foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/05, 2021

Kycklingbajs på var tredje kyckling på Kronfågel

Var tredje kontrollerad kyckling på Kronfågel har haft avföring eller maginnehåll på kroppen, något som kan innebära risk för smitta. Det visar en fortsatt granskning av företaget som Aftonbladet har gjort. Mycket riktigt blev också elva medarbetare sjuka av campylobacter i höstas.
"Man har för bråttom", kommenterar Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.
"Det går för fort. De har inte byggt anläggningen och anpassat bemanningen för hastigheten. Det är för att tjäna pengar så klart", säger han till tidningen.
"I det här fallet har besiktningsrutinerna tyvärr brustit", svarar Kronfågels vd Mats Hedlund.
"Vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet så snabbt som möjligt", säger han. 

Kunderna rasar mot Kronfågel

"Hur kan ni behandla levande varelser på det här avskyvärda sätt? Har ni inga känslor alls på Kronfågel?", "Fruktansvärt! Så länge ni inte kan sköta era åtaganden så bojkottar jag er och er vidriga syn på djur!", "Ni borde stängas av från all verksamhet. Jag slutar köpa kyckling och hoppas alla andra gör det också" – så lyder några av kommentarerna på sociala media efter att Aftonbladet under gårdagen uppmärksammat problemen vid Kronfågel i Valla, som bland annat lett till att kyckling skållats levande.
"Jag har i min naivitet alltid köpt Kronfågel, dels för att köpa svenskt och dels för att jag trott att det ska gagna djurens välfärd med så lite lidande som möjligt", lyder en annan kommentar som tidningen fångat upp.
Kronfågel har uppgett att problemen är begränsade, men handlingar från länsstyrelsen som Aftonbladet tagit del av visar att sådana här saker upptäcks dagligen – och har gjort så i minst ett halvår.

Filmstjärna och kändismanager utmanar i veganbranschen

Filmstjärnan Joel Kinnaman och musikstjärnan Aviciis förre manager Ash Pournouri lanserar ett nytt veganmärke i Sverige, Oatlaws. Det sker med stöd av det svenska investmentbolaget Nicoya och finska matproducenten Foodiq. De första produkterna kommer att lanseras på Mathem och blir två sorters chiapuddingar med havre samt en proteinpudding.

Ingen "havremjölk" – men däremot mjölkalternativ

Det blir fortsatt förbjudet at kalla icke mejeribaserade produkter för "mjölk" eller "yoghurt" – men däremot blir det inget förbud mot att marknadsföra dem som alternativ till sådana. Det är innebörden i ett beslut i EU-parlamentet, efter att mejeribranschen lobbat för strängare regler. Alternativproducenterna jublar efter beslutet, medan mejeribranschen ser det som en seger för skyddet av direkt mejerirelaterde uttryck.

Grönt ljus för makrill och skarpsill

Makrillen i Nordostatlanten och skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön får grönt ljus i årets upplaga av Fiskguiden, som publicerades av Världsnaturfonden WWF på torsdagen. De arterna mår bättre – men för strömming och sill som fiskas med garn eller flyttrål i centrala Östersjön har situationen förvärrats, varför dessa går från grönt till gult ljus.

Mejeridrycker kan få pant

Mejeridrycker i Sverige kan komma att omfattas av returpantsystemet – bara de säljs i metallburkar. Det säger Returpack, som kommer att släppa in de mejeriföretag som vill från första september. Idag är mejeridrycker undantagna från obligatorisk pant.

Foodora till Falkenberg

Falkenberg, Ystad, Flemingsberg och Tyresö blir nya orter för Foodoras hemleveranser. Företaget har redan anställd 40 bud på de olika orterna, och räknar med att komma igång den här veckan.

USA-feber för Eatgood

Eatgood rusade med 21,65 procent till 5:00 SEK vid meddelandet om att företaget nu skickat iväg sin första leverans till USA. Veg of Lund steg med 8,48 procent till 12:15 SEK, Dalsspira steg med 3,45 procent till 3:00 SEK, Oatly steg med 2,91 procent till 22:25 USD, Harboes steg med 2,87 procent till 78:80 DKK, och LMK Group steg med 2,78 procent till 76:20 SEK.
Frill föll med 5,14 procent till 1:57 SEK, medan Lohilo föll med 4,51 procent till 34:95 SEK och Lerøy Seafood föll med 3,47 procent till 75:06 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,99 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,97 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,84 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,71 procent.

Gomidda: Ogräs

Vad sägs om lite ogräs till grillen? Det vill i alla fall Carlsberg – via ölmärket Falcon – nu slå ett slag för. Tillsammans med kocken och komikern Nisse Hallberg har man utvecklat en hel meny av olika recept som går att göra på våra vanligaste trädgårdsogräs. Eller vad sägs om Nässelchips med svampsalt, Vildlöksrubb eller Sallad på primörgrönt med ramslöksdressing?
"Grillningen är ett perfekt sätt att visa hur (ogräset) kan användas och det kan också vara svingott!", säger Nisse Hallberg.
Tja, hellre ogräs på maten än kemikalier på ogräset. Men vi saknar allt ett recept på trädgårdarnas största fiender, som kirskål – eller varför inte parkslide? Kunde man bara omvandla dem till ätbara rätter skulle en hel nation av villaägare jubla.