foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/06, 2021

Bakläxa för vegansk Kexchoklad

Cloetta måse upprätta riskanalyser för alla nya produkter. Det har Malmös miljöförvaltning förelagt företaget, efter att flera konsumenter fått allergiska reaktioner av Cloettas nya veganska kexchoklad, som vid närmare granskning inte alls var så vegansk som påståtts. Enligt analyser som Livsmedelsverket har gjort innehåller den veganska Kexchokladen mer mjölkprotein än en liten portionsförpackning smör.
"Har man så här mycket kontaminering i en produktion så är det något som inte stämmer i processen. Det är allvarligt", säger livsmedelsinspektör Caroline Elmstedt till Sydsvenskan.
Cloetta har svarat att den veganska märkningen inte får tolkas som att Kexchokladen inte kan innehålla några animaliska rester alls.

Ryska kriminella kan ha hackat köttjätte

JBS, et av världens absolut största köttföretag, har utsatts för en hackerattack de senaste dagarna som lett till att omkring 10 000 anställda i Australien, Kanada och USA inte kunnat gå till jobbet då produktionen störts. Det har rört sig om så kallad ransomware, där den som drabbats måste betala lösen för att systemen ska börja fungera igen, men det finns inga uppgifter om huruvida JBS betalat eller i så fall hur mycket.
Enligt den amerikanska presidentadministrationen låg ryska kriminella bakom: FBI undersöker saken, president Joe Biden har gett sin administration i uppdrag att se till att livsmedelsleveranserna inte störs – och presidenten ska också ha tagit upp ärendet direkt med Moskva.
"(Vita Huset) har direktkontakt med den ryska regeringen i den här frågan och har framfört budskapet att ansvarsfulla stater inte hyser ransomwarekriminella", sade Vita Husets talesperson Karine Jean-Pierre på tisdagen.
Kreml har svarat att man inte vet vilka som ligger bakom attacken, men att man kommer att agera om någon officiell begäran om hjälp kommer. Denna och liknande händelser kommer sannolikt att avhandlas när Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin möts i Genève senare denna månad, säger Vladimir Putins talesperson Dmitri Peskov.

Frill köper Beijing8

Frill köper svenska bolaget Beijing8, som tillverkar dumplings och hithörande produkter. För att finansiera detta ger Frill ut 38,9 miljoner aktier i sitt eget bolag och ar dessutom över fordringar om 14,3 miljoner SEK som finns gentemot Beijng8.
"Vi räknar med att snabbt kunna skala upp distribution och försäljning av Beijing8’s produkter i hela Norden", säger Frills vd Peter Blom.

Australien fick smak för Lightfry

Australiska flottan har beställt fler Lightfryenhter från svenska Eatgood för sammanlagt omkring 400 000 SEK. Flottan har tidigare beställt sådana förra året, och Eatgood ser nu en "stor potential inom olika militära grenar" eftersom enheterna gör det möjligt att laga mat utan att använda het olja.

Salico återkallar sallad

Salico har återkallat ett parti Green Deli hummus och kyckling, efter att det visat sig att det kan finnas glasbitar i den

All Findus fisk certifierad

Findus meddelar att all företagets fisk nu är hållbarhetscertifierad. Sist ut blev Findus Laxpytt, som nu fått märkningen ASC som omfattar odlad fisk. Företaget fick sina första certifieringar enligt MSC, som omfattar vildfångad fisk, redan 2003 och blev därmed först i Sverige med detta.

Full fart för Frill

Frills nya företagsköp belönades av marknaden med en 10,56-procentig ökning till 1:57 SEK på onsdagen. Eatgood steg med 8,61 procent till 4:92 SEK, medan Austevoll steg med 3,76 procent till 115:80 NOK, Grieg Seafood steg med 3,61 procent till 86:00 NOK, och Norcod och Salmar steg båda med 2,81 procent till 117:20 respektive 629:60 NOK.
Veg of Lund föll samtidigt med 9,29 procen till 14:15 SEK, före Dalsspira som föll med 6,04 procent till 2:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,02 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,17 procent.

Gomidda: Stek härifrån!

Nyblivna pescetarianen (googla på det) Hollie Woodall, 34, i brittiska North Yorkshire fick häromsistens en chock när hon fick ett meddelande från sin köttälskande far: Packa väskorna och stick!
Denne, Paul Woodall, 58, hade funnit en massa Quorn-förpackningar i frysen, som dottern köpt hem, och slikt hade han smaka en enda gång och då enligt egen utsago funnit detta vara det vidrigaste han någonsin tärt.
"Att vara gay är ok, inga. problem, att vara en liten kossa största delen av sitt liv kan jag leva med. Men detta är oförlåtligt", skrev han.
Nu visade det sig dessbättre att fader Pauls protester bara var på skoj. Visserligen var det sant, det där med Quornet och köttet, men att han skulle slänga ut sin egen dotter låg långt bortom hans egna gränser. Så dottern Hollie beslöt sig för att ge igen, och publicerar nu bilder på asociala media på hur hon lämnar bostaden och fadern bakom sig med en resväska fullpackad med Quorn, allt medan fadern glatt vinkar i bakgrunden. Hon försäkrar dock att hon och fadern är "di goeste vänner" och att Paul är svårt ansatt av brittisk pappahumor.
Till saken hör att Hollie Woodall tog beslutet att sluta äta kött efter att ha blivit matförgiftad av kyckling. Kanske bäst då att inte nämna ordet "Kronfågel", ifall ni skull stöta på henne.