foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/05, 2021

Kronfågelbojkott sprider sig

Svenska Kocklandslaget är bara en av flera aktörer som nu bryter samarbetet med Kronfågel, efter avslöjandet om att kycklingar skållas levande vid anläggningen i Valla.
"Vi ser väldigt allvarligt på det", säger Kocklandslagets General Manager Jens Ericsson till Aftonbladet.
Även flera kommuner väljer att bojkotta Kronfågel, efter att Göteborgs Stad gjort det. På fredagseftermiddagen hade Malmö Stad samt Uppsala, Västerås, Flen och Vimmerby kommuner alla gått ut och sagt att de nu slutar handla från Kronfågel på grund av avslöjandet. Hur stor omfattningen blir av det försäljningstappet finns det dock inga uppgifter om.

Kronfågel: Vd sålde aktier före avslöjandet

Dagen före Aftonbladet publicerade sitt avslöjande om hur kycklingar skållas levande vid Kronfågels anläggning i Valla, sålde Leif Bergvall Hansen, vd och koncernchef för ägarbolaget Scandi Standard, aktier i det bolaget för 2,3 miljoner SEK. Aktierna sjönk sedan i värde med omkring tre procent efter Aftonbladets publicering.
Kronfågel förnekar att försäljningen hade något med den kommande publiceringen att göra, utan uppger att försäljningen "täcker skattekostnader i samband med tilldelning av aktier i ett incitamentsprogram, och utgör en mycket liten del, cirka 5 % av hela VD:s aktieinnehav. Det är ett olyckligt sammanträffande i tiden med uppmärksamheten i media kring Kronfågel", som Kronfågels kommunikationsansvariga Janneke Vackerberg uttrycker det för Aftonbladet.
Men Aftonbladets intervju med Kronfågels vd Mats Hedlund gjordes en vecka före publicering, och det får Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, att reagera.
"Om (Leif Bergvall Hansen) känt till denna granskning och att den skulle publiceras i närtid så är det anmärkningsvärt att han väljer att sälja av aktier innan granskningens publicering", säger Nicklas Andersson till Aftonbladet.
På torsdagen köpte Mats Hedlund aktier i Scandi Standard för 250 000 SEK.

Kronfågel: Scandi Standards vd kommenterar

Nu ger sig även Kronfågels ägarbolag Scandi Standard i debatten efter Aftonbladets avslöjande om kycklingar som skållas levande och förorenade slaktkroppar vid anläggningen i Valla.
"Både Kronfågel och Scandi Standard tar det inträffade på stort allvar och vidtar kraftfulla åtgärder för att återskapa förtroendet för processen kring hur vi hanterar våra djur", säger Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen i ett uttalande.
Företaget "arbetar fortsatt i nära samarbete med myndigheter och branschaktörer för att utreda avvikelser, analysera orsakerna bakom dem och sätta in de åtgärder som krävs", heter det i uttalandet, som i övrigt hänvisar till frågor och svar på Kronfågels webbplats.

Högsta matpriserna på sju år

Livsmedelspriserna i världen har skjutit iväg till de högsta priserna sedan 2014. Det visar FN-organisationen FAO:s matprisindex, enligt vilket priserna i snitt ökat med 31 procent bara under det senaste året. Bland orsakerna finns torka i Sydamerika, svinpestens härjningar i Kina, minskade lager Sverige i efterdyningarna av torkan 2018, samt kallt vårväder i Frankrike. Eftersom de största prisökningarna skett sedan årsskiftet finns en risk att de största höjningarna i Sverige ännu ligger framför oss, rapporterar TT.

Lakritsfabriken storsatsar

Lakritsfabriken firar sitt tioårsjubiléum med e helt ny produktserie i nya förpackningar.
"Dessa påsar kommer i en färgglad design som lyser energi, glädje och lakrits där produktens färg även symboliserar smaken på produkten", säger företaget.

Förlust för Humble

Nybildade Humble Group redovisar en förlust om -21,05 miljoner SEK pro forma för första kvartalet (+8,49 pro forma). Omsättningen blev 193,83 miljoner SEK pro forma (184,13 pro forma).
Trots det är vd Simon Petrén nöjd, eftersom de många företagsuppköpen som ligger till grund för dagens bolag gett synergieffekter som ökar lönsamheten.
"Världen tycks till synes ha stannat upp, men tempot i Humble har varit högre än någonsin", säger han.

Willys väller ut över landet

Skurup, Fagersta, Klippan, Älvängen, Vagnhärad, Arvika och Göteborg ska få nya butiker, medan Väsby, Hässleholm, Åmål och Säffle fått det i år, och butikerna i Falköping, Linköping, Kristianstad och Hultsfred fått nya lokaler. Så ser Willys snabba expansion i Sverige ut just nu, men det är bara en tillfällighet, säger vd Thomas Evertsson.
"Vi har naturligtvis en önskan om en jämn etableringstakt, särskilt med tanke på att det är en ganska stor apparat med såväl byggnationer som nya medarbetare som ska rekryteras. Ryckighet är inget önskvärt", säger han till Dagligvarunytt.
"Sedan är det ju en sak när vi kommunicerar kommande butiksöppningar och en helt annan när de faktiskt blir av. På flera av de här orterna är det först nästa år eller 2023 som butikerna står klara", säger han.

Starkt tertial för Tine

Norska mejeridominanten Tine ökade sin vinst före skatt för årets första fyra månader till 503 miljoner NOK (382), efter att omsättningen minskat något till 7,62 miljarder NOK (7,66).

Fortsatt uppåt för Veg

Veg of Lund steg med 9,47 procent till 13:30 SEK på fredagen, före bland andra Biogaia som steg med 8,74 procent till 448:00 SEK, Salmon Evolution som steg med 4,83 procent till 6:30 NOK, Sjöstrand Coffee som steg med 3,93 procent till 2:38 SEK, och Oatly som steg med 3,07 procent till 22:80 USD.
Eatgood föll samtidigt med 5,40 procent till 4:73 SEK, före bland andra Austevoll som föll med 2,50 procent till 109:30 NOK och Lohilo som föll med 2,44 procent till 34:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,50 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,86 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,27 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,40 procent.

Gomidda: När mamma själv får välja

Ni som ska fira Mors Dag på söndag, snälla, se till att hålla isär varorna i matkassarna när ni går och handlar åt den ömma modern såhär i coronatider. Gör för allt i världen inte som Angela Holloway från brittiska Sheffield, som hade varit och handlat åt mamman Margaret Lincoln, 80, och styvpappan Donald Lincoln, 95, i Frankrike där de alla bor sedan några år. För när mamma Margaret glatt kom och berättade om den helt underbara patén som de just hade ätit, så visade det sig vid närmare granskning att det de satt i sig var en burk kattmat.
Nog för att det gamla paret har svårt att förstå sig på franskspråkiga innehållsdeklarationer, men bilden på en katt på burken borde ha gett vissa ledtrådar, säger Angela, som enligt egen utsago höll på att skratta ihjäl sig vid insikten, till Daily Mirror.
Båda föräldrarna samt systern Beverly Weston, som också deltog i måltiden, uppges må bra, även om Margaret beklagar sig över hur svårt det har blivit att få över hederlig brittisk mat över Kanalen efter Brexit, så att man nu måste försöka förlika sig med fransosernas egendomliga matvanor. Vad katten Aggy, ålder okänd, som blev utan middag, tycker om saken, förtäljer dock icke historien.