foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/05, 2021

Axfood köper in sig i Bergendahls

Axfood köper Bergendahls partihandelsverksamhet Bergendahl Food av Bergendahl & Son för 1,8 miljarder SEK. Dessutom köper Axfood en minoritetspost på 9,9 procent av City Gross, med en option på att köpa ytterligare andelar upp till 30 procent, något som i så fall utökar köpeskillingen till 2,5 miljarder SEK.
Samtidigt har Dagab tecknat avtal om leveranser till City Gross under de närmaste 15 åren, samt samarbete kring bland annat IT-infrastruktur.
Företagen räknar med att affären kommer att bespara dem 200 miljoner SEK per år de närmaste fyra åren genom att man kan samordna verksamhet.
"Med ökade volymer kan vi öka vår konkurrenskraft, både för oss och för våra partihandelskunder som vi har i respektive verksamheter. Det ger oss en möjlighet att gemensamt utveckla och stärka City Gross på storhandlarsegmentet som vi i Axfood i dag inte är representerad i. Vi tror att vi tillsammans kan utveckla affären ytterligare", säger Axfoods vd Klas Balkow till Dagens Industri.
Axfood planerar att göra en emission om 1,5 miljarder SEK för att finansiera affären, som ska genomföras tidigast den första september i år. Den måste dock först godkännas av Konkurrensverket.

Kommentar: Konkurrensvärk

Axfood lägger en stark arm runt uppstickaren Bergendahls genom dagens affär. Men kommer man att kunna baxa upplägget förbi Konkurrensverket? Det borde egentligen vara omöjligt, men historien talar ett helt annat språk.

Det har kommit många rapporter genom åren som pekat på den svaga konkurrensen på svensk dagligvarumarknad. När nu Netto dragit sig ur och överlåtit sina butiker till Coop, kommer nästa steg mot det riktigt starka oligopolet: genom alliansen mellan Axfood och Bergendahls får en stark trio ännu starkare dominans. Kvar att konkurrera finns snart bara Lidl och möjligen Mathem.

Nog måste väl Konkurrensverket sätta stopp för en affär av det här slaget? Betydande koncentration i både grossist- och detaljistledet. Var inte så säker på det. Historien visar att Konkurrensverket kan vara en ganska tandlös tiger när det kommer till kritan. Det finns några exempel på att man tagit i med hårdhandskarna mot den här typen av koncentration – men det är inte många. Det kommer att bli spännande att se hur detta utvecklar sig.

Tidpunkten för affären indikerar att familjföretaget Bergendahls nått en punkt där man börjar få svårt att växa vidare på egen hand – i synnerhet i skuggan av de tre stora. Att man då hamnar i Axfoods hägn känns mest rimligt. Ica är ändå såpass dominant att Konkurrensverket inte skulle kunna släppa igenom en affär med dem, och när det gäller Coop så gör medlemsägandet att den finansiella friheten är mer begränsad.

Vad är Axfoods slutliga mål med köpet av knappa 10 procent av City Gross? Det lär knappast vara en investering man gör för utsikten till enorm avkastning – även om man såklart kommer att vinna på att knyta en ny stor kund till sin grossistverksamhet. Räcker det som argument för att ligga kvar som minoritetsägare på lång sikt. Det är tveksamt. Den som lever får se.

Scandi Standard sparkar chefen

Leif Bergvall Hansen får lämna sin post som vd för Scandi Standard. Det meddelade koncernen på måndagsmorgonen, efter en vecka av avslöjanden kring dotterbolaget Kronfågel.
Scandi Standard uttryckte till en början inget samband med förra veckans uppmärksamhet i media:
"Vi har kommit fram till att det är rätt läge för en förändring i syfte att tillföra ny energi och nya perspektiv till den fortsatta utvecklingen av Scandi Standard", skrev styrelseordförande Johan Bygge i ett pressmeddelande.
Till Aftonbladet, som stått för avslöjandena, medger Johan Bygge dock att "det är klart att det är en pusselbit".
"Men det är en del av ett längre arbete. Jag skulle vilja säga att det här är ett beslut som vuxit fram under en tid", säger han.
Leif Bergvall Hansen kommer att vara kvar tills en ersättare utsetts.

Kronfågel: Minst 90 kommuner och företag bojkottar

Minst 90 kommuner i Sverige har valt att sluta köpa produkter från Kronfågel, efter avslöjandena om kycklingar som skållas levande och avföring och tarminnehåll på slaktkropparna. De visar en enkät som Aftonbladet har gjort. Bland dem finns alla Sveriges storstadskommuner och flera andra betydande orter som Karlstad, Södertälje och Växjö.
"Varor från Kronfågel spärras för inköp till dess att staden får garantier för att ställda krav uppfyllts", skriver till exempel Stockholms stad på sin webbplats.
Av dem som sagt att de inte slutar köpa Kronfågelvaror finns flera kommuner som sagt att de skulle ha slutat köpa sådana ifall de hade haft något avtal med Kronfågel i dagsläget.
Även Linas Matkasse meddelade på fredagskvällen att man slutar handla från Kronfågel "tills dess att Kronfågel presenterat tydliga åtgärder för att säkerställa hygien och djurvälfärd".

Kommentar: Fågelskandal kräver syndabock

Leif Bergvall-Hansen får lämna jobbet som koncernchef för Scandi Standard. Styrelsen vill hålla isär ledningsfrågan och det rabalder som bröt ut förra veckan eter avslöjanden om att kycklingar skållats levade på Kronfågels slakteri i Katrineholm – men den abrupta uppsägningen gör detta väldigt svårt. Att uppsägningen av Bergvall-Hansen kommer så kort efter skandalen, gör ju snarare att man närmast tvingar omvärlden att göra den koppling man själva vill avstå från.

Det där är lite konstigt och lite ologiskt. Det är däremot varken konstigt eller ologiskt att någon måste ta konsekvenserna efter Aftonbladets avslöjanden. Djurindustrin är redan under hård press och starkt ifrågasatt, inte minst av den uppväxande generationen. Om man vill fortsätta hävda sitt existensberättigande, så kan det inte finnas någon tolerans för den typen av missförhållanden som nu avslöjats.

Norskt insteg i svensk frysmarknad

Norska Glaciokoncernen har köpt Göteborgs Fryshus för en icke offentliggjord summa. Detta blir det första köp som Glacio gör, det första insteget på den svenska marknaden, och den första verksamheten utanför Norge överhuvudtaget. Glacios vd Espen S. Karlsen säger till Dagligvarehandelen att man räknar med att affären kommer att "skapa nya strategiska möjligheter".

Fler rökare än någonsin

Det finns idag fler rökare i världen, 1,1 miljarder, än någonsin tidigare. Det visar en ny rapport från Health Metrics and Evaluation i USA. Antalet rökare har ökat med 150 miljoner de senaste nio åren, och de allra flesta börjar före 25 års ålder; genomsnittsåldern för debuten är 19 år.
Två tredjedelar av alla rökare finns i Kina, Indien, Indonesien, USA, Ryssland, Bangladesh, Turkiet, Vietnam och Filippinerna: bara i Kina uppskattas antalet rökare till över 340 miljoner.

Fortsatta framgångar för Oatly

Oatly steg under den senaste handelsdagen med 7,19 procent till 23:71 USD – vilket innebär att aktien ökat med nästan 40 procent sedan börsnoteringen för knappt två veckor sedan.
Veg of Lund steg med 11,54 procent till 14:50 SEK på måndagen, före bland andra Premium Snacks som steg med 4,46 procent till 11:70 SEK, Lohilo som steg med 4,17 procent till 34:95 SEK, och Humble Group som steg med 3,24 procent till 23:90 SEK.
Dalsspira föll med 7,33 procent till 2:78 SEK, före bland andra Apetit som föll med 4,71 procent ill 14:15 EUR, Frill som föll med 4,19 procent till 1:49 SEK, och Mackmyra som föll med 3,00 procent till 8:42 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,31 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,56 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Ko mot Covid

Vaccinera dig mot Covid och få chansen att vinna en ko. Det är en av de morötter som olika distrikt i Thailand nu dinglar framför medborgarna, i akt och mening att uppmuntra dem att vaccinera sig. Det är Mae Chaem-distriktet i Chiang Mai-provinsen som en covidko i veckan ska lottas ut det närmaste halvåret, något som har fått flera tusen personer att boka tid för spruta, rapporterar The Pattaya News.
Samtidigt erbjuder McDonald's Thailand gratis pommes frites till alla nyvaccinerade, medan Texas Chicken Thailand bjussar på hela kycklingen. Covidkossorna slår dock sådana incitament med råge: varje djur är värt 10 000 THB, eller över 2 600 SEK.