foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/05, 2021

Kronfågel nobbas av Göteborg efter avslöjande

Göteborgs Stad har med omedelbar verkan slutat köpa kyckling från Kronfågel. Det sker som en reaktion mot ett avslöjade i Aftonbladet tidigare under onsdagen, om pågående problem vid Kronfågels slakteri i Valla, som bland annat lett till att kycklingar skållats levande.
"Göteborgarna ska veta att maten man de får har hög kvalitet och att djur inte lidit", säger Gustaf Göthberg (M), ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden, till tidningen, medan grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) kallar det hela "vedervärdigt".
"Den här typen av hantering är helt oacceptabel, det är oetiskt och det är ett brott mot både lagen och de särskilda hållbarhetskriterier som vi har", säger denne.
Staden har dock inget fast avtal med Kronfågel.

Kronfågel: "Beklagar djupt"

Kronfågels problem med kycklingar som skållas levande är något som företaget "beklagar djupt och tar på största allvar". Det säger företaget i ett uttalande efter att Aftonbladet uppmärksammat saken, vilket lett till att Göteborgs Stad beslutat bojkotta företagets produkter.
"Vi är tacksamma över att myndigheternas, branschens och våra egna systematiska kontroller har fungerat så att vi har kunnat upptäcka avvikelserna, analysera orsakerna bakom dem och sätta in åtgärder. Vi har gjort och fortsätter att göra allt vi kan för att komma tillrätta med avvikelserna så snabbt som möjligt", säger företaget.

Ny märkning för antibiotika i kött utreds

En ny märkning av kött, som visar hur mycket antibiotika som använts i produktionen, kan bli verklighet i Sverige. Regeringen har beslutat att utreda saken, som ett led i arbetet mot antibiotikaresistens.
"Hur vi marknadsför svenska livsmedels mervärden kan indirekt främja en omställning till mer ansvarsfull antibiotikaanvändning i andra länder", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Utredningen ska vara klar om ett år.

Restauranger slarvar med allergiinfo

Var åttonde svensk restaurang kan inte ge rätt information om maten innehåller ämnen som kan vara farliga för allergiker. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort vid 6 000 restauranger och andra serveringsställen.
"Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot", säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på myndigheten.
SLV uppmanar kunder som inte fått rätt information om allergener att meddela detta till sin kommun, så att myndigheterna kan inskrida.

Ökat intresse för naturbeteskött

Coop hr ökat försäljningen med 40 procent och antalet certifierade gårdar har ökat med en fjärdedel på ett år. Det är några av de saker som visar hur intresset för naturbeteskött skjutit i höjde i Sverige.
"Vi märker att uppmärksamheten kring naturbeteskött har ökat. Vi får också fler samtal från lantbrukare som är intresserade och vill veta mer om certifieringen", säger Britt Rahm, vd på Sigill kvalitetssystem, till ATL.
Naturbeteskött står idag för omkring en procent av Coops totala köttförsäljning.

Arla bygger nytt för Japan

Arla Foods planerar att bygga ett nytt ysteri i danska Troldhede för att serva den japanska marknaden. Det sker sedan efterfrågan där ökat, och kunderna varit villiga att betala bra för premiumprodukter. Den nya anläggningen ska stå klar om två år.

Sjöstrandledamot avgår

Johanna Fryklund Krook lämnar styrelsen i Sjöstrand Coffee med omedelbar verkan av personliga skäl. Företaget kommer att låta hennes plats stå vakant tills nästa ordinarie bolagsstämma nästa år.

Veg steg på nytt

Veg of Lund steg på onsdagen med 7,69 procent till 11:20 SEK. Simris Alg steg med 3,49 procent till 00:95 SEK, Kopparbergs steg med 2,06 procent till 198:00 SEK, och Lerøy Seafood steg med 1,78 procent till 77:76 NOK.
LMK Group föll med 5,96 procent till 74:20 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 4,96 procent till 2:30 SEK, Lohilo föll med 3,30 procent till 36:60 SEK, Optifreeze föll med 3,11 procent till 53:00 SEK, Eatgood föll med 3,07 procent till 4:11 SEK, och för Midsonas A-aktie var nedgången 2,45 procent till 79:50 SEK medan B-aktien föll med 2,37 procent till 74:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,72 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,10 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI var oförändrat.

Gomidda: Äta här i påse

Vi har sett dem tidigare, maskinerna som kan ge ifrån sig en rykande färsk pizza på bara tre minuter, men när sådana nu testas i Rom i pizzans eget hemland, låter bestörtningen förstås inte vänta på sig.
"Fruktansvärt", "Det smakar ok men det är ju inte pizza", "Jag skulle aldrig ens kunna tänka mig att äta en pizza tillverkad av en maskin", är några av de reaktioner blad folk i staden som Reuters snappat upp. Fast det fanns också dem som var positiva, även om maskinpizzan är mindre och har mindre topping än den som pizzaiolon brukar snurra fram inför ögonen på hungriga restaurangkunder.
Fyra sorters pizzor går att utvinna ur automaterna, men vi vet inte om någon toppas med champinjoner, paprika, lök, bacon samt vitlök – en kombination som i Sverige ju brukar säljas som en "Mamma Mia". Vilket ju eljest kunde ha varit välfunnet.