan. Företagen ska nu satsa på tidiga morgonleveranser hem till kunderna, och räknar med att efterfrågan kommer att öka ännu mer den närmaste tiden.

Svensk björkvinstillverkare expanderar

Svenska SAV Winery, som gör mousserande vin av björksav, kommer att få in sitt vin SAV 1785 i Systembolagets fasta sortiment i et 80-tal butiker från första september. Denna och flera andra av företagets drycker finns redan i Systemets beställningssortiment, och säljs dessutom i 16 länder i Europa.
Samtidigt genomför företaget en nyemission riktad till allmänheten om sju miljoner SEK för att ha råd att kunna fortsätta expandera.
"Det tar ca 12-15 månader från det att första råvaruinköpen görs till dess att de första intäkterna kommer in på bankkontot", skriver företaget, som också framhåller att tillverkningsprocessen innebär att man måste ligga. på stora lager.
Tidigare har företaget siktat på en börsnotering på svenska Spotlightbörsen, men pandemin har tvingat SAV Winery att avstå.

Frill föll

Frills uppgång på onsdagen förbyttes i en nedgång om 5,36 procent till 1:50 SEK på torsdagen. Sjöstrand Coffee föll med 3,10 procent till 2:50 SEK, medan Andfjord Salmon föll med 2,48 procent till 47:20 NOK och Eatgood föll med 2,44 procent till 4:80 SEK.
Peckas Naturodlingar steg samtidigt med 7,76 procent till 9,16 SEK, medan Norcod steg med 6,66 procen till 125:00 NOK, Veg of Lund steg med 6,01 procent till 15:00 SEK, och Dalsspira steg med 4,29 procent till 15:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,44 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,30 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,36 procent.

Gomidda: Draknästet

Med tanke på förre fäktningsmästaren Otto Drakenbergs tillträde som tillförordnad vd på Scandi Standard, så får vi sannerligen hoppas att det är hans sabelsvingande talanger som hjälper honom att eh, värja företaget, och inte dem som stammar ur hans andra proffsidrottskarriär. För en vd som är helt ute och seglar är väl det sista Kronfågel behöver just nu?