foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/06, 2021

Nestlé: De flesta av våra produkter är ohälsosamma

Nestlé konstaterar i ett internt dokument att omkring procent av dess livsmedelsprodukter inte uppnår "vedertagen definition" av vad som räknas som hälsosamt. För företagets drycker är samma siffra hela 96 procent.
"En del av våra kategorier och produkter kommer aldrig att vara 'hälsosamma' hur mycket vi än renoverar (sic)", står det i dokumentet, som cirkulerat bland toppchefer på koncernen under året och som Financial Times tagit del av.
"Vi har gjort betydande förbättringar av våra produkter... (men) vår portfölj underpresterar ännu jämfört med externa definitioner av hälsa i ett landskap där trycket från myndigheterna och kraven från konsumenterna skjuter i höjden", heter det vidare.
Därmed arbetar företaget nu på att omvärdera sina interna riktlinjer, som tidigare utmålat Nestlé som en tillverkare av hälsosamma produkter. Enligt tidningens källor kan sådana riktlinjer komma att helt överges eller ändras för vissa produktområden, som konfektyr.

Kronfågel: För snabb urtagning kunde gjort kunder sjuka

Slaktade kycklingar skickades in i kylen utan att vara tillräckligt urtagna, eftersom urtagaren gick för fort. Därmed riskerar kunderna att bli sjuka av att äta kycklingen. Det visar en tillsynsrapport från Livsmedelsverket hos Kronfågel i Valla från tidigare denna månad, rapporterar Food Monitor.
"Uppskattningsvis 1 av 10 slaktkroppar hade tarmrester kvar", skriver myndigheten i sin rapport.
Enligt myndigheten hade Kronfågel redan upptäckt problemet med urtagaren, eller analborren, som den också kallas, redan tidigare under dagen. Trots det hade problemet inte lösts när myndigheten upptäckte saken på eftermiddagen.

Kronfågel: Riktigt bra blir det aldrig

"Vi slaktar 20 miljoner (kycklingar) årligen och av dem har det blivit fel med 150 och även om vårt motto är 'varje kyckling räknas' så går det nog aldrig att riktigt få ner den siffran till noll". Det säger Kronfågels vd Mats Hedlund i en intervju med Food Supply efter de senaste dagarnas turbulens kring kycklingar som skållats levande vid anläggningen i Valla.
Mats Hedlund säger även att de kycklingar som skållats levande inte varit vid medvetande, och därför aldrig lidit. Företaget har inte leverera dåliga produkter, insisterar han.

Lerøy bygger i Kungälv

Norska fiskföretaget Lerøy Seafood planerar att bygga en ny grossistanläggning i Kungälv. Den ska serva den svenska marknaden med företagets fisk och skaldjur, och där kommer dessa också att paketeras. Omkring 60 nya jobb väntas tillkomma vid anläggningen, när den står klar efter nästa påsk.

Oatly fortsatte upp

Även på måndagen forsatte Oatly uppåt på Nasdaqbörsen, med plus 6,33 procent till 25:21 USD. Bland övriga aktier i branschen som handlades under tisdagen var det bara Dalsspira som steg mer, med 7,19 procent till 2:98 SEK. Veg of Lund steg med 6,10 procent till 15:65 SEK, medan bland andra Norcod och Austevoll steg med 2,70 respektive 2,48 procent till 114:00 respektve 111:60 NOK.
Premium Snacks föll samtidigt med 5,83 procent till 11: 30 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 5,56 procent till 595:00 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 4,01 procent till 8:40 SEK, Eatgood föll med 3,82 procent till 4:51 SEK, LMK Group föll med 3,50 procent till 71:70 SEK, och Optifreeze föll med 3,13 procent till 49:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,95 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,56 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,23 procent.

Gomidda: Dagens glosa

Analborr.
Är det bara vi som får oroväckande perversa mentala bilder av detta ord?