foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/05, 2021

Rivstart för Oatly

Oatlys första handelsdag på New York-börsen på torsdagen och steg med över åtta procent under första handelsdagen. Även under fredagens inledande handel fortsatte uppgången, och vid Foodwires publicering hade aktien stigit med 12,13 procent till 22:65 USD. Intresset för aktien har varit stort, inte minst sedan flera kändisar sagt att de velat investera.
(Se även den ordinarie börsrapporten i dagens Foodwire.)

Mindre ekologiska åkrar

Ekologiskt brukad jordbruksmark minskade med knappt en procent, eller 3 500 hektar, under förra året. Det var första gången arealen minskade sedan 2012. Totalt brukades 610 800 hektar jordbruksmark ekologiskt förra året, eller drygt 20 procent av all svensk åkermark, visar siffror från Jordbruksverket.

Största vetearealen någonsin

Svensk veteodling har brett ut sig över den största arealen sedan mätningarna började 1910. Den ökade med åtta procent i år till 486 900 hektar, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Framförallt är det höstvetearealen som ökat, med tio procent, medan vårvetearealen minskat.

Coop testar blockkedja

Coops kunder ska kunna få reda på exakt var kedjans egen tonfisk kommer ifrån. Det ska genom att skanna en QR-kod, med vars hjälp man ska kunna se hela leveranskedjan i detalj va blockkedjeteknik.
"Spårningen i blockkedjan ger inte bara ökad transparens för kunderna, utan skapar också ett ökat incitament för hållbar produktion under hela tonfiskens resa", säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop Sverige.
Tonfisken blir testvara för tekniken under året, men går försöket bra kan den också komma att användas för andra produkter.

Svenska specialkläder från Capri-Sun

Capri-Sun släpper en kollektion med kläde exklusivt för den svenska marknaden i begränsad upplaga. Dessa kan man köpa med kvitton på att man köpt drycken som betalningsmedel.
Samtidigt meddelar man också att plastsugrören som brukar följa med drycken försvinner, och ersätts med papperssugrör som ska vara fullt återvinningsbara.

Bacardi vann mångmiljontvist

Bacardi har vunnit en rättstvist där förre distributören Brown-Forman stämt bolaget på 51,5 miljoner GBP. Brown-Forman hävdade att detta var vad Bacardi var skyldigt bolaget enligt en överenskommelse från 2016, medan Bacardi kontrade med ett krav för att man marknadsfört Brown-Formans produkter. Ärendet kommer nu att gå till förlikning, skriver The Spirits Business.

Oatlys ökning störst i branschen

Oatlys ökning med 12,13 procent till 22:65 USD var även den största på börserna för nordiska livsmedelsrelaterade företag generellt. Mackmyra följde efter med 7,34 procent till 8:48 SEK, medan Premium Snacks steg med 7,00 procent till 10:70 SK, Grieg Seafood steg med 3,47 procent till 80:o40 NOK, och Optifreeze steg med 3,04 procent till 57:70 SEK.
Eatgood föll med 8,75 procent till 4:80 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,31 procent till 2:41 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,79 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,09 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,83 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,01 procent. 

Gomidda: Lyssna till butiken

Får du inte nog av stämningen i din lokala livsmedelsbutik? Har du under karantänen börjat handla så mycket på nätet att du saknar ljuden från blippande kassor, pantmaskiner, brödskivare och Veckans erbjudande?
Lugn – Lidl har lösningen. Kedjans svenska gren släpper nu ett helt album med inspelade butiksljud, där man bland annat kan lyssna till "Fylla plastpåsen med frukt och grönt", "Utrop. butik", "Kassabiträde frågar kund om kvitto" eller "En timmes atmosfärljud".
"Albumet är framtaget i samband med en stor kampanj – Lidl Micromarket – där deltagare fick allt de behövde för att öppna en alldeles egen liten butik i hemmet. Massor av mat förstås, men också butiksskyltning, personalkläder och så Lidl-albumet för att skapa rätt atmosfär i hemmet", förklarar Gabriella Goldman, kommunikationsdirektör på Lidl Sverige, för Handelsnytt.
"När pandemin bröt ut fick kampanjen pausas, så istället blåste vi liv i albumet. Vi har fått uppmärksamhet från stora delar av världen. Allt från italienska journalister som kallat det för 'det mest avantgardistiska konceptalbumet i världshistorien' till tysk TV där det figurerade som fråga i en game show", förklarar hon.
Den som vill lyssna kan klicka sig in på https://open.spotify.com/album/4IjDYedM3v0ZTsNs25DEeM?si=TrOwHUd1RcGg_KIXTKlEqQ