foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/05, 2021

Alkoholförsäljningen flyttar till nätet

Försäljningen av alkohol via internet ökade med en tredjedel i hela världen förra året. Det visar nya siffror från Euromonitor, rapporterar The Spirits Business.
Störst näthandel med alkohol förekom i Kina, där 3,77 miljoner liter såldes – en mer än 15-procentig ökning – men i många länder var uppgången flera hundra procent, dock till lägre volymer. I USA steg handeln till exempel med 133 procent, medan den i Kanade rusade med över 300 procent.
Utvecklingen stödjer den bild som flera olika forskningsresultat tidigare kommit fram till – att människor allmänt sett dricker mer under pandemin – och organisationen International Alliance for Responsible Drinking (IARD), där flera av världens stora alkoholföretag igår, varnar nu att alkoholindustrin måste ta ansvar så att den inte spårar ur i skadligt supande eller leder till att minderåriga får lättare att få tag på sprit.

60 percent äter färsk färdigmat

Nästan 60 procent av svenskarna äter färsk färdigmat minst en gång per år. Det visar en undersökning gjord av Scandinavian Retail Center på uppdrag av foodtechföretaget Micvac. 25 procent äter färsk färdigmat minst en gång per månad, oftast till lunch.
Bland dem som helt väljer bort färsk färdigmat är vanliga åsikter att den är för dyr, inte känns tillräckligt hälsosam, eller att den innehåller för mycket tillsatser. 

Minskad förlust för Eatgood

Eatgood minskade vinsten före skatt för första kvartalet till -680 000 SEK (-870 000), efter att omsättningen stigit till 654 000 SEK (420 000).

Klimatberäknade recept från Linas

Linas Matkasse ska testa att publicera vilken påverkan tio av företagets mest populära recept har på klimatet. På det sättet ska kunderna kunna välja mat efter klimat.
"Om pilotprojektet faller väl ut ser vi stora möjligheter att ta beräkningarna vidare till våra övriga varumärken i Skandinavien", säger Walker Kinman, vd för LMK Group, som äger Linas Matkasse.

Coca-Cola utreds av EU

Coca-Cola utreds av EU-kommissionen för eventuella brott mot konkurrenslagstiftningen, rapporterar Just-drinks. Företaget har bekräftat att en utredning inletts, som man samarbetar med, men vill inte ge några detaljer om vad utredningen handlar om.
2005 slog EU-kommissionen fast – efter en sex år lång utredning – att Coca-Colas återförsäljare inte fick tvingas teckna exklusiva avtal med företaget, utan hade rätt att köpa och sälja drycker från vilken tillverkare som helst, samtidigt som Coca-Cola måste släppa in konkurrenter i sina kylar i butikerna.

Kursrusch i Midsona

Midsona A steg oväntat med 44,90 procent till 71:00 SEK på tisdagen. Inga uppenbara orsaker stod att finna: B-aktien steg med endast 0,93 procent till 76:00 SEK.
LMK Group steg samtidigt med 6,51 procent till 76:90 SEK, medan Veg of Lund steg med 2,44 procent till 10:50 SEK och Novoymes steg med 2,09 procent till 459:00 DKK.
Eatgood fick underkänt för sin rapport, som ledde till at aktien föll med 14,61 procent till 4:15 SEK, medan bland andra Frill föll med 3,48 procent till 1:67 SEK, Optfreeze föll med 3,53 procent till 54:60 SEK, Biogaia föll med 3,26 procent till 415:50 SEK, och Norway Royal Salmon föll med 3,05 procent till 184:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,24 procent. 

Gomidda: Robopaella

I syfte att hålla restaurangarbetslösheten hög och blödande, eller vad man nu ska säga, har spanska företaget BR5 nu utvecklat en robot som kan laga nationalrätten paella lika bra som vilken mänsklig mästerkock som helst. Några av dessa har redan i sin tur utropat "Olé" vid provsmakandet av sin automatiserade kollegas alster, rapporterar Reuters, men företaget bakom menar inte att man tänker konkurrera ihjäl kockarna.
"Det är klart att en hemlagad risrätt på en söndag alltid kommer att smaka annorlunda. Vi siktar inte på att nå dit, vårt mål är att kunna resa jorden runt och kunna äta samma risrätt som vi äter i vårt eget land i ett annat land", säger BR5:s grundare Enrique Lillo.
Ja? Det är väl det som blir problemet?