foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/05, 2021

FN/EU: Världen måste säkra matförsörjningen

Pandemin var en väckarklocka. Nu måste livsmedelsförsörjningen i världen reformeras för att säkra tillgången till mat. Det är innebörden i ett gemensamt uttalande från FN och EU-parlamentets allians mot hunger och undernäring efter en konferens på fredagen.
"Pandemin blottlade hur bräckliga lantbruks- och livsmedelssystemen är och visade på behovet av att omvandla dem", säger Qu Dongyu, generaldirektör för FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO, och framhåller bland annat behovet av nya innovationer, digitalisering, ekonomisk diversifiering och investeringar i saker som utbildning och sjukvård.

SLV slår tillbaka mot avgiftskritik

Efter den svenska köttbranschens svidande kritik mot Livsmedelsverkets förslag till höjda avgifter för livsmedelskontroll, svarar myndigheten att de flesta företagen inte kommer att märka särskilt stor skillnad. Dessutom måste avgifterna i vilket fall anpassas till ny EU-lagstiftning, säger SLV.
"För de flesta slakterierna blir avgiften ungefär som tidigare. Men eftersom vi nu ändrar avgiftsmodellen kan det slå lite olika för enskilda företag. De företag som producerar andra typer av animaliska livsmedel, såsom mejerier och äggpackerier, kan få något högre avgifter. Men vi arbetar även här för att effektivisera verksamheten, exempelvis genom mer kontroll på distans", säger Eiríkur Einarsson, chef för område Kontroll på Livsmedelsverket.

Foodora halverar leveranstiden

Foodora ska halvera sina leveranstider till bara 15 minuter för sina livsmedel.
"Tiden att behöva vänta in sina veckoinköp av matkassar en eller två dagar är förbi. Från 15 minuters leveranstid är den nya normen enligt mig", säger vd Hans Skruvfors.

Sydgrönts vd tar över Sproud

Sydgrönts vd Sara Berger blir ny vd för Sproud, som tillverkar ärtbaserade mjölkalternativ och som ses som ett nästa Oatly. Sproud satsar på att nå en omsättning om 500 miljoner SEK inom tre år, och tänker bli bäst i klassen i sin kategori, varför Maria Tegman, en av företagets grundare, nu kliver åt sidan och bli företagets globala marknadschef medan man tar in ett externt proffs som vd.
"Sproud har gjort ett fantastiskt arbete med att etablera sig som en viktig spelare och är nu redo att accelerera från startup till scaleup", säger Sara Berger själv.

Picadeli får egen restaurang i Paris

Svenska plocksalladsföretaget Picadeli öppnar en egen restaurang i Paris. Den ska ligga i Dôme de la Défense i Westfield Les 4 Temps, en av Paris mest populära gallerior, och ses som ytterligare ett steg i företagets utveckling i Europa, där man bara i Frankrike har 440 salladsbarer i olika butiker.
"Med restaurangen skapar vi ett skyltfönster som visar att snabbmat kan vara både hälsosam, klimatsmart och växtbaserad. Genom restaurangen kan vi även nå en ny målgrupp och samtidigt testa produktnyheter som vi sedan tar ut till våra salladsbarer", säger David von Laskowski, vd och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.

Ramlösa ger stockholmarna sparken

Ramlösa lanserar sitt nya funktionsvatten med att placera ut sparkcyklar i Stockholm, som ska vara gratis att använda och "ett alternativ till stadens många elsparkcyklar", som tillverkaren Carlsberg uttrycker det.
"Ramlösa har bestämt sig för att slå ett slag för vardagsmotionen", förklarar man, och noterar att stillasittandet ökat speciellt under pandemin.

Nu kommer Vegs potatismjölk

Veg of Lund lanserar nu sitt potatisbaserade mjölkalternativ "Dug" ut i handeln i Sverige. Först ut blev Ica Kvantum Liljeholmen i Stockholm, och sedan ska andra Icabutiker i Stockholm följa efter.

Umida får Kissdistributör i UK

Svenska Alias Smith blir ny distributör för Umidas romprodukter som säljs i samarbete med rockbandet Kiss i Storbritannien. Umida hoppas att detta ska ge intäkter om 1,5 miljoner SEK i år och så småningom få in produkterna i fysiska butiker.

Movement sväller ytterligare

Nature Valley och Betty Crocker blir de senaste varumärkena i Movements portfölj, efter att det svenska företaget tecknat avtal med General Mills. De båda bolagen samarbetar sedan tidigare om Yoplait.

Bakslag för Oatly

Oatlys inledande framgångar på Nasdaqbörsen förbyttes under senaste handelsdagen i en nedgång om 5,16 procent till 21:30 USD. För de aktier som handlades på måndagen var det Sjöstrand Coffee som föll mest, med 3,63 procent till 2:39 SEK, medan Premium Snacks föll med 2,73 procent till 10:70 SEK och Lohilo föll med 2,69 procent till 38:00 SEK.
Humble Group steg samtidigt med 10,25 procent till 24:20 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 8,62 procent till 630:00 SEK, Veg of Lund steg med 8,58 procent till 10:25 SEK, och LMK Group steg med 8,25 procent till 72:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,23 procent, och Köpenhamns- och Oslobörserna höll stängt. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,11 procent. 

Gomidda: En polis som heter Olle?

Dagens mansgrispris för sexistiskt svineri tilldelar vi polismannen Steven Green (som vi nog inte tänker låta vara anonym) vid den brittiska Sussexpolisen, som alls icke nöjde sig med att trakassera kvinnliga kolleger på det gamla vanliga sättet. Inte nog med att han bland annat gav den kvinnliga kollega (som hemskt gärna vill vara anonym) en egen temugg med hennes bild på och texten "Brilliant but not perfect": när det var hans tur att hämta te, brukade han röra om i hennes mugg med den kroppsdel som endast mankön haver.
Det var ju bara på skoj, försökte han förklara för polisens internutredning, men så säger de alla, konstaterade den inte det minsta roade utredningen, som tilldelar honom en sista skriftlig varning där nästa steg blir att ge honom sparken, rapporterar flera brittiska nyhetsmedia.
Kan man inte se skillnad på en tesked och sitt könsorgan kanske man har påfallande problem på flera nivåer, kan man ju tycka, men vilka är väl vi att döma.